Kaže premijer Plenković da su novinari histerični u vezi župana Žinića. Lika koji je ušao u tuđu kuću za koju ne plaća stanarinu i ne želi iz nje izaći iako ima svojih kuća dovoljno da privremeno smjesti nekoliko petrinjskih obitelji koje su u potresu ostale bez domova. I nikome ništa. Dobro… nije baš da je – nikome ništa. Žinić je dobio sve. Kao i HDZ. Evo… opet postajem malkice histeričan

Fakat je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u pravu kad spominje medijsku histeriju u vezi priče o sisačko-moslavačkom županu Ivi Žiniću, članu HDZ-a koji voli sve podsjećati da je branitelj. Evo, priznajem… Ja sam naprimjer zaista već pomalo histeričan oko tog lika Žinića. Ali lakše mi je kad znam da je barem premijer i predsjednik njegove stranke miran.

Bivšoj vlasnici kuće u Petrinji u kojoj živi Žinić još 1996. Žinićeva supruga nije dala unutra nego joj je pred noge bacila vreću za smeće s nešto malo stvari obitelji Paspalj (naravno, onih koje Žinićima nisu mogle koristiti). I nikome ništa. U redu je to. Ipak je Žinić branitelj. Branio je kuću od ljudi koji su je izgradili.

Zvao je Žinić onomad Paspalje da mu za 50 tisuća tadašnjih njemačkih maraka prodaju kuću u kojoj je već živio. Kad su oni odbili “uletjela” je država i kupila kuću za 80 tisuća. Dobio je potom Žinić tu kuću na korištenje, ali temeljem zakona koji je donesen tek nekoliko mjeseci nakon što je on u kuću već ušao. I ponovo – nikome ništa. Ali nema veze. Ipak je Žinić branitelj. Branio je obiteljski proračun od državnog.

Uzgred, ne zna se na kojoj je to livadi Žinić živio prije nego što je ušao u tuđu kuću. I očekivano – nikome ništa. Ali koga uopće to i zanima. Žinić je branitelj. Branio je da neprijatelj dozna gdje mu je imovina i kolika je.

Više od deset godina za kuću koju mu je na neograničeno privremeno dodijelila država Žinić ne plaća čak niti smiješnu stanarinu od 100 kuna mjesečno. I još jednom – nikome ništa. Kvragu, čemu se zamarati takvom sitnicom. Žinić je branitelj. Branio je državne službenike od ogromnog posla oko naplate stanarine.

Ivo Žinić je branitelj – svojih privilegija


“U neka doba” nadležni su konačno odlučili da Žinić više ne bi trebao koristiti tu kuću. Od tada su prošle godine. I naravno – nikome ništa. Dajte, molim vas…ipak je Žinić branitelj. Branio je još jednom državu. Da se država, baš onakva za kakvu se borio, ne zapetljava samo zbog njega u kompliciranu papirologiju.

U međuvremenu Ivo Žinić je, između ostaloga radio u Ministarstvu razvitka i obnove a potom je postao župan. I već uobičajeno – nikome ništa. A što bi i bilo? Kako smo već valjda dovoljno puta utvrdili – Žinić je branitelj. Branio je svoju mogućnost da “muze” veliku “državnu” plaću i ostale privilegije uz nikakvu odgovornost.

Ivo Žinić, lik na visokim državnim funkcijama koji je ušao u tuđu kuću za koju ne plaća stanarinu i ne želi iz nje izaći ima svojih kuća dovoljno da privremeno smjesti nekoliko petrinjskih obitelji koje su u potresu ostale bez domova. I, gle čuda – nikome ništa. Znam, znam…branitelj je. Brani tuđe pravo da brinu sami o tome gdje će životariti kao što brani svoju privilegiju da drugi brinu o tome gdje će on živjeti.

Dobro… nije baš da je – nikome ništa. Žinić je dobio sve. Kao i HDZ. Evo… opet postajem malkice histeričan.

nacional