Jučer smo u Eko-Integralu zaprimili Zaključke o Izvješću o stanju kvalitete zraka na području BPŽ u 2019. godini s tematske sjednice Županijska skupština (vidi prilog!). Tematska sjednica je održana dana 17. lipnja 2020. godine u Velikoj vijećnici Županije.

Nažalost, uz tu sjednicu vezana su nekoliko nemila događanja, ali i koja incidentna situacija. Prvo, da od početka, od prve zamolbe Skupštine Eko-Integrala još iz veljače ove godine, najviše zbog nekih aktera iz Grada i Gradskog vijeća, nije se mogla održati zajednička sjednica Županijske skupštine i Gradskog vijeća!

Drugo, da zbog prepirke u kojoj su ... “najglasniji bili vijećnici Mirko Duspara (DM-NL) i Martin Miloloža (HKS)” u jednom trenutku izgledalo da neće se ni doći do zaključaka Sjednice! Na sreću i zahvaljujući na način kako je Predsjednik Skupštine, Pero Ćosić vodio sjednicu, zaključci su tu!

Posebno treba istaći od zaključaka kako: “Rafinerija nafte Brod je nedvojbeno jedan od izvora onečišćenja … pa se traži od Vlade RH, ubrzanje aktivnosti plinofikacije Rafinerije.”.

A pod dva: “Tražimo od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti sufinanciranje cjelovite energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada … u iznosu od 80%. Cjelovita energetska obnova na vanjskoj ovojnici podrazumijeva kombinaciju mjera …: energetska obnova vanjskog zida, stropa, ... ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i plinofikaciju kućnih ložišta.”.

Na kraju ostaje nam da još jednom konstatiramo: Zaključci su dobri, ali mogli su biti možda i povoljniji za Brođane! Naročito da je odrađena sa strane eko-aktivista zatražena zajednička sjednica Županijske skupštine i Gradskog vijeća o brodskom onečišćenom zraku. Drugi gradovi, slične svoje goruće probleme već duže vrijeme rješavaju na zajedničkim sjednicama! Mi Brođani i građani BPŽ-a, za takvo nešto (još) nismo spremni. A možda griješim, možda su samo političari ‘nespremni’!