Prebirujući po vinilima, prisjetit ćemo se trideset značajnih albuma koji ove godine pune pedeset godina od izdavanja. Od izabranih dvadeset, tri su albuma s naših područja – YU Grupa “YU Grupa”, Pop Mašina “Kiselina” i naša diva Josipa Lisac koja ove godine slavi 50 godina “Dnevnika jedne ljubavi” koncertima, ali i reizdanjem albuma.

Pokrenuli smo privremeni online pop-up shop dućan muzika.hr preko kojeg možete naručiti limitirani broj “Dnevnika jedne ljubavi” uz popust, “Kiselinu” Pop Mašine kao i jedan od najznačajnihih albuma uopće – reizdanje kultnog “The Dark Side of the Moon” Pink Floyda koji također ove godine slavi 50 godina. Naručiti vinile možete preko ovog linka, a slijedi trideset najznačajnih albuma koji pune pedeset godina.

Aerosmith – “Aerosmith”

Aerosmith je želio izgledati “kao rock bend koji bi prodao milijun ploča” sa svojim istoimenim prvijencem, napisao je gitarist Joe Perry u bilješkama za ranu kolekciju demo snimaka “1971: The Road Starts Hear”. Bilo je potrebno nekoliko godina da postignu taj cilj, ali “Dream On” i ostatak “Aerosmitha” će im na kraju pomoći da dođu do toga.

Alice Cooper – “Muscle of Love”

“Muscle of Love” bio je drugi album grupe Alice Cooper iz 1973. godine, koji je označio kraj originalne postave benda. U paru s Jackom Richardsonom i Jackom Douglasom, Cooper se usredotočio na snimanje pjesama koje nisu uključivale uobičajenu teatralnost, već su pjesme bile jednostavnije strukturirane.

Black Sabbath – “Sabbath Bloody Sabbath”

Kad su Black Sabbath ušli u proces pisanja svog petog albuma, “Sabbath Bloody Sabbath”, članovi su patili od kreativne blokade. Kao što je gitarist Tony Iommi opisao u bilješkama iz 2004., “The Complete Original Black Sabbath 1970-1978”, jedan je riff posadio sjeme za naslovnu pjesmu i vratio metal legende iz Birminghama na pravi put.

Bruce Springsteen – “Greetings From Asbury Park, N.J.”

Svojim debitantskim albumom, “Greetings From Asbury Park”, Bruce Springsteen dao je naslutiti svoj budući smjer, miješajući solo pjesme s izvedbama cijelog benda. Nakon što je album isprva odbio predsjednik izdavačke kuće Clive Davis, Springsteen je brzo napisao dvije dodatne pjesme, snimivši ih istog dana: “Blinded by the Light” i “Spirit in the Night”.

Bob Marley an the Wailers – “Catch a Fire”

“Catch A Fire” je označio veliki međunarodni proboj Bob Marleya i The Wailersa u vrijeme kada je interes za reggae rastao na globalnoj razini zahvaljujući filmovima poput “The Harder They Come”. Od tada je proglašen jednim od najboljih reggae albuma svih vremena. Marley je postao globalna ikona, iako ne bez drame. Kako je slava Wailersa rasla, Tosh i Bunny Wailer napustili su grupu, nezadovoljni odnosom šefa Island Recordsa Chrisa Blackwella prema drugim članovima u usporedbi s Marleyem.

David Bowie – “Aladdin Sane”

“Aladdin Sane” bio je album kojeg je Bowie objavio nakon ogromnog uspjeha “The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars” iz 1972., ali to nije bio striktni nastavak Ziggyjeve priče. Umjesto toga, njegov tvorac je na “Aladdina Sanea” gledao kao na “blijedu Ziggyjevu kopiju”, opisujući osobu na putovanju u Ameriku. Bez obzira na to, pjesme, od “Jean Genie” do “Cracked Actor”, nisu izgledale kao blijeda kopija Bowiejeve briljantnosti.

Deep Purple – “Who Do We Think We Are”

“Who Do We Think We Are” bio je posljednji album Deep Purplea s pjevačem Ianom Gillanom i basistom Rogerom Gloverom u više od desetljeća (do “Perfect Strangers” iz 1984.). Pjesme poput “Woman From Tokyo” zadržale su uobičajeni hard rock ritam benda, ali u cjelini, kolekcija je pokazala da više istražuju blues smjer.

Eagles – “Desperado”

Desperado je ispunio želju gitarista i pjevača Eaglesa Glenna Freya da naprave konceptualni album. Ponovno radeći s producentom Glynom Johnsom, grupa je osmislila set pjesama s vestern tematikom uključujući sada već klasičnu “Desperado”.

