„Niti u jednom trenutku nitko od članica i članova Vlade nije povrijedio načela djelovanja – a to su savjesno, odgovorno, nepristrano ponašanje, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerenih dužnosti“, kazao je premijer Andrej Plenković, komentirajući jučerašnje odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, dodavši ipak kako je riječ o njegovom mišljenju.

Mišljenje premijera o ovom slučaju svakako ne bi trebalo biti od presudne važnosti, tim više što je i protiv njega pred istim povjerenstvom u rujnu pokrenut postupak zbog moguće povrede članka 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, vezano za Agrokor. Odluku je li netko povrijedio načela djelovanja, slijedom Zakona o sprečavanju sukoba interesa, donosi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je upravo radi toga i formirano.

Protiv Martine Dalić i Andreja Plenkovića prijava i radi nepoštivanja javnosti


Protiv ministra financija Zdravka Marića postupak se vodio zbog kršenja članka 5., stavka 1 Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji se odnosi na načela djelovanja i kaže: „Dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana“ . Nakon prvog rješenja koje je išlo Mariću u korist, postupak je krajem kolovoza obnovljen. Uslijedilo je to nakon što je u medije iscurilo svjedočenje Martine Dalić DORH-u.

Kod Martine Dalić, baš kao i kod premijera Plenkovića, tom je stavku 1. dodan i stavak 4. Zakona koji glasi: „Građani imaju pravo biti upoznati s ponašanjem dužnosnika kao javnih osoba, a koje je u vezi s obnašanjem njihove dužnosti“.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak je presudilo da je Zdravko Marić prekršio Zakon. Povjerenstvo je zaključilo da je ministar sudjelovanjem na sastancima s predstavnicima Agrokora, kao i na sastancima radne skupine za izradu zakona poznatog kao lex Agrokor, propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost u obnašanju javne dužnosti i tako povrijedio načela javnog djelovanja. Naime, zbog činjenice da je do ulaska u Vladu u veljači 2016. bio izvršni direktor u koncernu Agrokor, Marić se prema ocjeni Povjerenstva bio dužan izuzeti s tih sastanaka ili na njih poslati državnog tajnika.

Povjerenstvo odlučilo da su Marić i Dalić nisu postupali odgovorno


Bivša ministrica Dalić prekršila je više stavaka članka 5. Zakona. Povjerenstvo je zaključilo da je zakon prekršen jer Dalić, unatoč iskazanom velikom interesu javnosti, nije navela imena članova neformalne radne skupine koju je Vlada okupila u rješavanju problema u Agrokoru, čime je, kazala je predsjednica povjerenstva Nataša Novaković, došlo do propuštanja transparentnog postupanja dužnosnice. Dalić je povrijedila Zakon i stoga što na upit zastupnika u Hrvatskom saboru na tematskoj sjednici Odbora za gospodarstvo, nije navela imena vanjskih stručnjaka koje je Vlada okupila za rješavanje problema u Agrokoru i izradi zakonodavnog okvira. Na taj je način, smatra Povjerenstvo, ona propustila postupiti vjerodostojno kao što je, zbog toga što je Vladi predložila Antu Ramljaka za izvanrednog povjerenika u Agrokoru unatoč svojim saznanjima da je on bio član neformalne radne skupine za izradu nacrta zakona, propustila postupiti odgovorno.

Odluke povjerenstva može proglasiti nevaljalim samo Upravni sud ako se protiv njih pokrene upravni spor. Ministar Marić već je najavio da će se žaliti, a iz njegovih riječi izgleda kako mu je najspornije što je njegov slučaj razmatran u paketu s Martinom Dalić koja je imala operativnu ulogu u kreiranju Lex Agrokora.


faktograf