Nekom prilikom jedan Brođanin koji fanatično voli svoj grad ustvrdio je da je brodski korzo glavni gradski tok, a da su ulice koje izlaze iz njega njegovi rukavci. Mi ostali tvrdili smo da je riječ o pritokama, ulicama koje ulaze u njega. Ali ostanimo pri njegovom tumačenju „hidrografije“ grada. U tom smislu, Mesićeva ulica živopisni  je rukavac oduvijek poznat po brojnim limanima – trgovinama-pristaništima, obrtima starobrodskog tipa. Sve do nedavno, jer ih nestade veliki broj. Presušio je podosta ovaj sjajni, poviješću bogat rukavac, pristaništa su desetkovana; kriza je uzela i uzima danak.

 

Prema podacima koje u šetnji prikupio Stribor Uzelac Schwendemann samo u Starčevićevoj i Mesićevoj ulici ima sto praznih poslovnih prostora.  A nekada su svi bili, što ono se birokratski kaže, u funkciji. Ako se i dođe u centar grada, sjedne se u neki kafić na korzu, a kupovina tekstila i cipela sve se više obavlja u periferijskim robnim supermarketima isparceliziranima na brojne butique-prostore.

 

Ali, tamo se ne mogu probušiti  rupice na remenu. I kamo otići? Kod Duždagića u Mesićevu. U neonskim megastorovima ne može se odabrati slika za vlastiti stan ili za poklon prijateljima ili mladencima. Zato se upućujemo u galeriju obrtnika-umjetnika Majića u Mesićevoj ulici. Oni su rijetki preostali brodski majstori od zanata koji kruh zarađuju vlastitim rukama, umijećem stvaranja neserijskih proizvoda, po mjeri. Umiru u Brodu obrti odreda (čak i Kinezi odlaze iz Broda, zatvaraju svoje trgovine!), ali kad odumiru stari zanati, posebno je teško. Kao da umire dio grada. To se zove napredak. To se zove poraz.

Obrtnici Starčevićeva ulica Slavonski Brod