Predsjednica kojoj godinu dana prije (re)izbora pada rejting, dobra je vijest za Plenkovića. Njegovi protivnici sami rade za njega


Hrvatska je zemlja paradoksa. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da, već standardnih, sedamdesetak posto ispitanika ne podržava rad Vlade i smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, što zapravo znači da samo birači HDZ-a, njih tridesetak posto smatraju da je smjer koliko-toliko prihvatljiv, a Vlada zavrjeđuje prolaznu ocjenu.

Takvi podatci, a objavljeni su i prije tjedan dana u još jednom od još jednih redovitih istraživanja javnog mnijenja, bi trebali zabrinuti premijera Andreja Plenkovića. No, ne lezi vraže, kada se osvrne za ovim tjednom Andrej Plenković ima itekakvih razloga za zadovoljstvo, a karta ga je krenula od ponedjeljka i objave dijelova iskaza Franje Varge osumnjičenog za fabriciranje lažnih sms-ova u »Jutarnjem listu«. Vargin se iskaz može iščitavati i kao zanimljivi fantasy, reklo bi se da čovjek ima problema s mitomanijom i konfabuliranjem što ne znači da ništa od onoga što je kazao istražiteljima nije točno. A ono što je kazao, pa makar bilo i točno, je zanimljivo.

Nema koga u njegovom iskazu nema, od zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića kojemu je sređivao diplomu istražujući nastavnike Visoke policijske škole koji su trebali odlučiti o Brkiću i njegovom plagiranju diplomskog rada do Vlade Galića, savjetnika predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost koji je također bio upetljan u diplomska pitanja (i koješta drugoga). Već to bi bilo sasvim dovoljno za Plenkovićevo zadovoljstvo, to što je Galić navodno pritiskao bivšu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Daliju Orešković (o čemu ona, po svemu sudeći, nema pojma, ali tako to bude s Varginim konfabulacijama) je neka vrsta dodane vrijednosti. Ne treba s uma smetnuti ni to da je osim Varge u pritvoru i Blaž Curić, kum Milijana Brkića koji je Vargi javio da je pod istragom i »mjerama«.


Dar s Pantovčaka


Plenković je na objavu dijelova iskaza reagirao mirno i to je ono što bi njegove suparnike i neprijatelje trebalo najviše brinuti. Izjavio je »što više informacija izlazi u javnost, što više toga saznajemo, to izgleda sve gore i sve lošije«. Nužno je da se utvrde sve činjenice, a on kao premijer nema uvida u detalje istrage niti to može imati i na kraju izjave ono najvažnije, »imam dovoljno iskustva da zadržim oprez, ali i političku osnovu da sve što se ovoga tiče postaje sve lošije i zahtijeva daljnje korake«, uz dodatak da o ovome nije razgovarao s Brkićem niti kani razgovarati. Sasvim dovoljno da Brkić ostane politički imobiliziran, svjestan da je na tankom ledu koji svakoga časa pod njim može puknuti, a takav Brkić trenutačno odgovara Plenkoviću.

Pravi dar Plenkoviću došao je s Pantovčaka u četvrtak poslijepodne kada se nervoznim priopćenjem oglasila Kolinda Grabar-Kitarović. Predsjednica je kritizirala premijera zato što već više od mjesec dana ne reagira na njenu inicijativu o sazivanju Vijeća za nacionalnu sigurnost, a koju ona traži upravo zbog afere fabriciranja lažnih sms-ova. Grabar-Kitarović reagirala je na dio objavljenog Varginog iskaza u kojem piše da je ona krenula u rušenje premijera Plenkovića. Tu tvrdnju ona »najodlučnije odbacuje«, ali i dalje traži sjednicu Vijeća na kojoj bi sva nadležna tijela izvijestila o svim poduzetim radnjama ne bi li ona saznala što se zna, tko zna i koliko je to doista i je li doista opasno za njenog savjetnika Galića i ne bi li zaključila steže li se obruč oko Galića ili, možda Brkića, a možda i oko nje.

Plenković je smireno odbio ideju Grabar-Kitarović, ne smatra da je afera lažnih sms-ova dovoljan razlog za sjednicu Vijeća, a nervozna predsjednica, koja je i njemu i Vladi povremeno stvarala probleme (od iznenadnog poziva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u službeni posjet, do naprasnog odustanka od putovanja u Marakeš, do de facto protivljenja Istanbulskoj konvenciji i šurovanja s radikalno konzervativnim skupinama), predsjednica kojoj godinu dana prije (re)izbora pada rejting, dobra je vijest za Plenkovića. Kako sada stvari stoje, u aferi lažnih sms-ova Plenkovićev je posao samo da sjedi, gleda i jede kokice. Njegovi protivnici sami rade za njega.


Loše vijesti


Dobra vijest za Plenkovića je još jedna potvrda teze da u koaliciji nema nikakvih bitnih problema. HNS je prijetio Zakonom o udomiteljstvu i priča o tome da homoseksualnim parovima neće biti dopušteno da budu udomitelji prijetila je, ali samo zakratko i samo naizgled, da postane politička priča o stanju u vladajućoj koaliciji. Plenković intimno možda nema ništa protiv toga da i homoseksualni parovi budu udomitelji, ali nakon Istanbulske konvencije bilo bi to previše za dio njegove stranke i nemali dio birača HDZ-a u istoj kalendarskoj godini. HNS je natupio svoju političku oštricu, prijetio je svojim protivljenjem Zakonu o udomiteljstvu, a na koncu je zaključio da se Zakonu kojemu se protivi neće usprotiviti nego će se suzdržati od toga da mu se usprotivi. Zna Plenković da HNS ne prijeti čak ni praznom puškom, jer jedina žrtva bilo kakvog HNS-ovog hitca bio bi HNS. Vlada je izbjegla i štrajk zaposlenih u javnim službama. Kako to ponekad bude, postignut je kompromis, pronađeno je dodatnih 150 milijuna kuna za plaće zaposlenima u javnim službama u sljedećoj godini. Čak je i BDP išao na ruku Vladi i hrvatskim paradoksima jer je, kolikogod to čudno zvučao, rastao manje nego što se predviđalo, više nego što se očekivalo.

I sve te dobre vijesti za Plenkovića nisu dobre vijesti i za društvo. Afera lažnih sms-ova nije ništa drugo nego maligni karcinom na tkivu hrvatskog društva, pokazuje razinu zloćudnosti manipulacije institucijama i prisvajanjem institucija za vlastite kriminalne potrebe. Zakon o udomiteljstvu nije dobra vijest jer su ponovno neki ljudi u ovoj zemlji pretvoreni u ljude drugoga reda. Izbjegavanje štrajka kompromisom sa sindikatima nije riješilo problem jer će primjerice prosvjetari i ubuduće biti slabo plaćeni (ali ipak manje slabo), a struktura rasta BDP-a otkriva sumorno otužnu strukturu hrvatske ekonomije u kojoj se ne nazire perspektiva snažnijeg dugotrajnog rasta.

 

novilist