Elton John – “Goodbye Yellow Brick Road”

Drugi album Eltona Johna iz 1973. pokazat će se jednim od njegovih najpopularnijih. “Goodbye Yellow Brick Road” isprva je trebao biti snimljen na Jamajci, djelomično inspiriran The Rolling Stonesima i Catom Stevensom koji su otišli u zemlju kako bi napravili “Goats Head Soup” i “Foreigner”. Međutim, sesije su brzo otkazane nakon što su John i njegov bend stigli, zbog političke situacije u to vrijeme, šaljući glazbenike natrag u francuski dvorac gdje su snimljene njegove prethodne dvije ploče. Promjena planova dodala je hitnost procesu (pjesme su uglavnom napisane na dan kad su snimljene), ali nije umanjila kvalitetu – velik broj pjesama ovdje smatra se jednima od Johnovih najboljih, uključujući “Candle In The Wind”, koja će kasnije biti prerađena kako bi se odala počast princezi Diani nakon njezine smrti dva desetljeća kasnije.

Iggy & The Stooges – “Raw Power”

Treći album Stoogesa nastao je u neobičnim uvjetima. Bend se tehnički raspao, ali, kako je Iggy Pop sklopio solo ugovor s Columbijom, na kraju su se okupili kako bi snimili “Raw Power” u Londonu. Iggyju, basistu Ronu Ashetonu i bubnjaru Scottu Ashetonu pridružio se novi gitarist James Williamson, koji je bendu donio novi, siroviji zvuk koji će imati veliki utjecaj na sljedeću generaciju punkera.
“Raw Power” se sada može smatrati klasikom, ali u to vrijeme definitivno nije bio popularan. Njegova loša komercijalna izvedba uzrokovala je da Columbia odustane od benda te su se ponovno razišli 1974., a Iggy je dvije godine kasnije započeo solo karijeru.

Josipa Lisac – “Dnevnik jedne ljubavi”

“Dnevnik jedne ljubavi” prvi je album hrvatske pjevačice Josipe Lisac. Karlo Metikoš i Ivica Krajač, autori glazbe i teksta, ugradili su u album posvetu Josipi Lisac u obliku akrostiha sastavljenog od prvih slova svake pjesme i završnog slova albuma. Dnevnik jedne ljubavi je jedan od najboljih konceptualnih albuma hrvatskog pop-rocka i smatra se klasikom. Album je 1998. izglasan na 9. mjesto najboljih 100 rock i pop albuma u knjizi “YU 100: najbolji albumi jugoslavenske rock i pop glazbe”. Objavljen krajem veljače 1973. godine, album je ubrzo stekao kultni status kod kritike i publike te je kroz ovih pola stoljeća postao apsolutno antologijsko izdanje i jedan od najznačajnijih albuma ikad izdanih na ovim prostorima. Jedna od najcjenjenijih umjetnica s naših prostora 2023. obilježit će proslavom 50 godina albuma, ključnog momenta njezine diskografske povijesti, počevši s dvostrukim rasprodanim koncertom u Lisinskom. Uz jubilarne koncerte, objavit će i “half speed mastered” vinil koji je masterirao Miles Showell u Abbey Road studiju. Posebnost ovog vinila bit će i arhivski novinski isječci o albumu objavljeni 1973. godine.

Led Zeppelin – “Houses Of The Holy”

“Houses Of The Holy” bio je prvi album Led Zeppelina s pravim naslovom, a taj zaokret nije bio jedina promjena u stilu koju je album predstavljao za bend. Što se tiče zvuka, rock legende su također promijenile stvari, unoseći više eksperimentalnog zvuka u pjesme i dodajući natruhe svega, od reggaea do folka u materijal. Iako u početku nije dobio pretjerano pozitivne kritike, u desetljećima nakon toga proglašen je klasikom Led Zeppelinovog opusa. Nakon toga, uspon benda se nastavio – sjevernoamerička turneja “Houses Of The Holy” oborila je tadašnje rekorde posjećenosti.

Marvin Gaye – “Let’s Get it On”

Dvije godine nakon objavljivanja njegovog temeljnog klasika “What’s Going On”, Marvin Gaye malo je promijenio takt. Umjesto da piše o temama društvene svijesti, uhvatio se u koštac sa seksom i ljubavlju. Ipak, u pjesmama je bilo dubine izvan njihove senzualne prirode – Gaye je koristio tekstove da pozicionira seks kao oblik iscjeljivanja, kako na osobnoj razini, tako i na društvenoj razini, kao u “Keep Gettin’ It On”. Uspjeh pjesme “Let’s Get It On” doveo je do toga da je Gaye dobio veću kreativnu kontrolu, a njegova tri singla na Billboardovoj ljestvici bila su dokaz da je točno znao kako napraviti hit.

Pink Floyd – “The Dark Side of the Moon”

Kritičari ovaj album vječito svrstavaju među najbolje albume svih vremena. “The Dark Side of the Moon”, osmi studijski album Pink Floyda, zauzeo je prvo mjesto na Billboardovoj ljestvici i zadržao se na njoj puna 63 tjedna. “The Dark Side of the Moon” je konceptualni album koji istražuje teme pohlepe na pjesmama poput “Money”. Bio je to jedan od prvih albuma koji je dotaknuo temu mentalnog zdravlja, dotičući se problema bivšeg člana Syda Barretta. Njegova je kvaliteta produkcije bila tako visoka da je brzo postao poznat kao ploča za audiofile . Album koji kritizira konzumerizam bio je najprodavaniji album godine, a od svog objavljivanja prodan je u 45 milijuna primjeraka. Postao je jedan od najutjecajnijih ploča alternativne i eksperimentalne glazbe, dajući inspiraciju mnogim glazbenicima poslije. Naslovnica albuma također je postala jedna od najprepoznatljivijih u povijesti popularne glazbe. Povodom 50. obljetnice objave albuma, bend je najavio reizdanje koje će izaći kao box set, a u prodaju kreće 24. ožujka.

