Posljednjih nekoliko godina iniciran je veliki broj pokušaja obnavljanja gospodarske suradnje zemalja bivše Jugoslavije, ali bez rezultata. piše Tanjug, a prenosi internetski portal b92.                                                                                                                                                    Kako pišu banjalučke Nezavisne novine, projekti, planovi i ideje o stvaranju zajedničkih "krovnih" kompanija, s jedinstvenim ciljem stvaranja veće dobiti, posljednje četiri godine nizali su se jedan za drugim, a svaki od njih je svoju priču završio samo kao “mrtvo slovo na papiru”.Posljednja u nizu inicijativa za regionalnu suradnju je namjera da se zajedno sa još pet krovnih turističkih organizacija zemalja balkanske regije pristupi formiranju zajedničke asocijacije jugoistočne Europe, koja bi trebala biti formirana s ciljem da zemlje članice objedinjenim turističkim programima privuku što veći broj turista sa Istoka.

Zajednička asocijacija bi, prema trenutnim najavama, trebala biti formirana od turističkih organizacija Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Albanije i Makedonije, dok bi prvi protokol o turističkoj suradnji šest zemalja trebao biti potpisan ovog mjeseca na beogradskom Sajmu turizma.

List podsjeća da je prvi zajednički projekat zemalja bivše Jugoslavije bilo osnivanje zajedničkog poduzeća za teretni željeznički promet pod nazivom "Cargo 10".

Projekt, koji datira još iz listopada 2010. godine, predviđao je da osovinu kompanije "Cargo10" čine željezničke kompanije Srbije, Hvatske i Slovenije, a u njega su se svojim infrastrukturnim dijelom uključile i makedonske željeznice.

List podsjeća i da pompozno najavljivani projekt nije uspeo zaživjeti, već je godinu dana nakon početka rada na stvaranju "Carga 10", umjesto polaska prvih kompozicija, objavljena njegova propast.

Sljedeći veliki poduhvat bilo je formiranje zajedničke avio-kompanije zemalja nekadašnje Jugoslavije.

Prvi ljudi Croatia airlinesa, Montenegro airlinesa, Adria airlinesa i JAT airlinesa pokušavali su kapitalno ujedinjenje četiri nacionalne u jednu regionalnu avio-kompaniju.

I ovaj put su pregovori počeli sa mnogo entuzijazma, ali je konačno "ne" stvaranju krovne avio-kompanije u svibnju prošle godine objavljeno na crnogorskom Miločeru.

U međuvremenu, između ova dva velika zajednička gospodarska projekta propao je i pokušaj lutrija zemalja bivše Jugoslavije da ponude građanima svih zemalja regije da zajedno ispunjavaju loto listiće, igrajući za premiju koja je u početku trebala iznositi dva milijuna eura.

Čak je i nekadašnja najpoznatija loto voditeljica bivše Jugoslavije Suzana Mančić iskazala želju da ponovo vodi emisiju, ali ni to nije pomoglo zajedničkoj lutriji da zaživi.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da su jedan od razloga zbog kojeg regionalna povezivanja nisu profunkcionirala određene vrste političkih antagonizama iz prethodnog razdoblja postojanja bivše zajedničke države.

"Kritičan element bio je i taj što je bilo teško da se zbog političkih događanja razgovara o ekonomskim temama. Ekonomski projekti su trebali dobiti političku podršku u zemljama regije, no do toga nije došlo", zaključuje Pavlović.Izvor: Business