Nakon višegodišnjih napora lokalne zajednice da se riješi SpeedyGonsalesa, Roberte F., Kubure i Zeljka, administratora hrvatske Wikipedije koji su je cijelo desetljeće koristili za širenje revizionističke mitomanije i lažnim profilima priječili svaku mogućnost promjene, 1. ožujka oduzete su im ovlasti
2021. mogla bi obilježiti novi početak Wikipedije na hrvatskom jeziku (foto Davor Višnjić/PIXSELL)

Početkom ove godine navršilo se 20 godina postojanja globalnog projekta Wikipedije, a čini se da bismo 2021. mogli početi obilježavati kao godinu njezinog ponovnog rođenja na hrvatskom jeziku.

Projekt hrvatske Wikipedije započeo je 2003. i ubrzo došao u ruke SpeedyGonsalesa, odnosno Darka Čokora koji je voditelj računalne službe Hrvatskih studija. Čokor je naime postao administrator i birokrat, što znači da korisnicima može dodjeljivati ovlasti i pozicije na Hr.wiki. Već 2009. Arbitražni odbor oduzeo ovlasti je SpeedyGonsalesu i administratorici Roberti F. zbog maltretiranja suradnika i stvaranja dojma da su oni voditelji Wikipedije na hrvatskom jeziku te da su njihova mišljenja i djelovanje neupitni. Prema istoj odluci blokirani su na godinu dana. Tada na scenu stupaju Kubura i Zeljko koji nizom manipulacija i nelegalnim glasanjem već 2010. uspijevaju ukinuti presudu. Za nagradu Kubura i Zeljko također dobivaju status administratora, a Kubura 2017. postaje drugi birokrat. Tako je Hr.wiki došla pod desetogodišnju potpunu kontrolu ove četvorke od koje su stvorili "Endehapediju" o čemu smo i pisali prije tri godine.
Kubura je na kraju pao u stilu Ala Caponea, ne zbog ustašluka, homofobije, mobbinga, laži i maltretiranja, nego zbog bahatog kršenja propisa koje su svi nedvojbeno shvatili iako ne poznaju ni hrvatski jezik ni povijest

Nedugo nakon objave niza negativnih članka o Hr.wiki u ljeto 2018. u online novinama Wikipedije – The Signpostu izišao je i tekst pod naslovom "The Curious Case of Croatian Wikipedia", koji je prenio dio istraživanja o pristranosti i blokiranju, izdvojio admine Speedya, Kuburu i Zeljka te njihove izjave kao što su: "Ante Pavelić nije bio fašist"; "NDH nije bila fašistička država. Ne izmišljajte, nema nigdje opipljivih dokaza o masovnim smaknućima [u Sabirnom logoru Jasenovac]"; "Imamo točan popis broja ljudi koliko ih je bilo u logoru (a to je 18.600), i koliko ih je smrtno stradalo (a to je 1.654). Svi ostali takozvani izvori su izmišljotine i laži".

Nakon tog teksta na Meta-Wikiju, središnjem prostoru za globalnu raspravu o problemima pojedinih projekata, pokrenuta je čak osma rasprava u deset godina o Hr.wiki. U uvodniku se navodi da je hrvatska Wikipedija opterećena nizom problema: da su mnoge teme, a osobito one vezane za Drugi svjetski rat obilježene ekstremno desničarskom ideologijom, povijesnim revizionizmom i negiranjem holokausta; da ima puno neenciklopedijskih sadržaja, neprovjerenih izvora i pristranih sadržaja koji nisu potkrijepljeni izvorima; da administratori zloupotrebljavaju ovlasti i blokiraju suradnike koji pokušavaju ispraviti problematičan sadržaj te štite i potiču istomišljenike koji stvaraju pristrani sadržaj; a navodi se i masovni odljev suradnika zbog nemogućnosti da utječu na te probleme. Jedino rješenje bilo je doživotno blokiranje Kubure, Speedya i Zeljka i ponovno osnivanje Arbitražne komisije sastavljene od hrvatskih urednika s drugih Wikipedija koje bi postavila globalna zajednica s Meta-Wikiju. Nakon otkrića o Kuburinom grubom kršenju pravila za koje su znali i drugi administratori javio i osnivač Hr.wiki Denny te predložio da se administrativna prava oduzmu i Roberti F. Zanimljiv je pritom razlog zbog kojeg je sa strahom gledao na mogućnost rješavanja problema hrvatske Wikipedije. Smatrao je da Speedy, Roberta i Kubura uživaju značajnu podršku zajednice te da bi njihovim izbacivanjem došlo do implozije, odnosno da bi ih nadomjestili jednako pristrani suradnici koji bi djelovali u istom duhu. No uvidio je da je takva percepcija zapravo proizlazila iz njihove obilne upotrebe lažnih računa i glasačke mašinerije koja se protivi pravilima Wikipedije.
Wikimedia Foundation u siječnju je objavio oglas za procjenitelja dezinformacija na hrvatskom jeziku čiji bi posao trebao biti da u četiri mjeseca provjeri sve višegodišnje prigovore na sadržaj i upravljanje hrvatskim projektom

