„Rafinerija pred zatvaranjem(!?)“ – najavljeno je skoro na svim brodskim web stranicama, nakon što je ovih dana poslije posjeta Viktora Orbana, premijera Mađarske Rusiji i Arkadija Dvorkoviča, vicepremijera Rusije Hrvatskoj, u svim našim dnevnim listovima i ostalim medijima objavljene su informacije, kako će doći do kupovine INA-e sa strane državnih naftnih tvrtke Rusije, što će dovesti do zatvaranja Rafinerije u Bosanskom Brodu! Brođani u tu priču ne vjeruju… Pitanje je, što je tu istina?

Navodno je Vladimir Putin, predsjednik Rusije s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom još sredinom siječnja dogovorio kupovinu 49 posto dionica INA-e od MOL-a. Također sve više je očigledno, da Moskva priprema i ponudu koju će, kako stručnjaci tvrde, Hrvatska teško moći odbiti i što bi dovelo da naftni gigant Rosneft postane većinski vlasnik INA-e.

„Ruske kompanije zainteresirane su za cijelo tržište, mogle bi razgovarati i o INA-i“ – pisao je neki dan u Večernjem listu, povodom prošlotjedne izjave Dvorkoviča, potpredsjednika Vlade Ruske federacije. Zaista Rusi ne kriju kako imaju puno veće planove i ambicije od kupnje većinskog udjela u INA-i, te pripremaju široki paket mjera koji bi mogao izazvati bum u Hrvatskoj, a i šire. Jedino je pitanje što oni s tim dobiju? No, to se odnosi samo na njih...

Na portalu Ruskivjesnik.com također je objavljeno: „U Hrvatskoj očekuju dolazak ruskih naftaša“. Pa je nadalje navedeno: „Ruske kompanije aktivno rade na Balkanu, posebno u sferi prerade nafte i prodaje naftnih proizvoda. Tako Zarubežneft, Gazprom nefti i LUKOIL imaju svoju industriju za preradu nafte i mreže benzinskih pumpi u regiji. Ipak u svim tim kompanijama su odbili komentirati mogućnost kupovine udjela u INA-i“.

Premijer Hrvatske, Zoran Milanović, piše portal Indeks.hr,  poručio je da "Vlada nema utjecaja na to kako će MOL raspolagati svojim dionicama“, a vezano za pitanje jesu li Rusi nešto nudili hrvatskoj Vladi (navodno su zainteresirani za 75 posto udjela INA-e), premijer odgovara:

"Nama je u interesu ono što dosad nije išlo dobro, sustav je podinvestiran i u rafinerije, prije svega, riječku, ali i sisačku nije ulagano dovoljno, odnosno ništa, onaj tko je to u stanju i voljan i sposoban i financijski jak učiniti, naravno, prema našim pravilima i prema pravu Europske unije, taj je naš partner. Dakle, što smo prodali, prodali. Nakon prodaje nema kajanja. Gotovo je. Prodalo se."

Opet s druge strane još iz listopada i studenog prošle godine, dobro se sjećamo da je objavljeno kako je „‘Gasprom’ odustao od kupovine Naftne industrije RS zbog neisplativosti posla – Rafinerije (su) u Brodu i Modriči pred kolapsom“.

Iz teksta se moglo isčitati da je „Rafinerija u Brodu nalazi u izuzetno teškoj financijskoj situaciji… Rafinerija je prvih devet mjeseci poslovne godine završila sa gubitkom od 30,8 miliona KM, čime se ukupni akumulirani gubitak kompanije, koji je na kraju 2012. godine iznosio 455,1 milion KM, popeo na oko 486 miliona KM…“

Nadalje da i „Dodik potvrđuje da je Rafinerija u kolapsu i da joj nema spasa. Dodik je, defakto, potvrdio da za derivate iz Rafinerije nema tržišta.“

No, nedugo poslije toga je u studenom, povodom posjeta Aleksandra Bocana-Harčenka, ambasadora Rusije u BiH Modriči, na portalu energetikaRS objavljeno: „Projekat ‘Zarubežnjefta’ (je) jedan od najboljih“.

