54 posto građana koji nisu izašli na birališta zanemarena su većina u društvu.
Došao je i taj dan! Svega 46 posto birača izašlo je na birališta na kojima se odlučivalo kome će pripasti izvršna vlast sljedeće četiri godine. Nikada manje u povijesti neovisne hrvatske države! To je poraz parlamentarne demokracije koji se može tumačiti samo na jedan način - šutljiva Hrvatska gromoglasno je progovorila i jasno rekla da je dosta izigravanju demokracije, zanemarivanju volje većine birača te da izbori više ne legitimni.Svaki drugi građanin s pravom izbora rekao je:

"Dosta! Mi ne sudjelujemo u toj maskeradi! Vi se možete igrati izbora, možete osvojiti vlast, ali znajte da kada prođete ulicama i pogledate prolaznike, da je svaki drugi apstinirao od izbora. I ne, to nije neodgovornost lijenih i razmaženih građa, to nije strah od korone, to nije posljedica vrućeg dana ili godišnjih odmora i zova mora i roštilja. To je svjesna odluka, koja je sazrijevala od izbora od izbora i došla do svojeg vrhunca koji se ne može sakriti ni pred našom, a bome ni pred svjetskom javnosti."

Nitko ne smije predbacivati tim ljudima neodgovornost što nisu izvršili svoju „građansku dužnost". Nitko im ne smije kazati da su svojim neizlaskom na birališta sebi zatvorili mogućnost prigovora. „Izađite i donesite promjenu!" agitirale su stranke, misleći da je promjena samo ako glasamo za njih, koji su, zapravo, svi isti.

Građani koji nisu izašli na birališta zanemarena su većina u društvu. Nitko ne zna tko su, a još manje ih netko pita zašto nisu izašli na izbore. Sramotna je ignorancija koju pokazuju stranke koje sudjeluju u izborima, mediji i novinari, znanstvenici, kulturni djelatnici, ili institucije poput HAZU, Matice Hrvatske, sveučilišta i ostali. Zov vlasti je tako privlačan da bez imalo razmišljanja zatvaraju oči pred većinom građana Hrvatske.

A zašto se apstinira od izbora? Odgovor leži u sramotnom izbornom zakonu, pisanom za održavanje dvije stranke na vlasti. Treća opcija nije imala ozbiljne šanse u modernoj Hrvatskoj. Mogli su samo malo uzdrmati stranački bipolarizam, ali ništa više od toga. A dvije velike stranke glumataju demokraciju, mijenjaju se na vlasti ili žive u lagodnoj oporbi, beru novce, njeguju korupciju i nikome ne odgovaraju za svoja (ne)djela.  Upravo su tragikomične metode kojima su tijekom desetljeća pronalazili metode kojima se održavaju, poput krojenja izbornih jedinica, D' Hondtove metode, gerimenderinga i slično. Glavni grad su rascijepali i protegli ga do Jadranova, skrojili izborne jedinice gdje se vlast osvaja s malo ili jako puno glasova, ovisno gdje su im glasači.

A kada bi tim metodama došli na vlast, onda bi, tjerani vlastitim partikularnim interesima, pljunuli na odluku birača i sklapali koalicije sa strankama za koje njihovi glasači nikada ne bi dali glasove.

Zaludu su ljudi od časti i savjesti ukazivali na te anomalije, zaludu je Ustavni sud rekao kako su te metode protuzakonite...

Vlast je slatka, vlast korumpira, a apsolutna vlast apsolutno korumpira. Pronalaze se plitki i smiješni izgovori kojima se opravdavaju izborni rezultati. Važno je biti na vlasti sljedeće četiri godine.

No, narod kaže da krčag ide na vodu dok se ne razbije. A povlačenje birača za nos ima svoj kraj. Kao prvo, počet će i ostatak biračkog tijela propitivati svoje odluke. Zatim će se postaviti legitimnost izbora. Hrvatska je članica EU, gdje se ipak vodi računa da se, ako ništa drugo, makar i prividno zadrži demokratski sustav.

Stoga je snaga ovih izbora u nečemu što akteri političke javnosti nastoje sakriti pod tepih. Ne hvalite se izbornim rezultatima, osvrnite se još jednom, svaki drugi prolaznik na ulici vas ne šljivi uopće. A od ostalih ste dobili mali broj glasova, nekad toliko mali da moramo samo smijati nad izbornim rezultatima.

Većina građana više ne nasjeda manipulacijama. Uskoro neće ni ostatak biračkog tijela. I, nije to neka skrivena promidžba neke od stranaka koje su nezadovoljne izborima. To je iskrena želja da građani uživaju u demokratskim slobodama koje omogućuju da se svi slobodni natječu a da oni mogu izabrati one koje žele, a ne one koji im sa nameću kao jedino rješenje. Vlastodršci i njihova subraća neće mirno spavati ovaj mandat.

lupiga