Iako mediji o tome izbjegavaju pisati, američki State Department ne zna kako riješiti nagomilane unutarnje probleme. Socijalne, a posebno rasne napetosti, rastaču američko društvo. Američko Ministarstvo pravosuđa je naizgled popustilo pred pobunom stanovništva u gradu Baltimoreu i na zahtjev gradonačelnika je pokrenuta opsežna istraga jesu li policajci činili zlostavljanja, diskriminacije i druge radnje protivne američkom ustavu.

Tužba dolazi nekoliko dana nakon što je državni odvjetnik Baltimorea optužio šest policajaca za smrt mladog Afroamerikanca Freddia Graya, koji je umro nakon ozljeda zadobivenih u policijskom pritvoru, prenosi The New York Times.

No, kazneni progon policajaca iz Baltimorea izgleda da neće popraviti sumornu sliku policijske represije u Sjedinjenih Država. Naime, policija u američkom gradu Doveru (Delaware) je objavila snimku na kojoj se vidi kako bijeli policajci udaraju Afroamerikanca, ostavljajući ga bez svijesti i sa slomljenom vilicom.

Kada su stigli na mjesto na kojem se nalazio navodni osumnjičenik, dva policajca mu prilaze, a jedna od njih, Tom Webster (41), teško ga udara u lice dok je bio na koljenima. Žrtva, Lateef Dickerson (30), ostao je bez svijesti i slomljene vilice.

Problem je što događaj datira još od 24. kolovoza 2013. godine, ali je policija odlučila objaviti snimku tek kada je savezni sudac izjavio "kako više nije povjerljiva", prenosi AP.

Policajac Tom Webster je potom bio na "administrativnom dopustu" i pokrenuta je istraga. Međutim, u ožujku 2014. godine je porota je odlučila "kako nema dokaza da je policajac Webster prekršio građanska prava Dickersona". Nakon toga,  4. svibnja 2014.  tužiteljstvo predmet vraća pred drugu porotu, tako da je Webster ponovno suspendiran s posla do konačne sudske presude. (Video)

Ako se ovdje i radi o "uobičajenom radu" američke policije iz 2013., to se ne može reći za ubojstvo u Južnoj Karolini, gdje je policija prije dva dana greškom pucala u Afroamerikanca koji je, nakon što su mu u dom provalile dvije osobe, nazvao 911. Liječnici tvrde kako nisu sigurni da će nesretnik ponovno moći hodati.

Vlasti Južne Karoline navode kako je ranjen Bryant Heyward mladi Afroamerikanac od 26 godina, koji se branio od dvojice muškaraca koji su provalili u njegovu kuću, prenosi ABC News.

Policija objašnjava da je tako reagirala jer je mislila da su napadači još uvijek unutra. Nakon ulaska, vidjeli su naoružanog čovjeka koji je odbio dati svoje oružje i tada ga je jedan od policajaca upucao. Žrtva priznaje da je trebala ispustiti oružje.

"Ja sam mislio to je bio jedan od kriminalaca", kaže Heyward. Međutim, njegovi roditelji ne opravdavaju postupke policije.

"Prije pucanja su trebali zastati na trenutak i pobriniti se da ne pucaju u žrtvu", izjavili su ogorčeni roditelji.

Liječnici kažu da Heyward ne osjeti i ne može pomjerati donji dio tijela, te da će teško prohodati.

Oba policajca su suspendirana, ali kažu da nije bila boje kože Heywarda koja ih je natjerala da tako djeluju, nego oružje koje je nosio.

Tu je i slučaj kojeg je prije nekoliko dana objavio američki neovisni portal Alternet, koji je objavio snimku na kojoj se vidi policija kako potpuno nepotrebno napada Afroamerikanca pred njegovo troje djece od  9, 7 i 3 godine.(Video)

Alternet opisuje snimku na kojoj tri mala djeteta plaču prestravljena, dok njihov otac u agoniji vrišti u rukama policajca.

"Tvoj tata ide u zatvor, morate se vratiti u automobil ", kaže policajac uplašenoj kćeri i pokušava smiriti ljutitu suprugu uhićenika koja tvrdi kako nije učinio ništa da bi ga se vodilo u pritvor.

