„Pucanj u prazno ili Brođani i dalje bez prave pomoći političara u borbi za čisti zrak“ – pisao sam prije 5 godina na portalu SBperiskop o tadašnjoj (pomalo) kriznoj situaciji u državi i njenom (negativnom) utjecaju na (ne)rješavanje brodskih gorućih problema oko onečišćenog zraka  (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/pucanj-u-prazno-ili-brodani-i-dalje-bez-prave-pomoci-politicara-u-borbi-za-cisti-zrak). Je li danas sve se to ponavlja(?), pitam sad s razlogom!!!


Poslije lokalnih izbora, sve po starom(?)!


Evo prošli su i lokalni izbori i kako ste u podnaslovu primjetili (skoro) sve je ostalo po starom. Imamo i novog starog župana, dr. Danijela Marušića i imamo i novog starog gradonačelnika, dr. Mirka Dusparu. U ovom trenutku izgleda da će i odnosi u Županijskoj skupštini i Gradskom vijeću biti nepromijenjeni.


No stvarno stanje ćemo uskoro saznati jer je sazvana prva Konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda za petak, 18. lipnja 2021. godine u 9,00 sati. Dok će se 1. Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije održat još prije, 15. lipnja 2021. s početkom u 10,00 sati.


U biti može se zaključiti da ni odnosi, što nas možda najviše i interesira, svih sudionika u priči o brodskom onečišćenom zraku nisu (skoro ništa) promijenjeni. Nažalost, to nas Brođane prati najmanje 12 i pol godina!


Svejedno, svi mi, i eko-altivisti i Brođani, iščekujemo najavljene konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća i Županijske skupštine. Vjerojatno, svima će biti jasnije u kojem smjeru će u budućnosti borba za čisti zrak.    


Izvješće o praćenju kvalitete zraka govori da zrak u Slavonskom Brodu onečišćen


Objavljeno je (nedavno) IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJAMA DRŽAVNE MREŽE ZA TRAJNO PRAĆENJE KVALITETE ZRAKA U 2020. GODINI (DHMZ), (http://iszz.azo.hr/iskzl/datoteka?id=120921).


Brođani iz tog važnog dokumenta mogu iščitati da je tijekom 2020. godine zrak u Slavonskom Brodu bio onečišćen obzirom na lebdećih čestica PM10 i PM2.5 i na sumporovodik (H2S):


“Mjerenja koncentracija lebdećih čestica PM10 tijekom 2020. godine provedena su na devetnaest mjernih postaja Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka. Zrak je bio prve kategorije na osam mjernih postaja ... Na četiri mjerne postaje zrak je bio druge kategorije (Zagreb-3, Osijek-1, Sisak-1, Slavonski Brod-2). ...


Mjerenja koncentracija lebdećih čestica PM2.5 tijekom 2020. godine provedena su na devet mjernih postaja Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka. Zrak je bio prve kategorije na osam mjernih postaja ... Zrak je bio druge kategorije na postaji Slavonski Brod-1. ...


Mjerenja koncentracija sumporovodika tijekom 2020. godine provedena su na ukupno četiri mjernih postaja Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka. Zrak je bio prve kategorije na postajama Sisak-1, Kutina-1 i Slavonski Brod-2. Zrak je bio druge kategorije na postaji Slavonski Brod-1.”.


Zrak već dvanaest godina onečišćen, a politika ne poduzima odgovarajuće korake


Na Periskopu više puta smo dosada pisali o tome da nedugo kako je Rafinerija nafte Brod u studenom 2008. godine proradila, Brođani su primjetili velike promjene u zraku, svakodnevna onečišćenja i smrdež. Sve se ukazivalo na to da ta sva zagađenja dolazi iz Rafinerije!


Nakon što su još 2009. godine skoro 18 tisuća Brođana potpisala peticiju za čisti zrak, vrlo brzo se iskristaliziralo da se radi o međudržavnom problemu koji je teško rješiv. Naročito bez podrške državnih institucija, a prvenstveno bez uključivanja Ministarstva zaštite okoliša. No svima je također bilo jasno da bez jasnih stavova brodskih političara, a i samih građana teško će se riješiti brodski problem onečišćenog zraka.


Nakon Apela petnaestak brodskih udruga na čelu sa Građanskom inicijativom za čisti zrak i Udrugom Eko-Integral i u suradnji s Gradom i Županijom, još u listopadu 2014. godine Ministarstvo zaštite okoliša je osnovalo Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Grada Slavonskog Broda.


Nedugo poslije održan je i prvi sastanak Povjerenstva, a krajem studenog i prva Tematska sjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša. Na tim, ali kasnijim sastancima donesene su konkretne mjere i smjernice. Nažalost, do provođenja istih  često nije ni došlo.


Nitko nije mogao pretpostaviti, da će se Povjerenstvo samo vrtjeti u krug. Održana su dosada 7 sastanaka Povjerenstva, a i pet sjednice saborskog Odbora za zaštitu okoliša, ali Brođani još uvijek ne vide kraj tunela!


O neodržanoj Zajedničkoj tematskoj sjednici Županijske Skupštine i Gradskog Vijeća


Prošle godine, krajem siječnja je na izborno-izvještajnoj sjednici Skupštine Udruge Eko-Integral za zaštite okoliša i prirode ukazano kako postoji potreba proanalizirati na Zajedničkoj tematskoj sjednici Županijske Skupštine i Gradskog Vijeća sve oko brodskog onečišćenog zraka.


Nažalost, kako je svima poznato do Zajedničke sjednice, djelomično zbog pandemije, djelomično zbog stavova tadašnjeg Predsjednika Gradskog Vijeća, kao i nekih članova Vijeća, ali i Gradonačelnika nije došlo.


No, za pohvalu je da je u takvoj, pomalo nezgodnoj situaciji dana 17. lipnja 2020. godine održana Tematska sjednica Županijske skupštine o brodskom onečišćenom zraku.


Posebno treba istaći zaključke sa Sjednice i to pod 1.: “Rafinerija nafte Brod je nedvojbeno jedan od izvora onečišćenja … pa se traži od Vlade RH, ubrzanje aktivnosti plinofikacije Rafinerije.”.


A pod 2.: “Tražimo od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti sufinanciranje cjelovite energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada … u iznosu od 80%. Cjelovita energetska obnova na vanjskoj ovojnici podrazumijeva kombinaciju mjera …: energetska obnova vanjskog zida, stropa, … ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i plinofikaciju kućnih ložišta.” (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/s-tematske-sjednice-zupanijeske-skupstine-zakljucci-su-dobri-ali-mogli-su-biti-mozda-i-povoljniji-za-brodane).


U vezi s 1. točkom iz Zaključaka Županijske skupštine, može se saznati iz nedavne izjave Branka Radoševića, direktora Crodux-Energetike da  “u ovome trenutku čeka se završetak ispitivanja instalacija u Rafineriji nafte Brod, ali i Tehnički pregled te uporabna dozvola...” plinovoda! Što bi značilo da plinofikacija privedi se kraju.


Nažalost, naša saznanja vezano za 2. točku iz Zaključaka Županijske skupštine nisu tako ‘ružičasta’. Pa nakon što će se održati najavljene konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća i Županijske skupštine, poželjno bi bilo da u što kraćem roku na dnevni red dođe i problematika brodskog onečišćenog zraka i u Gradskom vijeću i u Županijskoj skupštini! Živi bili, pa vidjeli! .