Naime, u ljeto 2020. Kubura je optužen da ima 90 sekundarnih računa, premda je na Wikipediji dozvoljen samo jedan. 11. kolovoza 2020. postavljen je zahtjev za provjeru Kubure i još 37 njegovih "čarapara" (radi se o lažnim računima, a izraz potječe od sockpuppet, op.a.). To znači da dvojica suradnika s posebnim ovlastima trebaju iz wiki baze podataka prikupiti povjerljive podatke o IP adresama tih 38 suradnika i međusobno ih usporediti. Podaci se čuvaju 90 dana, a poslije toga se brišu. Naravno, oba provjeritelja, bliska s Kuburom, su nestali. Jedan od njih Vodomar javio se 27. kolovoza i napisao da je započeo provjeru i opet nestao. Ex13, koji je dotad bio aktivan nekoliko dana tjedno, iznenada nestaje na dva mjeseca. Kada se vratio rekao je da neće raditi provjeru jer je već napravljena. Navodno ju je napravio Vodomar koji nije dao rezultate, samo je napisao da je napravio provjeru i nestao. Važno je napomenuti da se većina dosadašnjih provjera rješavala unutar dva do pet dana, a rijetke su trajale više od tjedan dana. Ponašanje tih 37 "čarapara" nakon zahtjeva također je bio pokazatelj da posrijedi nije 37 stvarnih osoba. Iako je čak 19 od tih 37 suradnika bilo aktivno deset dana prije izdavanja zahtjeva za provjeru (a svih 37 uređivalo je Hr.wiki sadržaje unatrag 90 dana), nakon izdavanja zahtjeva 11. kolovoza, svi su odjednom prestali biti aktivni. Sockmaster (osoba koja stoji iza svih računa) prestao je raditi u nadi da će nekako proći 90 dana a da se provjera ne obavi. S obzirom na to da su već prošla dva mjeseca, odnosno da su dokazi već počeli nestajati, trebalo je nešto pod hitno poduzeti. Zbog toga zajednica predlaže novog provjeritelja, no to nije prihvaćeno, s obzirom na to da provjeritelji trebaju imati čak 70 posto podrške zajednice. Stoga se pokreće glasanje o ukidanju ovlasti Vodomaru i Ex13 što prolazi s krajnje graničnim rezultatom od 31,4 posto, odnosno 68,6 posto podrške što je nedovoljno za provjeritelje te je Hr.wiki ostala bez provjeritelja, a ulogu su preuzeli stjuardi s Meta-Wikija.

To je napokon obilježilo početak kraja sramotne hr.wikipedije. Naime, da bi mogli nastaviti manipulirati s tolikim brojem "čarapara" administratorima "Endehapedije" silno je trebao provjeritelj. Da bi se spriječila zloupotreba ovlasti u taj proces uvijek moraju biti uključena dva provjeritelja koji istodobno i uzajamno mogu pristupiti upitima u bazi podataka. Čak i kada bi netko sa strane s većim ovlastima, npr. stjuard, napravio provjeru Kubure, Vodomar ili Ex13 mogli bi mu prenijeti tu informaciju i upozoriti ga na praćenje.

Teza o Titu potkrijepljena citatom s portala dnevno.hr

Teza o Titu potkrijepljena citatom s portala dnevno.hr (Foto: Screenshot)

7. studenog stigli su rezultati provjere: čak 28 računa povezano je s Kuburom i svi su blokirani na hrvatskoj wikipediji. Takva bahatost iziskivala je dodatnu reakciju globalne zajednice s obzirom na to da tako nešto nije "nikad viđeno na cjelokupnoj Wikipediji", pa je zatražena globalna blokada njegova računa na svim Wikipedija projektima. U obrazloženju prijedloga na površinu je isplivao samo djelić Kuburine sistemske pristranosti i zloupotrebe ovlasti. No korisnici diljem svijeta bili su zgroženi već i mrvicama onog što znamo o Kuburinom djelu i masovno su podržali prijedlog te je 28. studenog izvršena globalna blokada njegova računa. Tako je Kubura na kraju pao u stilu Ala Caponea, ne zbog ustašluka, homofobije, mobbinga, laži i maltretiranja nego zbog bahatog kršenja propisa koje su svi na svijetu nedvojbeno shvatili iako ne poznaju ni hrvatski jezik ni hrvatsku povijest.

