Američka vanjska politika sve je više liči nogometnoj utakmici NFL lige ili prijenosu Super Bowla. Onima od vas koji prave grimase pri pomisli na bivšeg predsjednika Baracka Obamu, treba reći da je trenutni predsjednik još gori.  Stvar je ozbiljna, prije svega zbog američke vojne moći i pohlepe, za New Eastern Outlook piše Phil Butler.

Kad sam pročitao naslov “Zrakoplovi F-22 su odbili 587 neprijateljskih zrakoplova i  vratili iz prvog borbenog vala nad Sirijom”, članka kojeg je objavio Insider, odmah sam provjerio najnovije vijesti da Sirija možda nije nestala u Trećem svjetskom ratu. Hvala Bogu i svima sretnim zvijezdama, ipak nismo u ratu s Rusijom, Iranom i Sirijom, iako su ih Jeff Bezos i tvrtke koje upravljaju američkom nacijom proglasili našim “neprijateljima”, piše Phil Butler.

Kada čitate spomenuti članak, većina vas neće vjerovati u ono što piše govor. Nevjerojatno, ali Bezos je objavio ovu “lažnu vijest” pozivajući se na Pentagon, gdje autor Alex Lockie drsko objavljuje otvoreni rat. Da, shvatili ste, Trump i Pentagon su otvoreno klasificirali Rusiju kao “neprijatelja”.

U izvješću Službe za distribuciju vizualnih informacija Pentagona (DVIDS) stoji: “94. ekspedicijski borbeni korpus zaštitio je koalicijske snage koje djeluju u Siriji, provodeći obrambene misije protiv neprijateljskih zrakoplova. Također se letjelo duboko u sirijskom teritoriju, suočavajući se s neprijateljskim borcima i sustavima projektila kopno-zrak, budući da su snage Sjedinjenih Država i koalicije pokrenule namjerne napade kao odgovor na ilegalno korištenje kemijskog oružja sirijskog režima.”

U priopćenju se jasno koristi riječ “neprijatelj”, a po definiciji rječnika kojeg je objavio Cambridge “neprijatelj je osoba koja mrzi ili se suprotstavlja drugoj osobi i pokuša joj nauditi ili je spriječiti da nešto učini”. Pojam se također može upotrijebiti za označavanje “zemlje ili oružanih snaga neke zemlje koja je u ratu s drugom zemljom”.

I to nas dovodi do kritične točke, razloga za nevjericu u retoriku Pentagona. Proglašavanjem Rusije, Irana i Sirije našim “neprijateljima”, zapravo smo objavili rat za sva ova tri naroda. S druge strane, Vladimir Putin u Rusiji još nije Amerikance proglasio “neprijateljem”. Izravno citiram ruskog predsjednika: “Pogrešno je bilo koga pretvoriti u neprijatelja i pogrešno je plašiti ljude svoje zemlje s tim neprijateljem i na toj osnovi pokušati okupiti neke saveznike.”, nastavlja Butler.

I Putin i Rusija su kao “agresori” prikazani u gotovo svakom geopolitičkom slučaju.

“Zaboravimo na trenutak da su Sjedinjene Države i naši bliskoistočni saveznici stvorili ISIL. Također trebamo zaboraviti da su koalicijske zračne snage pokrivale iz “umjerene” militante poslane u borbu protiv Assada. Da bismo shvatili stav Pentagona moramo ignorirati činjenicu da su ruske snage bile te koje su bombardirale ISIL, a ne koalicijske. Oprostite mi na sarkazmu, ali je Rusija bila “saveznica” Amerike u uništavanju “Islamske države”, koja nije bila američki neprijatelj”, nastavlja Phil Butler.

Sada se vratim na poznati DVIDS, koja očiti militarizam prikriva “strateškim” pomišljanjem, proučavanjem i informiranjem. Ako sami u tražilicu internetske stranice ove organizacije upišete pojam “Putin”, dobit ćete pravi politički proces kojeg želi američku “Deep State”.

Samo pogledajte jednu stranicu naslova članaka Michaela Guillota, urednika časopisa Quarterly Journal of Strategic Studies i “misija” postaje više nego jasna.

Ukratko, stvoreni su “ratni učitelji” za američke zrakoplovne snage. Čitatelj ne mora gledati previše njihovih videozapisa da bi shvatio koliko je katastrofalan postao američki vojno-industrijski kompleks. Zrakoplovno sveučilište je jedna od mnogih institucija koje imaju jednu svrhu, a to je podmazati ideološke kotače američke ratne mašinerije. Zamislite da stotine takvih psihopata pišu pravila, propise, strategije i igraju se ispod stola s Lockheed Martinom, Boeingom, Raytheonom i ostalima.

