Svita uzvanika tiska se oko premijera Plenkovića na otvorenju pogona Belupa koji je osmislio bivši predsjednik Uprave Zvonimir Mršić. Novog predsjednika novinari pitaju jesu li i Mršića zvali na otvorenje. Čovjek tilta, pitanje ga je posve smutilo, vidljivo je kamo smjera odgovor…


Studio 4, HRT, 15. svibnja, 10:00


Karolina Vidović Krišto, bivša Miss dijaspore, najpoznatija vidjelica pedofila u našoj zemlji, u pregledu tiska spominje papu i kaže kako je on ‘navodno’ u avionu iz Portugala rekao da mu se žena koja se ukazuje u Međugorju ne čini uvjerljivom kao Majka Božja, nego je to neka druga. KVK potom opisuje naslovnice hrvatskih novina na kojima je papinoj izjavi dan velik prostor, pa kreće u omanji teološki obračun, što s Franjom što s hrvatskim novinarima. Novinari su rekli da su ljudi u Međugorju zaprepašteni, veli ona, iako su Međugorci rekli da će priznati papin pravorijek. Ona, međutim, smatra da papa ne poznaje odveć dobro teologiju, pa mu objašnjava kako se Gospa i u Portugalu najavljivala vidiocima, kako u svijetu još ima tisuće mjesta gdje se to događa, i tako dalje i tome slično. Ne navodi doduše niti jedno mjesto na kojemu se to događalo 40.000 puta; iako je, u načelu, svejedno je li jednom ili 40.000 puta – događaj podjednako iskače iz horizonta svakodnevnog iskustva. Fatima, Lourdes, Međugorje, koja razlika? Uglavnom, na HRT-u 4 su – to smo znali i ranije, a sad imamo crno na bijelo – veći katolici od pape. Kaj zna taj papa, ionako je komunist.

Podnevni Dnevnik, HRT, 16. svibnja, 12:00


U tisku se prvi put od izbijanja krize oglasio Ivica Todorić, javlja nam voditeljica Dnevnika, pa prepričava kako je Todorić rekao da bi ‘glavni cilj trebao biti spasiti Agrokor i sva radna mjesta u kompaniji, da tvrtke iz sustava Agrokora nastave uspješno poslovati. A jednako je važno riješiti problem s dobavljačima’. U ovome je naš superpoduzetnik bio neobično nalik Jaroslavu Hašeku, koji je u ‘Sveznadaru’ ismijavao takve savjete: ‘Avion treba biti pažljivo konstruiran inače će pasti’, ili ‘Ako se bojite visine, alpinizam nije najpreporučljiviji sport za vas’. Kad je već dosad šutio, trebao je nastaviti s tom praksom. Kako kaže jedan američki komičar: ništa lakše nego biti pametan – smisliš nešto glupo i onda to samo prešutiš.

Dnevnik, Nova TV, 16. svibnja, 19:00


U Koprivnici se otvara nova, supermoderna tvornica Belupa, pogona koji je osmislio bivši predsjednik Uprave Zvonimir Mršić. Velika svita uzvanika tiska se oko premijera Plenkovića, svi se guraju. Projekt je osmišljen prije četiri godine. Iz novinarskih redova predsjedniku Uprave dolazi pitanje jesu li na otvorenje zvali Mršića. Čovjek tilta, pitanje ga je posve smutilo, vidljivo je kamo smjera odgovor: Ne, nismo. A zašto, ne da se smesti sedma sila. ‘Pa zato…’, okoliša menadžer, vidi se da traži izlaz iz nemoguće situacije, ‘zato što su ovdje oni koji su pozvani.’ I to je to. Nismo zato što nismo. U Hrvatskoj ne postoji nikakva kultura zahvalnosti autorima projekata, ma kako oni bili društveno značajni. Kad je umro Ante Marković, tvorac Končara, na upravnoj zgradi nije bilo crne zastave, sve dok novinari nisu upozorili na to. Stipe Šuvar je otac Nacionalne biblioteke, tko će mu reći hvala? Veljko Barbieri napravio je za godinu dana 12 ACI-jevih marina, nasljednici za 25 godina jednu. No sve su spremni rasprodati. Sad je jasno: ne pobjeđuju ovdje desni lijeve ili lijevi desne, nego gori pobjeđuju bolje. Mršić je smijenjen nakon povijesnih rezultata, dobio je nogu u guzicu, što će napraviti nasljednik? Zna se. Uostalom, na čelo Podravke doveli su čovjeka koji je vodio Zvečevo. A što je sa Zvečevom? Ništa, smiješi im se bankrot.

Otvoreno, HRT, 17. svibnja, 22:20


Domagoj Novokmet okupio je u ‘Otvorenom’ jaku posadu znalaca, pa nam isposredovao žalosne istine o Agrokoru. Ne zna se koja je gora, ali idemo nasumce. Prvo, mrski tuđin Alvarez odmah prvog dana predstavio je svoj tim stručnjaka za restrukturiranje, Ante Ramljak do danas nije predstavio nikoga – nagađa se da mu je desna ruka Martina Dalić. Drugo, lex Agrokor ne jamči dobavljačima prvenstvo u naplati novih plasmana robe. Treće, on omogućuje bankama i fondovima tužbe, koje će nas papreno koštati. Četvrto, ne postoji nikakav plan restrukturiranja Agrokora, iako je rok za početak tog procesa – temeljem kojega bi netko usuo novi novac u koncern – bio jučer. Hoćete još? Ima. Peto, sva je ova šarada izvedena zbog lokalnih izbora, kako lanac gospodarskih posrnuća ne bi dohvatio i politiku. Šesto, lex Agrokor nije pokušaj da se stvari mijenjaju već da ostanu iste, a od Einsteina naovamo znamo da samo budala može očekivati da će radeći istu stvar iznova x puta postići drugačije rezultate. Agrokor, to je Hrvatska u malom – Hrvatska, to je Agrokor u velikom.

Vijesti, HRT, 17. svibnja, 23:00


Voditeljica nam priopćava koliko očekivanu toliko zaprepašćujuću vijest: Demokratska stranka traži impičment, odstup Donalda Trumpa s mjesta predsjednika SAD-a. Opet Nixon, Watergate? Trump je izložen pritisku establišmenta koji neće moći izdržati. Teško je povjerovati da će iduću novu godinu dočekati u Bijeloj kući. Američki vojnoindustrijski kompleks, to čudovište kojega su se bojali i pametniji generali poput Eisenhowera, mora voditi ratove po svijetu, mora gospodariti Bliskim istokom, mora ordinirati u Ukrajini, a tim i takvim planovima detant, mirovna politika s Rusijom nikako ne odgovara. Cijela je američka struktura moći prožeta idejama i idealima jastrebova, iz Republikanske kao i iz Demokratske stranke. Oni žive od rata i za rat, i ovaj im Šarlo akrobata neće predstavljati prevelik problem.portalnovosti