Otkako smo na SBPeriskopu početkom svibnja prenijeli informaciju Europske agencije za okoliš s European city air viewer karte (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer),  koja je objavljena krajem travnja da je Slavonski Brod neslavno završio na prvom mjestu od 375 gradova Europske unije, po prosječnoj dvogodišnjoj koncentraciji lebdećih čestica PM2.5 od 28 µg/m3(!!!), na SBPeriskopu su objavljeni još 5 - 6 članaka na tu temu. Nažalost, (skoro) sve to je ostalo na SBPeriskopu...

Posebno bih u tom informiranju istaknuo, veliki doprinos prof. dr. sc. Nike Majdandžića, člana Hrvatske akademije tehničkih znanosti HATZ i člana Savjeta za tehnološki razvoj HAZU i oko informiranja Brođana i šire, prvenstveno odgovornih u upravama i institucijama. Prof. Majdandžić je u svoja 2 članka, nastojao ‘podrmati’, probuditi širu brodsku javnost, a sa svojim dopisima dati na znanje odgovornima da nečinjenjem ništa u zaštiti Brođana višestruko griješe i moraju ozbiljno i ozbiljnije prići rješavanju problema s onečišćenim brodskim zrakom. On je na kraju iznio i svoj Akcijski plan s kojim želi “s aktivistima… i svima koji žele i imaju energije krenuti u zajedničku borbu za zdraviji život nas, naše djece i naših unučadi.”!

Nevjerojatno da ni nakon tri tjedna nitko od odgovornih ne reagira na sve ovo. Ili kako jedan od komentatora kaže: “Ovo je katastrofa. Pa zar nitko da reagira kako bi trebalo? Mislim da je ovo šok za sve normalne ljude, a naročito za Majdandžića, inicijatora rješenja problema…”!

Nevjerojatno da su i dalje sve uprave, počevši od lokalne, preko regionalne sve do državne, pa tako i sve odgovrne institucije, pa tako i politika ostale su indiferetne na tu goruću brodsku problematiku! No to je ništa novo. Tako se to događa s brodskim zrakom već (skoro) petnaest godina…

Evo, ovih dana se u arhivi na fejsu, a i na SBPeriskopu pojavila još jedna uspomena od prije 7 godina koja najbolje opisuje ovu tešku situaciju: 

Što ministri u tehničkoj Vladi mogu i što bi morali učiniti za Brođane?“ – pisao sam tada na portalu SBperiskop i analizirao nastalu situaciju i to nakon što je dana 16.06.2016. godine u Slavonskom Brodu održan sastanak međudržavne Radne grupe za praćenje stanja zraka na području Slavonskog Broda i Broda (http://www.sbperiskop.net/objave/sto-ministri-u-tehnickoj-vladi-mogu-i-sto-bi-morali-uciniti-za-brodane).

U članku sam se osvrnuo na sljedeće teme:

  • Ministri u tehničkoj Vladi će rješavati problematiku onečišćenje iz Rafinerije                                                
  •  Održan je međudržavni sastanak Radne grupe za praćenje stanja zraka u Slavonskom Brodu i Brodu          
  •  Hoće li se još jednom odigrati već viđen scenarij?                                                                                     
  •  27.06.2016. – Slavonski Brod uz bok Pekingu (u onečišćenju)!

Pa ako je riječ o ministrima, možemo se pozvati na tadašnju izjavu tadašnjeg ministra financije, našeg Brođanina Zdravka Marića, tko je tada ”komentirao najavu modernizacije Rafinerije nafte Brod:

- Mislim … Vlada mora učiniti sve, u okviru svojih djelokruga i mogućnosti da se s tom problematikom bavi, odnosno da je rješava. Vrlo jasno govorimo o problemu kojeg treba rješavati i ne čekati nekakva druga vremena.

Da, tu smo (bio je moj daljnji komentar tada)! Brođani čekaju već duže od sedam i pol godina i ne mogu više čekati, ‘čekati nekakva druga vremena’!”

I tako smo danas došli na četrnaest i pol godina onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu. I nikom ništa!

Svi zaboravljaju, Slavonski Brod je bio godinama bez Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka. Za to vrijeme došlo je do totalno nekontroliranog onečišćenja brodskog zraka. Negdje sredinom studenog prošle godine (12.11.2022.) “Slavonski Brod (poslije više od četiri godine čekanja) napokon je dobio novi Akcijski plan … Od lebdećih čestica grad bi se trebao pročistiti širenjem plinske mreže i energetskom obnovom, mjera koje će u vrijeme energetske krize biti teško provedive…”, javljeno je tada na web-stranicama hrt.hr… (https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/slavonski-brod-dobio-novi-akcijski-plan-za-poboljsanje-kvalitete-zraka-10435947).

Sad su uvjeti u mnogo čemu se promijenili, ipak se bojim da će brodski zrak i iduće zime biti najonečišćeniji u Hrvatskoj, pa i šire, u cijeloj Europskoj uniji!

Da, u Slavonskom Brodu i dalje je prisutna jedna  potpuno nejasna situacija. Kako smo i prije opisali; uz slabu priču, još slabije aktivnosti i veliku šutnju o onečišćenom brodskom zraku, stanje se i dalje pogoršava!

Još prije 9 godina osnovano je Povjerenstvo za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, koje bi ponovo i žurno trebao sastati, također i (saborski) Odbor za zaštitu okoliša održati novu tematsku sjednicu posvećenu brodskoj problematici. A nitko ništa ne poduzima!

Trebao bi i Akcijski plan za zaštitu okoliša u Slavonskom Brodu staviti u (pravu) funkciju, a vidjeti u Fondu za zaštitu okoliša i održivog razvoja dokle su stigli projekti: za određivanje zdravstvenih pokazatelja obzirom na problem onečišćenog brodskog zraka(HZJZ), kao i za educiranje i informiranje Brođana (BPŽ i CTR) i za praćenje katastra zagađivača (DHMZ)?

Tako ponovo se postavlja to znakovito pitanje: Hoće li i dalje Brođani u borbi za čisti zrak biti bez pomoći političara?