Tada je žena počela vrištati na službenike da će njezin suprug završiti mrtav kao u slučajevima koje je vidjela u vijestima. U pozadini se čuje dječje vrištanje i sve troje djece koja viču "kako vole svog tatu". Alternet je tražio priopćenje policije, ali još nisu dobili odgovor. (Video)

Ovakvih i sličnih priča ima na stotine i nemoguće ih je sve prenijeti, prije svega i zbog tajenja informacije, kao što je bio slučaj s policijskim nasiljem u Doveru, gdje je snimka policijske brutalnosti iz 2013 . objavljena tek sada kada je savezni sudac s nje skinuo oznaku tajnosti.

Logično je zaključiti da predugo traje šutnja američkih, a posebno europskih medija koji povremeno, tek kada se više ne može izbjeći, objave tu i tamo koju vijest iz američkog gravitacijskog centra.

Čak i kada se mora izvještavati u stanju u Sjedinjenim Državama, vijesti prolaze kroz neku vrst "dnevne praonice", što je bio slučaj i u američkom gradu Baltimoreu, koji je nakon ubojstva Freddya Graya (25) proživljavao pravu dramu. Jedini grijeh mladog Afroamerikanca je bio taj što je bio "nedovoljno bijel" za pravila službe američke policije.

No, europski mediji u pravilu policijsku brutalnost traže na istoku i pokušavaju ne primijetiti ono što se događa na Zapadu. Jednako tako nitko ne želi pisati o eksploziji ljutnje i bijesa stanovnika Baltimorea koji su se okrenuli protiv svih razina vlasti. Talijanska La Repubblica je, na primjer, pobunu u Baltimoreu popratila sa smiješnim videom koji prikazuje ljutitu Big Mamu kako šamara sina tinejdžera koji sudjeluje u pobuni i nazvala je "novom ikonom društvene pobune". Redakcija nekada vrlo uglednog talijanskog dnevnog lista se nije udostojila posjetiti autentični "hashtag" pobune - #BaltimoreRiots – gdje bi pronašla posve druge informacije.

Da su mediji htjeli gledati, vidjeli posve druge ikone, kao što ističe bloger Zeroconsensus, jer su prosvjednici preuzeli čak i gradsku vijećnicu i spustili službenu američku zastavu s plavom i crvenom bojom s jarbola i podigli sličnu, ali crno bijelu. Pokušajte zamisliti sličnu scenu u nekom ruskom gradu i koliko bi naši mediji o tome pisali.

Prema najnovijim statistikama, od svibnja 2013. godine je od strane američke policije ubijeno više od 3 000 ljudi, uz sve veći trend rasprostranjenog zlostavljanja.

Da biste shvatili koliko je nakaradan taj sustav, dovoljno je reći da u Velikoj Britaniji u 2013. godini nitko nije stradao u vatrenom obračunu s policijom, a 2012. samo jedna osoba.

The Economist računa da britanski građanin ima sto puta manje vjerojatnosti da će biti ubijen od strane policije od američkog državljanina. O europskim se podacima ne diskutira previše, ali ovaj nevjerojatan izračun vjerojatnosti u SAD-u ima i otegotne okolnosti. Naime, Afroamerikanci čine oko 13 posto stanovništva, ali čine 37 posto žrtava policijskih ubojstava, sva u pravilu "pravno opravdana".

Završava ovdje? Ne, jer Frida Ghitis u uvodniku za CNN objašnjava da koncept "zakonski opravdanih" ubojstava sadrži ogromne nepravilnosti, zbog čega ni FBI ne želi dijeliti statistike. Na primjer, koliko ubojstava zakonski nisu bila opravdana?

FBI prikuplja statistike koje dragovoljno šalje samo 750 od 17 000 agencija zaduženih za provedbu zakona. A što je s ostalih 16 250 agencija koje ne šalju ništa?

Studenti kriminalistike detaljno analiziraju ta odstupanja i govore o nekoliko tisuća strašnih ubojstava.

Washington Post je opisao novi čudan oblik državne tajne: "Ne želimo znati!", što znači da se ne želi stvarati ružna slika o Americi. Eto zašto su na uličnim prosvjedima toliki mladi Afroamerikanci nosili slogan: "Jesam li ja sljedeći? " (Am I The Next?)

