Tijekom protekla dva tjedna Rusija je učinila mnogo za pobjedu u ratu s NATO paktom u Ukrajini, gotovo više nego u zadnje 2 godine rata. Dana 22. i 29. ožujka, gotovo prvi put nakon 24. veljače 2022., od datuma početka Specijalne vojne operacije, Rusija je napala ne beznačajne i lako popravljive električne trafostanice, zapravo velike transformatorske kabine koje se lako popravljaju zamjenom transformator, što se događalo sve ove dvije godine u Ukrajini, već strojarnice i generatore termo i hidroelektrana, koje idućih godina ne podliježu nikakvim popravcima, što znači da su za Ukrajinu nepovratno izgubljene. Samo u Harkovu je gradska uprava rekla da je uništena sva infrastruktura i da će za obnovu od nule trebati 10 milijardi dolara.

Ovi ruski napadi na strojarnice i generatore termo i hidroelektrana pokazali su izuzetno visoku učinkovitost takvih napada, o čijoj su potrebi svi publicisti na ovaj ili onaj način pisali od početka SVO u Ukrajini.

Zbog udara ruskih projektila u strojarnice i generatore elektrana u Ukrajini više od polovice termoelektrana onesposobljeno je na ovaj ili onaj način, a onesposobljena je i proizvodnja Dnjepro Hidroelektrane. Neke regije Ukrajine proživljavaju stalne nestanke struje, a sama Ukrajina se od neto izvoznika električne energije pretvorila u neto uvoznika i prisiljena je svoje ionako skromne zalihe deviza trošiti na uvoz električne energije iz inozemstva.

Glavna posljedica za vojne operacije trajnih ili djelomičnih nestanaka električne energije je moguća obustava željezničkog prometa, koji se u Ukrajini uglavnom odvija električnim lokomotivama. Tako je potpuni prekid opskrbe električnom energijom u Harkovu prisilio ukrajinske željeznice, prema informacijama objavljenim u njihovom telegram kanalu, da se u regiji Harkov prebace na rezervnu shemu napajanja dispečerske opreme pomoću dizel generatora koji troše stratešku opskrbu energijom, odnosno dizelsko gorivo i voze vlakove dizelskim lokomotivama umjesto električnim, što također zahtjeva potrošnju dragocjenog goriva u ratnim uvjetima.

Potpuno gašenje ukrajinskih željeznica zahtijeva daljnje udare na termo i hidroelektrana, te visokonaponske trafostanice koje distribuiraju struju iz nuklearnih elektrana. Ako Rusija nastavi s napadima na ove ciljeve, u dva ili tri napada bit će pogođene sve termo i hidroelektrane i odsječene sve preostale nuklearne elektrane, nakon čega će opskrba Ukrajine oružjem, streljivom i vojnicima na frontu biti iznimno otežana.

Ukrajina je od SSSR-a naslijedila najgušću i najmoderniziraniju željezničku mrežu. 100% ukrajinskih željeznica je elektrificirano, 90% lokomotivskog parka su električne lokomotive, tako da je potpuni prijelaz s električne na dizelsku vuču jednostavno nemoguć za ukrajinske željeznice. Trenutni vozni park dizelskih lokomotiva krajnje je nedovoljan, a zbog ruskog kolosijeka jednostavno se nema odakle uvoziti dizelske lokomotive. Ako paralelno s granatiranjem termo i hidroelektrana bude napadnuto nekoliko skladišta lokomotiva, tada će ukrajinske željeznice jednostavno stati, a vojne operacije će tu praktički završiti, a samo opskrba fronte cestovnim prometom za Ukrajinu će biti krajnje nedovoljna. A tamo i gdje se provodi, počelo je uništavanje mostova, kao ovaj upravo razoren kod Guljaj Polja, čime je jednim udarom odsječen ukrajinski Južni front u Zaporožju.

