Trgovci su često kao ona lukava mačka iz vica koja se najede sira, a zatim puše u mišju rupu koristeći dah kao mamac.


Jedan takav dah zapuhao je krajem prošlog tjedna prema kupcima miševima u jednom brodskom supermarketu. Snimili smo ga kao dokaz da se trgovci usude omalovažavati kupce otvoreno i javno, podmećući im kukavičje jaje navodne dobrobiti i brige. Razumljivi su pozivi potrebitima da se neki artikli prodaju cijeli dan po nižim cijenama, ali pozivati ih da dođu po sniženim cijenama, sat vremena do završetka radnog vremena kupiti preostalo, sparušeno voće i povrće, graniči s gotovo razuzdanim blaćenjem pameti i razboritosti ljudi koji igraju trajnu ulogu onih koji kupuju.


Što je sljedeće? Kakvu novu drskost smišljaju gospodari prostora u kojima se utrpavaju loše namirnice po niskim cijenama kako bi pridobili kupce i iz njihovih novčanika izvukli što više novca? Možda ćemo uskoro na samom ulazu u hramove prevara naletiti na poziv kako će onaj kupac koji hodajući na rukama prijeđe 10 metara, dobiti 60 posto jeftiniji kruh i svinjsku jetricu. Ili, ćemo naići na prijedlog da će oni koji iz sveg glasa zapjeva cijelu pjesmu Fala, imati pravo na kupovinu kondoma i lubrikanta s popustom od 80 posto (evo, već čujem jednog kolumnista SBperiskopa kako urla… Za vsaku dobru reč, Kaj reći si mi znala..).


Miševi imaju problem. Nikad ne znaju nalazi li se izvan njihove rupe sir ili mačkin dah. Zato i jesu miševi, zato su u rupi.


sbperiskop