Appleu je odobren patent za "desk-free" računalo koje se puni bežičnim putem. Zahtjev za patentom podnesen je još u rujnu 2008. godine, a odobren je sredinom prosinca ove godine.


udeći prema opisu na stranicama američkog ureda za patente (USPTO), posrijedi je računalni sustav s integriranim projektorom čiji bi prikazi zamijenili monitore kakve većina računala koristi. Sustav je također opremljen senzorima poput akcelerometra i svjetlosnog senzora koji bi prikupljali podatke o udaljenosti uređaja od zida, osvijetljenosti prostorije i slično.


Prednost ovakvog sustava je u fleksibilnosti jer korisnik može birati veličinu projiciranog prikaza, za razliku od tipičnih laptopa i računala kod kojih se veličina zaslona ne može mijenjati. Sustav bi također koristio takozvano induktivno punjenje, metodu kojom se energija umjesto preko kabela prenosi putem elektromagnetskog polja.


Zasad nije poznato kada i hoće li se uopće ovakav sustav naći na tržištu, no ovaj patent mogao bi pokazati u kojem će smjeru ići svijet osobnih računala tijekom sljedećih nekoliko godina ili čak desetljeća. A moguće je da će ovako izgledati i famozna Appleova pametna televizija o kojoj se već dugo spekulira.

Izvor: tehnolink