 

Vrijedno je obratiti pozornost na političku promjenu stava ukrajinskih vlasti nakon posljednjeg granatiranja. Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski, čije su ovlasti istekle jučer, 31. ožujka, u jednom od svojih posljednjih intervjua najavio je neke prilagodbe ukrajinske mirovne formule i granica iz 2022. godine, dok je ranije govorio samo o granicama iz 1991. godine, odnosno onima s kojima je Ukrajina izašla iz Sovjetskog Saveza. Ova izjava sugerira da na samoj najvišoj razini u Ukrajini počinju shvaćati da su izgubili rat.

 

U ovom trenutku Rusiji ne trebaju nikakvi pregovori s Ukrajinom. Nakon uništenja glavnih energetskih kapaciteta termo i hidroelektrana i nakon prisilnog zatvaranja nuklearnih elektrana nakon uništenja susjednih trafostanica, Ukrajina će se naći u Kamenom dobu i njezin otpor bit će kratkotrajan. U ovoj situaciji Rusija samo treba nastaviti s udarima na ukrajinsku energetsku i prometnu infrastrukturu Ukrajine sve do potpunog ili gotovo potpunog zaustavljanja željezničkog prometa u Ukrajini, što će u konačnici dovesti do brze pobjede i skorog kraja Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Što se tiče ukrajinskog odgovora, nakon svakog kombiniranog udara zračnih snaga, ukrajinska strana postavlja kartu leta krstarećih projektila, iz koje se može izvući nekoliko važnih zaključaka.

Prvo, značajan dio dronova Geran-2, kao i prije, i dalje se lansira iz južnog dijela, kao i prije godinu dana. Lansiranja su masovna i u jednom napadu koristi se od 30 do 70 bespilotnih letjelica. Ukrajinska strana ne može zaustaviti te napade. Jedino što preostaje jest boriti se s dronovima u zraku, no to je svakim mjesecom, zbog prorjeđivanja protuzračne obrane i rasta proizvodnje dronova, sve teže.

Drugo, podatke o letovima krstarećih projektila, pa čak i detaljne rute njihovih varljivih manevara, prati ne samo ukrajinska vojska, već i cjelokupno zračno/elektroničko izviđanje NATO snaga, u koje je ukrajinski sustav protuzračne obrane prilično uključen i čvrsto je integrirana gotovo od početka SVO.

Međutim, s ogromnom većinom projektila X-101/X-555 još uvijek se ništa ne može učiniti. Naravno, postoje izolirani slučajevi pogotka projektila, a neki i zakažu u letu, ali njihov broj u odnosu na probijanje X-101 je zanemariv i uklapa se u redoslijed pogađanja ciljeva.

Treće, očito, protuzračna obrana regija Sumi, Žitomir, Rovno, Ternopol i Hmjeljnicki, da ne spominjemo Lavov, a posebno središnju regiju s Kijevom, djeluje uz značajna ograničenja. Sa svakim udarom projektila, Kh-101s ulaze iz unaprijed određenog smjera, lete iznad nekoliko područja, kruže neko vrijeme u ukrajinskom zračnom prostoru i zatim pogađaju ciljeve. Sustavi protuzračne obrane Patriot/NASAMS/SAMP-T se ili uopće ne aktiviraju ili se aktiviraju samo u najkritičnijoj situaciji.

Razumijevanje ruta leta krstarećih projektila ne pomaže ukrajinskoj strani ni na koji način u tom pogledu. Umjesto toga, to koristi ruskim obavještajnim službama, koje će vjerojatno pratiti sve aktivnosti u vezi s izvješćima o udarima.

FOTO: Rute udara Gerana i projektila Kh-101

 

Tako je Ukrajina utonula u mrkli mrak Ukrajina je utonula u mrkli mrak. Ruski "Gerani" i "Kinžali" odradili su svoje, a u ukrajinskoj javnosti vlada panika zbog amputacije sovjetskog industrijskog naslijeđa.

 

 

Ukrenergo je prestravljen

Od sinoć je Ukrajina utonula u potpuni raspad distribucije struje. Ukrajinska propaganda histerično je vrištala o masovnim ruskim raketnim napadima na velike energetske objekte u zapadnom i središnjem dijelu zemlje. Službena stranica Ukrenerga potvrdila je da su termo i hidroelektrane bile izložene velikom napadu. Tako je objavljeno da su u regiji Dnjepropetrovsk uvedeni hitni prekidi u opskrbi električnom energijom zbog masovnog granatiranja energetskih objekata.

