Fotografija natrulih banana snimljena je u jednom od brodskih trgovačkih lanaca, a sličnih prizora moglo se nasnimati u svakom koji posluje na području Slavonskog Broda. Bile su 11,99 kuna, a s popustom na trulost stoje 8,99. kuna. Gnjilo voće i povrće, uvenula salata i ostala sparušena zelenjava, natruli krumpir, sagnjili luk, šampinjoni i mrkva s crnim mrljama truleži… dio su svakodnevne ponude. Nađe se tu i pljesnivog limuna i naranči, zdravstveno problematičnih. Ponekad su police pretvorene u kontejnere za neispravne i neupotrebljive namirnice za koje se trgovci bez isprike usude reči da pripadaju svježem voću i povrću.

Brođani su navikli kupovati smeće, jer je na akciji, jer ima nešto nižu cijenu. A kad je nešto na akciji sigurno je povoljno. Psihologija šićarenja i osiromašenje zamućuje im pogled i sve naučeno o zdravlju. Prebiru se po trgovačkim centrima izloženi ostaci ostataka za „velika“ sniženja. Kod kuće se opet prebire kupljeno i većina baca kao otpaci. Pomažu tako kupci trgovačkim lancima riješiti se, i još za to platiti, bezvrijednu robu koja je izgubila svježinu i organske katalizatore. Umjesto dobiti, „pametni“ kupci stvaraju sami sebi štetu.

Ipak, najveća je odgovornost na bahatim trgovcima. U red ih ne tjeraju ni udruge za zaštitu potrošača (ima li ih uopće u Brodu?), niti sanitarne inspekcije. Iako su spremni kupcima bespogovorno vratiti novac za neispravnu robu, za sagnjilo voće i povrće, svjesni da je njihova kvaliteta problematična, trebali bi prestati izlagati ga, ili, odvojiti ga i iznad napisati da se može kupiti, ali na vlastitu odgovornost. Time bi pokazali da ne podcjenjuju kupce.

sbperiskop