Ako se ovako nastavi, u maloj zemlji za veliki odmor ostat će za 20-tak godina živjeti samo branitelji, umirovljenici i sloj političke elite


Hrvatskoj najvjerojatnije slijedi dulje razdoblje političke nestabilnosti. Zasad smo se takvog stanja nauživali godinu i pol dana, od izbora u studenom 2015. A koliko god se vlasti hvalile sada nekim za zemlje EU-a prosječnim rastom BDP-a, dolaze vremena kad mnogi računi stižu na naplatu. Vrlo brzo znat ćemo posljedice kolapsa Agrokora, arbitražno rješenje o granici između Hrvatske i Slovenije, ponudu nepristojno skupog i diskriminacijskog braniteljskog zakona.

Generiraju se dugovi u zdravstvu, tegobno je (ne)rješavanje teške situacije mirovinskog sustava… Vlast će morati imati neku većinu da bi to rješavala, a koalicijski potencijal neće se moći skroz nadomjestiti pojedinačnim prljavim trgovinama.

Premijer Plenković je siguran da će se odmah poslije lokalnih izbora ukazati malo deblja saborska većina. Kaže da je HDZ brend pa taj 'ugled' valjda jamči okupljanje oko njega. Ovaj drugi HDZ koji se stvara u kampanji za zagrebačke izbore (Esih, Hasanbegović, Glasnović), nazovimo ga kolokvijalno HDZ 1941, ipak pripada matičnom, velikom HDZ-u, i teško da će mu rušiti tanašnu saborsku većinu ako su alternativa novi izbori i opasna ljevičarska ugroza. Kao što Mamić ima Dinamo i Lokomotivu koji surađuju, tako će surađivati i dva HDZ-a. No, to će Plenkoviću biti malo - čeka li on HNS, HSS, IDS…? One koji danas glasno i višekratno ponavljaju da ne dolazi u obzir da mu čine većinu? Vidjet ćemo koga on to čeka i hoće li ih dočekati.

Ako predviđamo što bi moglo biti poslije izbora u neko dogledno vrijeme, što se Mosta tiče, valjda je ipak nemoguće da još jednom s HDZ-om dogovori koaliciju u nekoj iole bližoj budućnosti. Iako, s HDZ-om i Mostom nikad se ne zna.

Ako rezultati budu povoljni za SDP što je sada teško očekivati, moglo bi se, nažalost, čak dogoditi koaliranje Mosta sa SDP-om.

'Nažalost' - zbog toga jer je teško zamisliti kakav zajednički program mogu uglaviti i provesti nominalni socijaldemokrati i malo kamuflirani ultrakonzervativni populisti.

I kad bi se to dogodilo, procjena je da bi trajalo kratko jer se iz Mostovog dosadašnjeg dvokratnog obnašanja koalicijske vlasti ne može ništa drugo zaključiti. S Mostom nema koalicije dugog vijeka, sve dok su oni manji partner. Osim toga, trebale bi tu biti još neke stranke, recimo HSS, HSU i grupacija manjinskih zastupnika koja bi išla uz vlast.

I u javnosti ali i u samom SDP-u svjesni su slabe vjerodostojnosti predsjednika stranke. A teško je ići u ozbiljnu suradnju sa strankom s kojom ste inače čak navikli surađivati, ako ne možete znati što je njezin sadašnji predsjednik sve u stanju sutradan učiniti ili izjaviti.

Sve dok je tomu tako, to je objektivni problem za neku eventualnu lijevo-centrističku koaliciju.

Ostaje i mogućnost velike koalicije, ali, čini se, ipak za neku budućnost u kojoj se nikako drukčije neće moći sastaviti vlast. To danas misle i u HDZ-u i u SDP-u, računajući da će i to biti moguće i da ih to čeka na pladnju, ako ne osiguraju vlastite pobjedničke većinske blokove. Ali, možda to vrijeme neće nikad dočekati.

Teško je vjerovati u brze i velike promjene političke stranačke scene u skorije vrijeme. Prema zadnjem CRO Demoskopu 76 posto misli da zemlja ide u krivom smjeru, ali Hrvati ostaju vezani uz tradicionalno, eufemističko rečeno, klijentelistički HDZ i uz SDP koji je isto tako stari brend kao što je i HDZ, ali dosta slabiji nego što je bio.

Ako se ovako nastavi, u maloj zemlji za veliki odmor ostat će za 20-tak godina živjeti samo branitelji, umirovljenici i sloj političke elite, samo se ne zna tko će plaćati branitelje i političare, a za realne umirovljenike (one koji su staž zaradili) to nije ni važno.

Što je sjajniji brend, to je više beznađa i bijede.

novilist