DVIDS posluje i u televizijskom području, gdje vojni televizijski kanal emitira preko FireTV-a, Chromecasta ili Rokua. Kanal širi militarizam 24 sata dnevno, no čitatelj posebno treba obratiti pozornost na naglasiti FireTV i Chromecast.

Jeff Bezos, čiji The Washington Post spada na najgoru propagandu u Americi, glavni je komentator otprilike svaki put kada Udruga zrakoplovnih snaga održi konferenciju.

“Izvršni direktor Amazona, Jeff Bezos, najnoviji je član koji se pridružio Savjetodavnom odboru za obrambenu inovaciju, inicijativu Pentagona koju je predvodio bivši izvršni direktor tvrtke Googlea Eric Schmidt kako bi doveo najveće umove Silicijske doline u američku vojsku”, potvrđuje  Business Insider, pišući o Bezosu, Googleu i Pentagonu.

Posljednjih godina, promatrajući američke političare, prisjetio sam se što je rekao jedan od osnivača Amerike, predsjednik James Madison: “Ako tiranija i tlačenje dođu u ovu zemlju, to će biti pod krinkom borbe protiv stranog neprijatelja.”

Ovdje leži sav problem i sva opasnost. U našoj se zemlji vojna industrija potpuno odmetnula. Tekst koji je gore spomenut  odmah ubacuje klin između ciljeva Putinove administracije i onoga što on kaže su “narodni” i nacionalni interesi. Slušajte ovakve litanije dvije minute i shvatit ćete u kakvoj smo danas krizi.

Na pitanje što misli o tome što su ruski nacionalni interesi, dr. Mark J. Conversino kaže: “Na početku bih rekao da postoji razlika između onoga što ruski narod može vidjeti kao svoje nacionalne interese, a što režim smatra nacionalnim interesima”.

Nastavlja tvrdeći da su Putinovi interesi samo njegovo osobno preživljavanje. Ali čovjek je idiot, žao mi je što tako moram reći. Za mene, vjerojatno i za vas, vidjeti da ti luđaci čak ne mogu ni prepoznati svoje licemjerje, smiješno je i tužno. Ovaj “profesor” pokušava usporediti sjevernokorejsko i iransko vodstvo s Rusijom. Izgleda da dobiva bonus na plaću, samo kako bi tom idejom spržio glave kadeta američkog vojnog zrakoplovstva, a onda da ih dalje šalje široj mreži slugu. Kad sam bio u mornarici, ovaj bi klaun bi bio glavni kandidat zabavu s pokrivačem. Ali on je samo simptom, pojašnjava Butler.

U većim medija kao što su Insider i drugi na kojima zarađuje Bezos, ovi ljudi su najsmrtonosnija propagandna sredstva koje je čovječanstvo ikada vidjelo. Ojačani digitalnim pejzažom, ovo mnoštvo informacijskih kanala pod kontrolom je vrlo malobrojnih. Bezos, Googleovi momci i korporativni ili državni subjekti ispiru mozak na neviđenoj razini. Ispravno je reći da su te elite potpuno preuzele našu vladu. Oni kojima se ne može isprati mozak minimalizirani su ili kupljeni, a svi ostali su teroristi ili sudionici.

Problem za Bezosa, tehnokrate, velike financijere i ostale iz ovog “reda” je osrednjost koju su prisiljeni koristiti. Narativno, emisije koje objavljuje DefenceTV, glupim poput ovog profesora, završavaju kristalno prozirnim američkim “interesima” kao hegemona, a Rusija je kriva zbog multipolarnog svijeta i zato što ne postoji unipolarni kojeg bi vodili  vodi Bezos & Co.

“Siguran da su neki kadeti Zrakoplovne akademije slušali kako je Rusija loša jer Putin ne želi NATO u Ukrajini. Rusija je loša jer se Putin i ostali čelnici ne žele pokoriti i poljubiti stražnjicu nekog američkog autokrata. Rusija je loša, prema Pentagonu i Trumpu, jer nam je potreban veliki strašni neprijatelj kako bi se zastrašila javnost, jer Pentagon bez toga ne može preživjeti. Ne, pričekajmo. Preživljavanje je osobna briga Vladimira Putina. Ne zaboravimo kako poučava dr. Conversino”, pojašnjava američki politički analitičar i stručnjak za istočnu Europu.

“Rekao sam da vam se nešto neće svidjeti. Da, ono što slijedi kada elite potpuno preuzmu kontrolu. Mislite li da su Jeff Bezos ili Bill Gates veliki pastiri? Kada na zapadu preuzmu potpunu kontrolu, mislite li da će oni djelovati poput blagog propovjednika u nedjeljnoj školi, nježno vas potičući da platite sve što morate da budete slobodni? Mislim da ne. Možete isto tako izabrati Vladimira Putina kao svog dobrog pastira, barem ne propovijeda novi svijet pod Rusijom”, zaključuje Phil Butler.

logično