Izmjenjeno radno vrijeme poslovnica Privredne banke Zagreb zbog donesenih preventivnih mjera zaštite zbog COVID-19 pandemije, u praksi znači i to da su mnoge poslovnice i ispostave privremeno zatvorene. Ne znam je li odluka banke na rubu praktične pameti, jer smanjivanje broja bančinih punktova, siguran sam, kosi se s uputama Stožera za civilnu zaštitu o masovnom okupljanju građana i socijalnoj distanci, ali, predmnijevam da se  radi o nenadanoj šansi koju je banka iskoristila kako bi smanjila troškove, a na štetu svojih klijenata.


Prema osobnom iskustvu pretpostavljam da, primjerice, bančina ispostava 332 u Naselju Andrije Hebranga (Slavonski Brod), posluje profitabilno i na zadovoljstvo žitelja najvećeg gradskog naselja. Ona je, zbog preventivnih mjera, privremeno zatvorena. Svi klijenti koji su naginjali ovoj ispostavi, moraju sve novčane i bezgotovinske transakcije obavljati u Poslovnici 406 (Pilareva ulica) ili u Poslovnici Slavonski Brod na Trgu pobjede.


Umjesto politike rasterećivanja i smanjenog rizika u vezi Covida 19, PBZ je, upravo suprotno, pribjegla stvaranju neredu i povećanju rizika. Scene ispred rečenih banaka u koje se mora doći, antologijske su. Redovi, gužve na ulici, brojni građani na rubu strpljenja, farsa s maskama, ulaženje i izlaženje po redni broj, direktno su prijetili sigurnosti i zdravlju i klijenata i službenika banke. Interes osoba s kojom u poslovnom odnosu stoji banka takvim načinom gurnut je u stranu, a do izražaja su došli poslovni egoizam, interne kombinacije i neprihvatljiv način da se na nevolji ljudi još zaradi.


U svrhu zaštite zdravlja klijenata i zaposlenika PBZ-a, svaki klijent prilikom ulaska u poslovnicu mora dati izjavu kojom potvrđuje da mu nije izrečena mjera samoizolacije.  Prema tumačenju banke riječ je o dodatnoj preventivnoj mjeri kojom se umanjuje rizik od ulaska osoba koje se nalaze u samoizolaciji. Ta preventivna mjera samo usporava poslovanje, jer banka tutorski provjerava jesu li građani okuženi.


Vratite nam svoje poslovnice, ako smo već prisiljeni imati posla s vama! Dosta je bilo patroniziranja i rizika!  Sumnjam u djelotvornost ovog apela, jer sve banke pripadaju lihvarskoj internacionali, kojoj je lihva u krvi, a ne zadovoljstvo klijenata.