Carl Sagan je osmislio alat za razotkrivanje gluposti i kritičko razmišljanje, što uključuje ovih devet pravila
 1   Kad god je moguće provjerite sve “činjenice” iz drugih izvora osim iz onog kojeg imate

2  Ohrabrite neovisnu raspravu o dokazima od strane poznatih zagovornika iz svih kuteva gledanja

3   Argumenti autoriteta imaju malu vrijednost. “Autoriteti” su činili pogreške u prošlosti. Tako će biti i u budućnosti. Možda je bolje reći kako u znanosti nema autoriteta. U najbolju ruku postoje stručnjaci.

4   Razmotrite više od jedne pretpostavke. Ako nešto treba objasniti, razmislite o svim različitim načinima na koji se to može objasniti. Zatim razmislite o testovima pomoću kojih možete sustavno opovrgnuti svaku od ovih alternativa. Ono što vam ostane, pretpostavke koje se odupru opovrgavanju u ovom Darwinovskom načinu odabira imaju mnogo bolje šanse biti pravi odgovor nego da ste jednostavno samo prihvatili prvu ideju koja vam je pala na pamet.

5   Pokušajte ne biti previše vezani za jednu od pretpostavki, samo zbog toga što je vaša. To je samo usputna stanica u potrazi za znanjem. Zapitajte se zašto vam se ta ideja sviđa. Pošteno ju usporedite s ostalim idejama. Pokušajte pronaći razlog za odbijanje ove ideje. Ako vi to ne učinite, netko drugi hoće.

6   Izmjerite. Ako to što objašnjavate ima nekakvu mogućnost mjerenja, neke brojčane vrijednosti, izmjerite, jer ćete lakše razlikovati sve pretpostavke. Ono što je nejasno a može imati vrijednost ima i mnogo objašnjenja. Naravno, postoje istine koje treba potražiti u raznim kvalitativnim izazovima i problemima s kojima smo se dužni suočiti, ali pronaći ih je još izazovnije.

7   Ako postoji niz zaključaka, svaki od njih mora vrijediti, uključujući premise, a ne samo većina njih.

8   Ockhamova britva. Ovo praktično pravilo nam govori kako između dvije pretpostavke, koje objašnjavaju temu podjednako dobro, treba odabrati jednostavniju.

9   Uvijek se zapitajte može li pretpostavka biti, barem u teoriji, lažna. Prijedlozi koji ne mogu biti provjereni, za koje se ne može pokazati jesu li ispravni ili ne, ne vrijede mnogo. Razmotrite na primjer ideju kako je naš svemir i sve u njemu samo maleni elektron, malena čestica, u puno većem svemiru. Ali ako nikada ne možemo steći neke informacije van našeg svemira, nije li onda ovu ideju nemoguće pobiti? Morate biti u mogućnosti provjeriti tu tvrdnju. Okorjeli skeptici moraju dobiti priliku praćenja vašeg razmišljanja, ponoviti opet vaše pokuse i vidjeti dobijaju li iste rezultate.

6yka