Šime i Ivan GligoraJoš jedan izvrstan novi sir iz Sirane Gligora, Paški sir iz maslinove komine, završio je ovogodišnje natjecanje s prvim mjestom (Best in class) u kategoriji tvrdih ovčjih sireva na World Cheese Championship natjecanju u SAD­-u. Ovo je prvo visoko međunarodno priznanje za Paški sir izvan europskog kontinenta.
Sirana Gligora je još jednom nositeljica pobjedničke zastave na tridesetom bijenalu World Cheese Championshipa u Winsconsinu, glavnom gradu sira u Americi, pokazujući tako ponovo svijetu kvalitetu našeg najpoznatijeg sira, i u konačnici, izvornih hrvatskih proizvoda.

Ukupno 2.619 različitih sireva iz 22 države cijeloga svijeta su pomirisana, prorezana, probijana i kušana od strane 50 međunarodnih stručnih sudaca, a u čak 22 kategorije, od njih sveukupno 90, pobjednici su bili američki sirari.

U kategoriji tvrdih ovčjih sireva hrvatske su sirane poslale ukupno 6 sireva 'kandidata' koji su se natjecali protiv poznatih sireva iz Amerike i poznatih europskih sireva iz Španjolske i Italije. Nakon rigoroznih testiranja i suđenja, rezultati su objavljeni, te je Paški sir iz maslinove komine Sirane Gligora proglašen najboljim u svijetu u kategoriji tvrdih ovčjih sireva, pobjedivši čak i specijalne edicije i rezerve španjolskih ovčjih sireva koji su osvojili preostale medalje.

Hrvatske sirane šalju sireve na World Championship Cheese natjecanje od 2012. godine, te je ovo prvi put da je hrvatski sir trijumfirao medaljom na tom natjecanju.

Najbolje o tome govori činjenica da je Gligorin Paški sir iz maslinove komine osvojio čak 99,90 bodova, što je uz još dva sira s istim brojem bodova najbolji rezultat na cijelom natjecanju, u svim kategorijama.

'Presretni smo zbog ovih rezultata! Lani smo također u Velikoj Britaniji uzeli dva puta prvo mjesto s našim Paškim sirom u istoj kategoriji, a to samo pokazuje da ova nagrada potvrđuje sve dosadašnje rezultate. Uz to, lani smo dobili i trofej za najbolji sir centralne i istočne Europe (Best central and Eastern European Cheese trophy) na World Cheese awards­u za Dinarski sir, a sada smo opet prepoznati kao najbolji proizvodači ovčjeg sira na svijetu!', izjavio je izvršni direktor Šime Gligora.

Šime nam je ispričao kako su sirari sa otoka Paga i prije tradicionalno običavali čuvati svoj domaći sir u kominama, ali onim vinskim, što je Sirana Gligora i obnovila prije dvije godine sa svojom novom linijom - ­sirevima iz mošta. To je vodilo ka tome da Šime i njegov otac Ivan u Sirani Gligora probaju iskoristiti staru tehniku za maslinovu kominu. Vođeni geslom zašto ne probati, stavili su zreli Paški sir u ostatke masline nakon pravljenja ulja (komine). Iako ekperiment, uz sirarsko znanje Šime i Ivana, te uz pomoć vještih ruku sirara iz Sirane Gligora, rezultat je bio pravo iznenađenje.

Sirana Gligora je napravila svoj prvi sir iz maslinove komine u studenom 2013. godine.

'Bili smo jako uzbuđeni zbog ovog sira još od prvog dana. Uzeli smo Paški sir koji je napravljen u svibnju prošle godine iz razloga što je tada period kada je na Pagu kadulja u punom cvatu, a to znači da je i mlijeko 'jače'. Nakon 5 mjeseci sazrijevanja normalnim putem, potopili smo ga u maslinovu kominu, nakon čega je kasnije slijedilo nekoliko faza posebne njege. Mnogo je rada utrošeno u ovaj sir, ali kada smo ga prvi put kušali, znali smo da smo napravili nešto posebno', kazala nam je glavna sirarica u zrionici Ivanka Jurčević.

John Umhoefer, ravnatelj Udruge sirara države Wisconsin (Wisconsin Cheese Makers Association) se ovim riječima zahvalio svim sirarima na sudjelovanju: Čestitke tisućama sirara iz svih krajeva svijeta koji su sudjelovali u tehnički najvećem natjecanju sireva ikada održanom. Svaki dobitnik medalje treba biti ekstremno ponosan na svoje postignuće!

Izvor: business