U Slavonskom Brodu automobil možete oprati u samoposlužnoj autopraonici (self service), ručnoj autopraonici ili ga možete oprati sami, na ulici odnosno svom dvorištu. U Brodu , koliko sam upućen, nema automatske autopraonice (četke).

Odluka o načinu pranju vozila ovisi o količini novca kojeg može izdvojiti za pranje, osobnom komoditetu, navikama, posjedovanju vlastitog prostora  i sličnom.

Na internetskim forumima, ljutim poprištima stavova anonimnih boraca za svijet po njihovom, mogu se pronaći dobro argumentirani razlozi za odbir jednog ili drugog načina.

Tako jedan od zagovornika samoposlužnih autopraonica tvrdi slijedeće:

Auto operem za 10 kn
Pranje (vosak+pjena+vruća para pod pritiskom) i ispiranje (hladna voda pod pritiskom)
- Praktično i brzo je
- Operem auto za 3-4 minute
- Auto perem na bazi pritiska, dakle nema trljanja spužvom i grebanja laka ako je auto prljaviji.
- Ne prljam ruke, ništa ne šprica po odjeći
Jest da potrošim 10 kn, ali nema izvlačenja šlaufa, kupovanja autošampona, spužvi, punjenja kanti, trčkaranja oko auta, rajbanja i ispiranja prilikom kojih budem i sam mokar.
Sasvim dovoljno i meni bolje nego dati autopraonici 30 ili 40 kn za istu stvar


Poklonik uradi sam kod kuće varijante na forumu je ostavio svoju argumentaciju:

- Imam kuću/dvorište sa betoniranim prilazom koji ima riješenu odvodnju viška vode.
- Koliko se smočiš ovisi o tebi.
- Crijevo za vodu je normalna pojava kod vlasnika kuće koji imalo drži do vrta/cvijeća i travnjaka, pa gotovo uvijek stoji uredno složeno pokraj dvorišne pipe
- uostalom tu su sad i jeftini miniwash uređaju za ispiranje blata i pranje ispod blatobrana i podvozja.
- Autošampon imam gotovo uvijek u garaži, navika kupovanja kao i sredstva za pranje stakala.
- Što se tiče trljanja, uvijek je bolje prati spužvom sa više ispiranja da ne bi došlo do grebanja boje sitnim zrncima pijeska nego visokotlačnim peračima, uostalom, proizvođači automobila preporučuju upravo pranje automobila u hladu, i ne nakon vožnje kad su kočnice vruće.
- Neću napraviti blato jer ne živim u kaljuži
- Da, pedantno ću obrisati auto jelenjom krpicom


Forumaš koji odlazi u ručne praonice piše:

Odlična mi je ručna praonica, jer dobijem za 50 kn predpranje (frajeri ga operu spužvom i istrljaju stakla), podno pranje, pravo pranje baš unutra u praonici, vosak, naravno i sušenje i još mi auto dodatno obrišu kad izađem van.

Izvjesna faca, forumaš koji se predstavlja kao Vojky, komotni muškarac, zaključuje diskusiju slijedećim opredjeljenjem koje će možda utjecati na čitatelje sbperiskopa koji su još uvijek u dvojbi:

Pravilno pranje auta je takvo da se auto odvede u praonicu, popije kavica i prolistaju novine te preuzme čist i miristan auto. Barem ja tako sa svojim Yugom radim.

Pa nije to žensko da je šamponiram i spužvicom prelazim po izbočenjima.