Pušenje uništava mentalne sposobnosti time što oštećuje pamćenje, sposobnost učenja i razmišljanja, pokazalo je istraživanje koje su proveli znanstvenici s londonskog King's Collegea.
 Istraživanje koje je obuhvatilo 8.800 osoba starijih od 50 godina pokazalo je da i visoki krvi tlak i prekomjerna tjelesna težina također utječu na mozak, no u manjoj mjeri od pušenja, prenosi BBC.

Znanstvenici poručuju kako treba biti jasno da stil života utječe ne samo na tijelo nego i na mentalne sposobnosti.


Britanski znanstvenici proučavali su vezu između vjerojatnosti srčanog ili moždanog udara i stanja mozga. Prikupljani su podaci o zdravlju i stilu života ispitanika te su testirane njihove sposobnosti učenjem novih riječi ili nabrajanjem što je moguće više životinja u minuti. Testiranje je ponovljeno nakon četiri te nakon osam godina. Rezultati, objavljeni u časopisu Age and Ageing, pokazali su da je sveukupni rizik srčanog i moždanog udara uvelike povezan sa slabljenjem mentalnih funkcija.


Utvrđeno je također da postoji trajna veza između pušenja i slabijih rezultata na testiranju mentalnih sposobnosti.


"Moramo upozoriti ljude da trebaju promijeniti stil života zbog rizika mentalnog propadanja", kaže britanski znanstvenik Alex Dregan koji je sudjelovao u istraživanju.


Simon Ridley iz britanskog centra za istraživanje Alzheimerove bolesti kaže kako ovo istraživanje potvrđuje zaključke ranijih istraživanja da su pušenje i visoki krvni tlak povezani s većim rizikom za mentalno propadanje i demenciju.


Izvor: Business