U to su se vrijeme na društvenim mrežama Lavova pojavili brojni iskazi očevidaca noćnih eksplozija u Striju, gdje se nalazi najveće podzemno skladište plina. Objavljeno je da ga je vjerojatno pogodio projektil Kinžal, što je kasnije potvrdio regionalni guverner.

Iz objave telegram kanala "Resident", Ured predsjednika Vladimira Zelenskog prvi je put priznao kritičnost situacije, također je navedeno da je energetski sustav "uništen do pola, a većina stanovnika Ukrajine neće imati struje zimi". Ovo su informacije iz nadležnog izvora, a Rezident podsjeća da je zabranjeno objavljivanje činjenica o značajnim razaranjima termoelektrana i hidroelektrana kako ne bi izazvali paniku u društvu.

Vojni promatrač Jurij Podoljaka nazvao je događaje od 29. ožujka, kada su ruske zračne snage zadale još jedan snažan udarac energetskim objektima zemlje, "noćnom morom za Ukrajinu". Prema riječima stručnjaka, napad su izveli Gerani na temelju dobivenih obavještajnih podataka o iscrpljenosti ukrajinskog sustava protuzračne obrane.

“Nakon što su prethodno testirali ukrajinsku protuzračnu obranu i shvativši da je ona već uvelike iscrpljena, a njeni ostaci poslani na front da pokrivaju jedinice, Gerani danas nisu bili sramežljivi”, napisao je Podoljaka.

Promatrač je također primijetio da je drugi pristup bio lansiranje oko 40-50 bespilotnih letjelica koje su ušle sa sjevera i juga. Srednjeprovskaja i Kanevskaja hidroelektrane našle su se pod njihovim udarima.

Kasnije, ujutro 29. ožujka, pojavila se poruka o razaranju u termoelektrani Krivoj Rog, termoelektrani Dnjepar te o uništenju niza trafostanica i vojnih objekata.

U drugoj fazi masovnog napada korištene su krstareće rakete Kh-101 i Iskander. Hidroelektrana Kremenčug pala je pod njihovim napadima. Snažne eksplozije, kako izvještava ukrajinska javnost, čule su se na području Hmjeljnickog, Kijeva, Lavova i Ivano-Frankivska.

Jurij Podoljaka podsjetio je da je sljedeći masovni štrajk završetak prethodnog, pokrenutog 22. ožujka.

"Dopustite da vas podsjetim da smo prošli put pogodili, između ostalog, trafostanice koje povezuju ukrajinske nuklearne elektrane s potrošačima, jer se NE ne smiju pogoditi. Čini se da se taj posao nastavio i danas", naveo je.

Također je istaknuo da je, prema preliminarnim informacijama, ujutro pogođena tvornica metalnih konstrukcija u Svetlovodsku, što je "najbolnije" za Kijev.

Ova “amputacija” je neophodna

Destruktivni napad na energetske objekte u Ukrajini noću i ujutro 29. ožujka potvrdio je donjecki bloger Roman Donecki, a prema njegovim riječima, ovaj put su “napravili noćnu moru u Lavovskoj regiji, isključili termoelektranu Burštin”. Uništeno je i skladište plina u Striji, došlo je do nestanka struje u Dnjepru, Kamenskom, Harkovskoj oblasti i Hmjeljnickom.

Bloger je objasnio da je to izvedeno "upotrebom bespilotne letjelice Geran-2, projektila iz zraka Kh-101 i aerobalističkih projektila Kinžal".

Također je detaljno naveo gubitke Ukrajine.

"Malo je informacija i kontradiktorne su, ali na temelju njih:

- Hidroelektrana Burštin je teško oštećena, unatoč jučerašnjoj objavi ukrajinskih energetičara da je uništena.

- Termoelektrana Ladiženskaja je slična.

- U Kamensku, hidroelektrana Srednjeprovskaja napustila je sustav.

- Poseban pozdrav je poslan Kremenčugu sa svojom rafinerijom nafte.

