Međunarodni tim znanstvenika pronašao je tehnologiju kojom se telekomunikacijske tvrtke mogu zaštititi kvantnom kriptografijom bez upotrebe zaštićenih optičkih kabela.


Ta tehnika, a osmislili su je Toshibin europski istraživački laboratorij u Britaniji i sveučilište u Cambridgeu, predstavlja korak prema savršenoj sigurnosti svega, od transakcija kreditnim karticama do privatnih zdravstvenih kartona.

Kvantna kriptografija oslanja se na pravila kvantne teorije i stvara kodove koje je nemoguće 'razbiti', a koji šifriraju podatke tako da se vidi ako ih je netko 'dirao'.


Vjeruje se da vojske i vlade već upotrebljavaju tu tehnologiju, ali iz sustava koje su proizvele tvrtke poput ID Quantique u Švicarskoj i njezin američki suparnik MagiQ. No sve dosad kvantne šifre za kodiranje i dekodiranje podataka morale su se slati pojedinačnim fotonima kroz za to namijenjen optički kabel, odvojen od kabela koji prenosi podatke.


"Odvojena optička vlakna uvelike organičavaju primjenu kvantne kriptografije jer nije uvijek na raspolaganju dodatni slobodni optički kabel za slanje pojedinačnih fotona, a i kad jest, to zna biti preskupo. Sad smo pokazali da se pojedinačni foton i signal s podacima mogu slati istim vlaknom, ali na različitim valnim dužinama", kaže Andrew Shields iz Toshibina istraživačkog centra.Izvor: Business