The Rolling Stones – “Goats Head Soup”

“Goats Head Soup” označava konačnu suradnju Rolling Stonesa s dugogodišnjim producentom Jimmyjem Millerom. Sesije su bile komplicirane, s basistom Billom Wymanom koji se pojavio samo na tri od 10 pjesama. Iako je album dobio mješovite kritike, sadrži niz značajnih pjesama Stonesa, uključujući glavni singl, “Angie”.

The Who – “Quadrophenia”

Do 1973. The Who su bili dobro upućeni u to kako napraviti rock operu nakon što su već imali “A Quick One, While He’s Away” i kultni album “Tommy”. Za “Quadrophenia”, Pete Townshend preuzeo je kormilo. Bio je to možda najambiciozniji od mnogih albuma The Whoa koji promišljaju budućnost, zasluživši svoje mjesto na mnogim popisima najvećih albuma zbog svoje priče, muzikalnosti i kohezivnosti.

Pop Mašina – “Kiselina”

Debitantski album benda Pop Mašina, “Kiselina” 60. je na listi 100 najvećih jugoslavenskih rock i pop albuma u knjizi “YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike”. “Kiselina” je imala hard rock zvuk s elementima psihodeličnog i acid rocka, ali je također uključivala akustične dijelove u pjesmama kao što su “Mir” i “Povratak zvezdama”. Glavna tema albuma bilo je psihodelično iskustvo; izvorno je uvodna pjesma trebala biti “Tražim put” , alegorijski opisujući naratorove pokušaje da pronađe dilera droge. U intervjuu iz 2011. Nemeček je izjavio da je napisao originalni tekst za album nakon nekih bilješki koje je napravio dok je bio pod utjecajem LSD-a. Međutim, bend je shvatio da bi cenzori mogli odbiti izdavanje albuma te su odlučili prikriti koncept albuma. Originalni omot albuma, koji je dizajnirao karikaturist i grafički dizajner Jugoslav Vlahović, koji je bio svjestan koncepta albuma, sadržavao je psihodelični artwork inspiriran psihodeličnim portretima The Beatlesa. Međutim, nakon što su shvatili da bi ilustracija mogla otkriti temu albuma cenzorima i bend i Vlahović odlučili su koristiti jednostavnu fotografiju benda na naslovnici umjesto toga.

Queen – “Queen”

Iako u to vrijeme nije bio veliki hit, “Queen” je ipak ključna ploča u katalogu grupe. Predstavio je dramatičan i grandiozan zvuk benda, moćan raskošni vokali Mercuryja melodičnu gitara Briana Maya, rane znakove bendove sklonosti pedantnoj i mukotrpnoj studijskoj produkciji i aranžmanima i što je najvažnije, prvi singl benda “Keep Yourself Alive”. Pjesme s tog prvijenca, kao i njegovog nastavka, “Queen II”, tvorile su rani live repertoar grupe prije nego što su “Bohemian Rhapsody”, “We Will Rock You” i “We Are the Champions” postale himne u arenama.

Stevie Wonder – “Innervisions”

Za svoj 16. studijski album, Stevie Wonder je uvelike ostavio za sobom ljubavne balade s prethodnih ploča i pomaknuo se na daleko društveno svjesniji teritorij. Gotovo u potpunosti ga je napisao sam, a pjesme su kritizirale sve, od američkog predsjednika Richarda Nixona – koji je u to vrijeme bio na dužnosti – do sustavnog rasizma. Tri dana nakon izlaska albuma, Wonder je doživio prometnu nesreću zbog koje je bio u komi 10 dana. Kad se opravio, glazbenik je bio zabrinut da više neće moći svirati, no na kraju je uspio nastaviti svoju legendarnu karijeru.

Yu Grupa – “YU Grupa”

“YU Grupa” je debitantski studijski album benda YU Grupa, objavljen 1973. Album je 1998. proglašen 62. na listi 100 najvećih jugoslavenskih rock i pop albuma u knjizi “YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike”. Pjesme “Crni leptir”, “More”, “Trka”, “Čudna šuma” i “Noć je moja” postale su hitovi. Kultna balada “Crni leptir” ostala je zapamćena i po tome što je jedna od tri pjesme YU Grupe koje je otpjevao bas gitarist Žika Jelić (druge su balada “Dunavom šibaju vetrovi” s albuma benda “Ima nade” iz 1988. i “Žao mi je što nisam tvoj” s albuma “Evo stojim tu” iz 2016. Album je prodan u više od 30.000 primjeraka i sve do izlaska istoimenog debitantskog albuma Bijelog Dugmeta 1974. bio je najprodavaniji jugoslavenski rock album.

muzika