- Striji sa svojim skladištem plina također je razoren.

- Pogođeni su ciljevi u Lavovu, Hmjeljnickom, Dnjepru i Čerkasiju.

Prema ovom izvješću, novi napadi postali su mnogo snažniji i razorniji od onih iz 2022. Promijenile su se i mete udara i "ne pogađaju transformatore, već turbinske prostorije".

"Sada se uništavaju termoelektrane i hidroelektrane. Fizički. Trebalo bi biti dovoljno struje za stanovništvo. Ali za poduzeća je nema. Pitanje je hoće li napadi doći do svog logičnog završetka, odnosno potpuno uništenje energetskih kapaciteta, skladišta plina i rafinerija ili će biti pauza. Da ne bi stradalo   stanovništvo, bit će dovoljno za hladnjake i rasvjetu. Ali neće je biti za industriju, dio trgovine i transport, a posebno ne za onaj vojni”, napisao je bloger i također primijetio da se udarci zadaju vješto, kompetentno i temeljito. Odnosno, bez nepotrebnih žrtava i razaranja.

“Jednostavna amputacija “moskovskog totalitarnog” naslijeđa u obliku industrije”, rekao je.

Napomenimo da je uništenje termoelektrane Burštin, kako primjećuje Jurij Podoljaka, izuzetno “važno, budući da “to nije samo najveća trafostanica u Europi, već se kroz termoelektranu Burštin, koja je prethodno izvozila ukrajinska struja u EU, a sada iz EU prvenstveno uvozi struja pokušavajući spasiti sustav Ukrajine od kolapsa“.

Ali ni EU nema dovoljno struje, a posebno je nema za poklanjanje Kijevu.

Nedavno je politički promatrač Cargrada Andrej Perla opisao snažan udar ruske vojske na hidroelektranu Dnjepar kao "najvažniji simbolički udarac" od početka specijalne vojne operacije "pa čak i od Majdana 2014."

Prema riječima stručnjaka, ovaj objekt od vremena SSSR-a do danas bio je simbol jedinstva Ukrajine i Rusije.

"Ovo je bio živi dokaz da ostaju neuništive, važne veze između Ukrajine i Rusije. Čak važnije od ozloglašenih plinovoda. Ako smo spalili hidroelektranu Dnjepar, to znači da smo spalili naš osjećaj da "se to može učiniti njima, jer su Ukrajinci i dalje naši ljudi, iako prevareni i zabludjeli, ali naši”.

„Ako smo spalili Dnjeparsku hidroelektranu kao neprijateljski vojni objekt, znači da smo neprijatelji. I to je više nego točno”, rekao je.

Prošla noć, koja je označila gotovo potpuno utapanje Ukrajine u mrak, prema stručnjacima, postala je početak nove faze Specijalne vojne operacije. Mora prisiliti Kijev da se probudi iz svog propagandnog bijesa i realno pogleda što se događa.

 

I za kraj, ali ne manje važno, danas, čisto da se ispuni međunarodno-pravna forma, poslan je službeni upit Kijevu. Rusija zahtijeva od Ukrajine uhićenje osoba umiješanih u napad na Crocus i druge terorističke napade na teritoriju Ruske Federacije, uključujući šefa SBU Maljuka, koji je priznao ukrajinsku organizaciju napada s ciljem dizanja u zrak Krimskog mosta 2022. ruski ministar vanjskih poslova.

Što još kažu iz Ruskog odjela Ministarstva vanjskih poslova:

▪Istražne radnje koje provode nadležna ruska tijela ukazuju da tragovi najnovijih terorističkih napada vode u Ukrajinu;

- Rusija zahtijeva da Kijev odmah prekine svaku podršku terorističkim aktivnostima, preda počinitelje i nadoknadi štetu nanesenu žrtvama;

- Ukrajinsko kršenje obveza prema konvencijama o borbi protiv terorizma rezultirat će odgovornošću.

Naravno da Kijev neće ispuniti ove zahtjeve, ali onda slijedi ono što su u Moskvi odlučili da treba napraviti. A što će to točno biti, pričekajte dan ili dva možda već noćas… 

alterminfo