Ni lokalna zajednica za to vrijeme nije mirovala pa je u studenom 2020. pokrenuto glasanje za izbor dvoje novih administratora kojem su se stari oštro usprotivili, no svejedno je prošlo s dvotrećinskom većinom glasova. Demokratske promjene na Hr.wiki nastavile su se u siječnju 2021. kada je pokrenuto glasanje za još dvoje administratora, koji nisu izabrani još od 2014. kada je Kuburina družina na izborima masovno koristila lažne račune kako bi spriječila njihov izbor. Ti su izbori, ovaj put bez višestrukih Kuburnih glasova, prošli još bolje tj. novi administratori izlasani su sa 77 posto podrške.

Neselektivna mitomanija

Neselektivna mitomanija (Foto: Screenshot)

Wikimedia Foundation u siječnju je objavila oglas za procjenitelja dezinformacija na hrvatskom jeziku čiji bi posao trebao biti da u samo četiri mjeseca provjeri sve dugogodišnje prigovore na sadržaje i upravljanje hrvatskom Wikipedijom.

No konačni početak kraja "Endehapedije" desio se 1. ožujka 2021. kad su s dvotrećinskom većinom izglasani prijedlozi za oduzimanje ovlasti administratorima SpeedyGonsalesu, Zeljku i Roberti F.

Oduzimanje ovlasti SpeedyGonsalesu obrazloženo je nepoštovanjem suradnika i pravila projekta. On je pravila projekta, naime, shvaćao tek kao produžetak svoje autokratske vladavine projektom i smatrao je da ih može mijenjati, oblikovati i interpretirati po volji, što mu je omogućavalo da svoju riječ efektivno smatra zakonom.

Zeljku su nabrojani ustaški ispadi, poput onog kad je pokrenuta inicijativa za popravak članka o "Koncentracijskom logoru Jasenovac". Dodani su izvori kako bi se dokazalo da je "koncentracijski logor" točniji naziv od "sabirnog logora", a ujedno i jedini koji se navodi u stručnoj hrvatskoj literaturi. Izvori su bili hrvatske enciklopedije (LZMK), stranica spomen-područja Jasenovac i Narodne novine (odnosno Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o spomen-području Jasenovac). Zeljko je navedene izvore nazvao "velikosrpskim i cionističkim".

Iz natuknice o Ivi Godsteinu

Iz natuknice o Ivi Godsteinu (Foto Screenshot)

Roberti F. spočitnuto je što je agresivno reagirala na sve pokušaje pokretanja rasprave o poboljšanju pravila projekta, što je maltretirala druge suradnike i administratore, prijetila blokiranjem te utjecala na glasanje slanjem formulara. Zanimljivo je i da je sada već bivša administratorica Roberta F. ujedno i urednica portala narod.hr Gordana Sarkotić. Ona je uz pomoć odvjetnika Marijana Hanžekovića tužila Jutarnji list zbog članaka iz 2013. u kojima su prenesene informacije s Facebook stranice Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije. U člancima nije navedeno njezino ime, nego pseudonim Roberta F. kojim se koristila u radu na Wikipediji, ali i medijski nastupala i održavala izložbe fotografija. Tužba je odbačena kao neutemeljena između ostalog i zato što je tužiteljica bila kontradiktorna. Izjavila je da se pretraživanjem njenog pseudonima ne može doći do nje. Ipak na portalu narod.hr objavljeni su članci koje potpisuje urednica Gordana Sarkotić, a opremljeni su fotografijama Roberte F. Po svemu sudeći bilo joj je važno da u javnost ne izađe podatak da je administratorica Hr.wiki ujedno i urednica ekstremno desničarskog portala poznatog po širenju ustaške mitologije u dnevnoj "kulturnoj" rubrici.

SpeedyGonsales još se nije pomirio s gubitkom ovlasti na projektu koji je smatrao svojim. Pokušava remetiti rad novih administratora na projektu pa je već u više navrata pokrenuo glasanje protiv njih. Posljednje je pokrenuo protiv Ivi104 između ostalog i zato što je blokirao suradnike koji su širili govor mržnje, ali i deblokirao suradnike koje je SpeedyGonsales blokirao prije skoro osam godina jer su željeli prepraviti sporne članke na hr.wiki.

To s jedne strane pokazuje da ekstremna desnica neće tako lako odustati od svoje omiljene igračke za reviziju povijesti te da će trebati aktivirati još dobronamjernih suradnika kojima predstoji velik posao popravljanja hrpe pristranih članaka i brisanje falsifikata koji su se upravo zahvaljujući Wikipediji uspješno širili. No s druge pokazuje i da ta skupina više nije moćna kao prije te da se uz malu pomoć globalne zajednice i upornu dugogodišnju borbu može izboriti stvarno velika pobjeda.

portalnovosti