Occupy Croatia reagira na izjavu Ive Josipovića o blokadama prometnica i na postupke policije na prisutpima Zagrebu.


                                                                                                                                             "Prosvjedi su legitimno pravo, ali treba čuvati javni red i mir", rekao je predsjednik Republike. Ne smije se štetiti trećim osobama u njihovom normalnom životu", rekao je predsjednik Republike.

Iz navedenog vidi se da u našoj zemlji pravni sustav ne funkcionira, ne poštuje se presuda Ustavnog suda, kao ni Konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Očekujemo da neka institucija u ovoj zemlji počne konačno raditi svoj posao i procesuira samovolju osoba koje djeluju u službenom svojstvu (članak 13. Konvencije). Seljacima poručujemo da zaštitu svojih prava traže pri Ustavnom suda, pa ako treba i pred Europskim sudom za ljudska prava.

Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda ("NN"18/97) koju je Vlada RH potpisala i na taj način je ista inkorporirana u pravni poredak RH i obavezuje na primjenu, a iz članka 11. Konvencije svatko ima pravo na slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja s drugima, a sve radi zaštite svojih interesa.

Presudom Ustavnog suda RH broj U-I-295/2006 i U-I-4516/2007 od 06.07.2011 godine Ustavni sud RH prihvatio je načelo da su "okupljanja isto toliko legitimna uporaba javnog prostora kao što su to komercijalne aktivnosti i kretanje vozila ili pješački promet" (Smjernice, točka 3.2., str. 9.). To je načelo izraženo i u praksi Europskog suda koji ističe da "bilo koja demonstracija na javnom mjestu može uzrokovati određeni poremećaj uobičajenog života, uključujući i zastoj u prometu, a kada prosvjednici ne djeluju nasilno važno je da tijela državne vlasti pokažu određeni stupanj tolerancije prema mirnim skupovima kako pravo na slobodu okupljanja koje jamči članak 11. Konvencije ne bi bilo lišeno svoje biti", ističe Occupy Croata.

Izvor: H-alter