Danas je u prostorijama Nacionalnog foruma u Slavonskom Brodu koordinatorica Nacionalnog foruma za Slavonski Brod i Brodsko posavsku županiju Slavica Lemaić održala konferenciju za novinare povodom početka nove školske godine. Njenu izjavu dostavljamo vam u cijelosti:

„Za nekoliko dana počinje još jedna školska godina. Nažalost još se jednom događa da svi nadležni u lancu od ministarstva, županije i grada umjesto da učenicima i roditeljima kvalitetno olakšaju taj proces,nisu opravdali svoje odgovornosti. Kada pada kiša iznenadi ih kiša, iznenadi ih snijeg, iznenadi ih i Europska unija, pa tako i nova školska godina. Kako shvatiti da su problemi koji su se morali rješavati mjesecima prije sad pokušavaju riješiti nekoliko dana uoči početka nove školske godine. Konkretno mislimo na opremanje Područne škole u Ruščici. Sastanak župana, gradonačelnika i ministra je iznjedrio zaključak da se još uvijek ne zna tko je vlasnik škole i da će se učiniti što se može kako bi barem jedan dio učenika nastavu pohađao u novoj školi!? Do „povijesnog zaključka“ dolaze nekoliko dana prije početka nastave.

Problem škole u Podcrkavlju također se nije pomakao s mrtve točke, pa tako umjesto dječjeg veselja u novoj školi za očekivati je „veselje“ oko troškova prijevoza tamošnje djece u školu u Podvinju. Što se tiče izgradnje, adaptacije i opremanja škola podsjećam da smo prije godinu dana upućivali, opet, na Europske fondove i indikativne liste nadležnog ministarstva čija bespovratna sredstva obilato koriste gradovi i županije u našem okruženju. U Slavonskom Brodu su odgovorni zatečeni i Europskom unijom i početkom školske godine.

Podupiremo Odluku grada da korisnicima socijalne pomoći i obiteljima s više od troje djece i prihodima manjim od tisuću petsto kuna sufinanciraju nabavu školskih knjiga, ali ju ne podupiremo u cijelosti jer držimo da je mogla biti kvalitetnija i konkretnija. Školske knjige za navedene kategorije je trebalo financirati, a ne sufinancirati pogotovo ne pod uvjetima koje je zadao grad. No, doista smatramo da je u tom pogledu grad trebao otići radikalno korak dalje i školske knjige kupiti svim Brodskim osnovnoškolcima. Znamo da će Gradska uprava odgovoriti kako u proračunu za to nema novaca. Pa, možemo odmah uputiti nova pitanja, otkuda novci za svakodnevno bojanje i prebojavanje biciklističkih staza, i što je prioritet Gradskoj upravi, diskutabilne biciklističke staze ili građani kojima je u ovoj ekonomskoj situaciji kupovina školskih udžbenika zahtjevan i težak izdatak???

Bojimo se da za aktualnu koaliciju u gradu prioritet nisu građani, a u prilog tome govori i najnoviji nalog Gradske uprave tvrtki Brodparking da ukinu pravo na kupovinu takozvanih povlaštenih mjesečnih i godišnjih karata za parkiranje stanarima, invalidima i drugima nakon čega će njihovi troškovi za parkiranje porasti skoro sedamsto posto. Eto, kako su oni često iznenađeni tako vole i nas građane iznenaditi, ali vrlo neugodno.“

Odjel za odnose s javnošću NF SB

U Slavonskom Brodu, 03.09.2014.g.