U Baltimoreu policiji više nije bila dovoljna smo interventna oprema. Brojne bande – kojima su se prodružili tinejdžeri i odrasli prosvjednici – bacali su sve što su stigli na nove generacije policajaca koji podsjećaju na film "RoboCop", te odbacuju zakašnjelu ponudu za dijalog. Policija je masovno koristila suzavac i gumene metke, sa stotinama uhićenja i noćnim policijskim satom, a za maloljetnike i dnevnim. Veliki supermarketi i škole su bil zatvoreni.

Ovdje treba reći da se ne radi o propalom gradu kao što je Detroit ili getima u New Orleansu, nego o jedno od najbogatijih gradova u SAD-u. Biotehnološke i vojno-elektroničke tvrtke u Baltimoreu imaju na raspolaganju brojne patentne i istraživačke centre, koji ljudima pružaju sigurna radna mjesta i kvalitetan život.

Što govori ova činjenica? To znači da se u SAD-u kaos može dogoditi bilo gdje, a ključan je pristup američke policije koji je svugdje isti. Svima je prst vječno spreman na obaraču, bilo da je riječ o propalim gradovima ili onima u kojima se zadržala razina socijalne sigurnosti.

Čak si u vlasti shvatile da je čuvanje javnog reda u sadašnjim uvjetima neodrživo, a pogoršanje ekonomske situacije je na vidjelu, unatoč praznoj retorici o američkom oporavku.

Međutim, vlasti kao odgovor nisu odabrale "više demokracije", nego "više tehnologije", više SWAT postrojbi i više "RoboCopa". To znači da će Amerika vidjeti "odlučniju", nametljivu i militariziranu policiju, sve manje sposobnu za obavještajni rad u društvu, stoga još više opasniju.

Tijekom masovne vojne vježbe pod nazivom "Jade Helm 15", koja će od sredine srpnja do sredine rujna 2015. obuhvatiti 9 američkih saveznih država, vojni časnici će se družiti s civilnom stanovništvom, ali i prepoznavati "neprijateljske džepove".

Portal Antidiplomatico piše "kako ovo nije nimalo ohrabrujuće, jer, unatoč službenim poricanjima da vojska uvodi ratno stanje u Sjedinjenim Državama, priručnici o ovakvim manevrima, koji se koriste u školi vojne policije u Fort McClellanu, pružaju smjernice za borbu protiv bilo kakve građanske pobune".

U međuvremenu je u Baltimoreu poslano na tisuće vojnika Nacionalne garde, a prethodila im je izvidnica s nekoliko desetaka oklopnih vozila Humvees. (Priručnik za borbu protiv građanske pobune: United States Army Military Police School Fort McClellan Alabama -CivilDisturbanceOperations)

U posljednje dvije godine mandata Baracka Obame, pitanje diskriminacije Afroamerikanca se posebno aktualiziralo. To što je i sam američki predsjednik "jedan od njih" nije Ameriku uvelo u novu eru građanskih prava, niti u Baltimoreu, ni bilo gdje drugdje u SAD-u. No, sustav u Washingtonu izgleda spreman i iskoristit će ovu užarenu klimu za novi skok prema povećanju nadzora građana, od kontrole do praćenja i represije, sve u skladu s politikom koja se provodi od napada 11. rujna 2001. i kada je tzv. "Patriot Act" zadao smrtni udarac građanskim slobodama u Americi. Sada će se ti zakoni još više pooštriti. SAD već imaju totalitarni sustav nadzora kojeg je otkrio skandal Datagate, no sve ovo su bili samo prvi znaci sablasne nove strategije, a rasni kaos u Baltimoreu je bio generalna proba totalitarnih Sjedinjenih Američkih Država.

Prosvjednici su u zauzetoj Gradskoj vijećnici u Baltimoreu skinuli službenu zastavu SAD-a i podigli sličnu crno-bijelu:„Balkanizacija“ Sjedinjenih Američkih Država – Fantapolitika ili realnost?

Američki san je mrtav u Baltimoreu – U američkim gradovima ratno stanje, proizvoljna uhićenja i otmice aktivista

Zbog nereda u Baltimoreu u Marylandu proglašeno izvanredno stanje i aktivirana Nacionalna garda

 

altermainstreaminfo