/SBPeriskop

Rusko MO: SAD "bezobzirno i otvoreno" pljačkaju sirijsku naftu, dok sankcije uskraćuju Damasku pristup ugljikovodičnim resursima za svoj narod

Svijet, Kapitalizam, Međunarodni odnosi
Objavio: Web
Rusko MO: SAD "bezobzirno i otvoreno" pljačkaju sirijsku naftu, dok


Američko vojno vozilo vozi se pokraj priključka pumpe za naftu u blizini grada Qamishli, Sirija, 26. listopada 2019.


Sjedinjene Američke Države otvoreno i bezobzirno pljačkaju naftna polja u Siriji, a istovremeno sankcijama zabranjuju isporuke nafte ovoj zemlji, izjavio je ministar odbrane Rusije general Sergej Šojgu.
"Sa jedne strane, naftna polja, (teritorija) na kojoj se izvlači nafta, kontrolišu Sjedinjene Američke Države. Tamo se dešava neskrivena, bezobzirna pljačka bogatstava koja pripadaju Siriji i sirijskom narodu. S druge strane, tamo je zabranjen uvoz nafte", rekao je Šojgu na konferenciji za štampu.

"S treće strane, većini ljudi u Siriji potrebno je grejanje, topla voda, struja koja se dobija iz ugljovodonika čiji je uvoz tamo zabranjen, a oni sami ne mogu svuda i uvek da ga proizvode", objasnio je Šojgu .

Sirijska vlada kontroliše 90 odsto teritorije zemlje, a oslobađanje zemlje od preostalih žarišta terorizma odvija se uvereno, konstatovao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, pre pet godina u Siriji su slobodne teritorije koje je kontrolisala vlada činile samo 18 odsto.

Ministri spoljnih poslova i odbrane Rusije, Sergej Lavrov i Sergej Šojgu, održali su u Rimu sastanak sa italijanskim kolegama Luiđijem di Majom i Lorencom Gverinijem u formatu "2+2".Komentar: Assad nije htio mirno pristati na krađu bogatstva svoje zemlje. Od prosinca 2019. godine:
Sirijska vlada razmatra tužiti Sjedinjene Države na međunarodnom sudu zbog onoga što je visoki savjetnik sirijskog predsjednika Bashar al-Assad nazvao "krađom" sirijske nafte.

"Sirija razmatra mogućnost podnošenja međunarodne tužbe protiv Sjedinjenih Država zbog činjenice da kradu sirijsku naftu", rekla je Bouthaina Shaaban, savjetnica za sirijsko predsjedništvo, za bejrutsku televiziju Al-Mayadeen u intervjuu koji je prenijela iranska Novinska agencija Fars .


 3 Komentara

Komentirati možete samo kao prijavljeni korisnik

du auch 20.02.2020 08:21

Postoje li još uvijek Ujedinjene nacije?

du auch 20.02.2020 08:22

Peter Tot-Đrđ bi rekao da je dobro, jer bi inače naftu krali Rusi koji bi ju prebacivali u bosanskobrodsku rafineriju.

Riddick 20.02.2020 07:17

Kad su četnici i arkanovci devedesetih krali naftu iz bušotina okupirane istočne Slavonije, to je bila krađa i zločin. A kad Amerika krade bezočno i predatorski, to je strategija američke vojske. Hrvatska vanjska politika je šaka jada.