U 67. godini života, preminuo je čuveni Terry Callier, američki folk, soul i jazz pjevač i gitarista. Mlađoj publici najpoznatiji je po hitovima koje je imao sa Massive Attack, Beth Orton, Koop, 4Hero.

Rođen je u Chicagu 24. maja 1945. godine. Rano je naučio svirati klavir družeći se s Curtisom Mayfieldom i Jerryjem Butlerom. Sa 23 godine objavio je svoj prvi album The New Folk Sound of Terry Callier, a nakon toga počinje pisati hitove za izvođače izdavačkih kuća Chess i Cadet.

Tokom sedamdesetih godina prošlog stoljeća objavio je kultne jazz-folk albume, u svoje vreme komercijalno neuspješne, Occasional Rain (1972.), What Color Is Love (1973.) i I Just Can't Help Myself (1974.).

Svirao je sve do početka osamdesetih kada je dobio starateljstvo nad kćerkom i povukao se iz javnog života.

Izdavačka kuća Acid Jazz objavila je njegovu pesmu I Don't Want to See Myself (Without You) koja je brzo postala veliki klupski hit te se Callier vraća muzici i nastupima.

U drugoj polovini devedesetih počeo je da sprema i novi album, a 1998. godine objavio je Timepeace, koji je postigao veliki uspjeh kod kritike i publike.

Gostovao je u hitovima Massive Attack Live With Me, Hardkandy Advice, 4 Hero The Day of the Greys, Koop In A Heartbeat, Beth Orton, Kyoto Jazz Massive, Grand Tourism... 

Izvor: Radiosarajevo