Posebno je za istaknuti iz teksta, da je: „Generalni direktor ‘Optima grupe’ Vladimir Liman rekao da će, usprkos problemima na tržištu nafte i naftnih derivata u BiH i okruženju, Kompanija ostvariti zadovoljavajuće rezultate… Imamo ambiciozan cilj da u narednoj godini ubrzano radimo na tehnološkoj modernizaciji, kao i na razvoju tržišta“…

Istina je, da i ranije i to negdje u listopadu (na nezavisnom portalu ‘Slobodna Bosna’) najavljeno: „Rusi zatvaraju rafinerije u Brodu i Modriči!?“. A dalje je pisalo: „Nakon privredne kataklizme koju je u Republici Srpskoj izazvala afera ‘Birač’, na pomolu je novi udar…“ koji se odnosi na „naftnu industriju Republike Srpske, u koju spadaju rafinerije u Brodu i Modriči, ‘Nestro petrol’, kao i firma ‘Optima’.” Ipak do tog udara nije došlo.

Što više, nakon iznenadnog posjeta visoke ruske delegacije kod Mirka Duspare, gradonačelnika Slavonskog Broda, pa onda i novog sastanka ministra Mihaela Zmajlovića s predstavnicima ‘Zarubežnefta’, krajem studenog puno toga se promijenilo.

Vlasnici (su) najavili plinofikaciju rafinerije u Bosanskom Brodu“ – pisao je tada eBrod portal pa i nastavio: „Zamjenik generalnog direktora ‘Zarubežnefta’ Ozerov Andrej Valerjevič obavijestio je gradonačelnika o već realiziranim te planiranim ulaganjima Rafinerije nafte Brod čiji je glavni cilj smanjiti onečišćenje zraka… Za plinofikaciju ruska će kompanija izdvojiti 10 milijuna eura.“

Tko bi onda vjerovao u pretpostavku iz naslova da je: Rafinerija pred zatvaranjem!

No, da ipak pogledamo još neke analize. Zaista je sveobuhvatna ona od novinara Mladena Pleša objavljena u Jutarnjem listu: Akcijski plan Vladimira Putina - 'Želim 75 posto INA-e: Evo što vam nudimo zauzvrat“. iz koje se može pročitati da „…bi Sisak, po ruskim planovima, postao središnji opskrbni naftni centar za cijelu regiju…“

„Također Rosneft je zainteresiran za izgradnju produktovoda koji bi spojio luku i rafineriju Rijeka sa skladištima u Sisku. S obzirom da već postoji uređena trasa kojom prolazi naftovod te da nema problema s imovinsko-pravnim odnosima, taj produktovod, kojim bi se prevozile naftne prerađevine, prije svega benzin i dizel goriva, mogao bi se brzo i relativno jeftino sagraditi. Ako postanu većinski vlasnici INA-e, Rusi su zainteresirani za proširenje kapaciteta luke Rijeka te za modernizaciju rafinerije u Rijeci...“ .

Istina je, kako i Pleše pretpostavlja da je jedan od mogućih scenarija i zatvaranje „Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu koja proizvodi male količine naftnih prerađevina, ali stvara goleme gubitke i u enormnim količinama zagađuje zrak u Slavonskom Brodu i okolici.“

No, iz ovih brodskih perspektive ne postoji nikakva naznaka da Rafinerija u Bosanskom Brodu u skoroj ili daljnjoj budućnosti bude zatvorena… Ono što znamo, da ona, izgleda trenutno radi sa smanjenim kapacitetom, ali i dalje radi!

Simptomatično je da i na jednoj i na drugoj strani Save o svemu tome se šuti. Tu prvenstveno mislim na samu upravu Rafinerije i Optima grupe, kao i na Grad Slavonski Brod. Već i zbog činjenice da ovih dana smo mogli pročitati da „Zarubežnjeft osnovao tvrtku u Hrvatskoj“, kako je objavljeno i na  portalu eBrod.

Opet s druge strane je gradonačelnik Mirko Duspara prije tjedan dana bio u Zagrebu kod ministra Mihaela Zmajlovića. Na kraju, oni skoro ništa nisu zvanično zborili i spomenuli o Rafineriji. Pa sve se više čini da ova priča o zatvaranju Rafinerije možda je nekakav 'probni balon'? Živi bili, pa vidjeli!