Pjevač i gitarista Ekatarine Velike i Šarla akrobate, Milan Mladenović, ipak je dobio svoju ulicu u Zagrebu. Tako je sinoć odlučila Gradska skupština, zanemarivši prijedlog Hrvatske demokratske zajednice da se imenovanje odgodi do donošenja kriterija koji bi, valjda, onemogućili da neka ulica u hrvatskoj metropoli ponese Mladenovićevo ime, s obzirom da se, prema njihovom mišljenju radi o nebitnom narkomanu i članu benda koji u Hrvatskoj i nije bio previše popularan. No, pobijedio je argument da se ovime odaje priznanje ne samo Mladenoviću, već i urbanoj kulturi Zagreba i prostora ondašnje države 80-ih godinaNakon burne sjednice Gradske skupštine, gdje se razglabalo o raznim temama, pala je odluka i o imenovanju nekih novih ulica. U istom paketu odlučeno je da pjesnikinja Vesna Parun, glazbenik Karlo Metikoš, nekadašnji gradonačelnik Zagreba Adolf Mošinski, te Milan Mladenović, pjevač i gitarista Ekatarine Velike i Šarla Akrobate dobiju svoje ulice. Hrvatska demokratska zajednica je još prije sjednice zatražila da se iz dnevnog reda izbaci, po njima, kontroverzno, imenovanje novozagrebačke ulice po beogradskom muzičaru.


Milan Mladenović (FOTO: 6yka)


Vodeći se argumentima o kojima smo na ovom mjestu već pisali, predsjednica skupštinskog kluba zastupnika HDZ-a, Margareta Mađerić, ustvrdila je da njen zahtjev nema veze s glazbenim ukusom, osobnim afinitetima ili, „ne daj bože, nacionalnošću“, te da iza imenovanja stoji tek hir pojedinih zastupnika. Zavapila je i kako postoji niz zaslužnih hrvatskih građana koji su u Domovinskom ratu zadužili i Hrvatsku i Zagreb, a nemaju svoje ulice. Isti argument, sigurni smo, neće upotrijebiti u sljedećim prilikama kada se ulice budu imenovale po građanima koji nisu Srbi i čije svjetonazore njihova konzervativna politika ne prezire.

ZAGREBAČKI NAZADNJACI: Neće ulicu Milana Mladenovića, jer je bio 'narkoman', a niti EKV nije bio popularan u Hrvatskoj

ZAGREB ODAO POČAST VELIKANU: Pogledajte lokaciju na kojoj će se nalaziti ulica Milana Mladenovića

SJEĆANJE NA BEZVREMENSKOG VELIKANA: Umro je samo jednom - 17 godina otkako je otišao Milan Mladenović

20 GODINA KASNIJE: Kako su EKV, Partibrejkersi i Električni orgazam pokušali zaustaviti rat i Miloševiću pokazali srednji prst

„Odgodimo ovo za mjesec dana dok ne donesemo jasne kriterije. Rekli smo da će ulice u Novom Zagrebu biti imenovane po ženama, a sada već imamo dva muškarca. Na čekanju je brojno imenovanje ulica po braniteljima, kao i inicijativa o promjeni imena Trga Maršala Tita”, ponavljala je Mađerić, koja je još ranije imenovanje dovela u pitanje zbog „ovisničke prošlosti” članova EKV-a, ocijenivši da taj bend u Hrvatskoj nije niti bio previše popularan. Međutim, njen je prijedlog ekspresno odbijen pod obrazloženjem da kriteriji za imenovanja već postoje, jer kako bi se drugačije i donosile odluke.


Pogled iz, od danas i službeno, Ulice Milana Mladenovića (FOTO: Google maps)


”Željeli smo odati priznanje, ne toliko osobi gospodina Milana Mladenovića, koliko urbanoj kulturi Zagreba i prostora ondašnje države osamdesetih godina 20. stoljeća”, rekao je Marin Knezović, predsjednik Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova, za HRT. Inače, HRT je u kratkom prilogu koji tematizira ovaj „problem”, objavio i malu anketu. Naime, na ulici su priupitali troje prolaznika znaju li tko je Milan Mladenović i dobili negativan odgovor, a selekcijom anketiranih htjelo se zapravo pokazati kako je besmisleno da dotični ima svoju ulicu. Zanimljivo bi bilo vidjeti što bi anketirani, ali i autori ovog priloga, odgovorili na pitanje tko su osobe po kojima se zovu Amruševa, Hubekova, Petrićeva ili Sermageova ulica.

Nakon ovakvog razvoja događaja očekujemo da će se uskoro na samom rubu Novog Zagreba, tamo negdje, prema jakuševačkom sajmu uskoro pojaviti tabla s natpisom – Ulica Milana Mladenovića te da će ista biti unesena u plan grada, jer radi se o vrijednostima koje Zagreb mogu učiniti samo boljim gradom.

Izvor: Lupiga