Oba su posla u ranoj fazi, riječ je o 700-900 oklopnjaka, a mogli bi se izvoziti iz Hrvatske, Finske ili Poljske.

[caption id="attachment_12752" align="alignleft" width="570" caption="Jukka Holkeri, član Uprave Patrije, čiji su predstavnici prošloga tjedna posjetili Zagreb"][/caption]

 

atria se nada prodaji oklopnih vozila Rusiji i Danskoj, koje bi mogle naručiti ukupno 700-900 oklopnjaka kakvi se proizvode u tvornici Đuro Đaković holdinga u Slavonskom Brodu.

Ipak, kako su obavljeni samo inicijalni razgovori s Rusima, a Danska je tek obavijestila proizvođače o namjeri raspisivanja natječaja za kupnju, uopće nije poznato može li se Hrvatskoj otvoriti mogućnost izvoza ako Finci dobiju poslove. "Obje potencijalne prilike su u vrlo ranoj fazi, pa je nemoguće reći može li Đuro Đaković sudjelovati", rekao je Poslovnom dnevniku Jukka Holkeri, član Uprave Patrije.Nakon što je Hrvatska 2007. na javnom natječaju prihvatila ponudu Patrije o nabavi oklopnih vozila, dvije strane su dogovorile prijenos tehnologije i dijela proizvodnje u Slavonski Brod, slijedom čega iz tamošnjeg pogona svaki tjedan izađe jedan oklopnjak. Sva proizvedena vozila tipa AMV 8x8 namijenjena su hrvatskoj vojsci, no nedavno je krenula potraga za tržištem na koje bi ih se izvozilo. Predstavnici Patrije prošloga su tjedna posjetili Zagreb i Slavonski Brod, no o daljnjim koracima odbili su govoriti. Ovisno o tipu vozila, veličini narudžbe i specifičnostima novih tržišta, bit će donesena odluka hoće li se na njih izvoziti iz Hrvatske, Finske ili Poljske, gdje se također sklapaju Patrijina vozila. Jukka Holkeri kaže kako su s Rusima nastavljeni razgovori nakon što je ljetos po završetku sajma vojne opreme u Parizu zapovjednik ruske vojske Nikolaj Makarov uputio u Helsinki upit o vozilima. Patria sada razmatra ruske zahtjeve jer ima nekoliko vrsta oklopnog vozila ovog tipa.

U svakom slučaju, mogle bi proteći godine prije nego bude upućen službeni poziv na natječaj ili direktna odluka o kupnji. Uprava Patrije ne isključuje mogunost da bi Rusija kupila nekoliko vozila, a ostatak od procijenjenih 500 sama proizvodila. "U većini slučajeva, kada je riječ o veliku broju vozila, zemlja kupac želi dobiti dio proizvodnje na svom teritoriju. No, i u takvim slučajevima dio vozila bude izvezen prije izgradnje lokalnog pogona", kaže Holkeri. Ako je riječ o malom broju vozila, premještanje je neisplativo, te Patrija izvozi kompletnu narudžbu. Patria je dosad proizvela oko 700 oklopnih vozila za svoju vojsku i strane zemlje, a ukupne narudžbe prelaze 1000 komada. Namjerava sudjelovati na natječaju koji će, prema pismu koje su dobili, organizirati Danska, kojoj je potrebno između 200 i 400 vozila. Datum natječaja zasad nije poznat. "Oba su posla još jako daleko od realizacije, mislim da tu nema ništa za Đuru Đakovića", kaže osoba iz Hrvatske upoznata s planovima Patrije. "No, već traju marketinške aktivnosti na druga dva-tri strana tržišta, gdje bi se iz Hrvatske mogli izvoziti oklopnjaci. Ovih dana trebalo bi biti poznato o kojim je zemljama riječ", napominje.

 

Izvor: poslovni