Američke sankcije uvijek su bile moćno oružje protiv bilo kojeg protivnika. Međutim, današnja razina, učestalost i lakoća njihove primjene bez presedana je u čitavoj povijesti. I dok su se ranije one uvodile protiv „tradicionalnih“ američkih suparnika poput SSSR-a, kasnije Rusije, Irana, Sjeverne Koreje, Venezuele, Kine, danas Washington njima sve češće „maše“ i prijeti i svojim najbližim saveznicima i partnerima ako oni provode nešto što se njemu ne sviđa ili iskače iz okvira od njega zadanih pravila igre. Upravo se iz toga razloga najbolje i vidi, kako, zapravo, to savezništvo i nije ništa drugo nego poluvazalni odnos i poslušnost jednom gazdi, od kojega se onda najčešće očekuju „mrvice s gozbenoga stola“, a kako je to uvijek u povijesti i bilo.

Tako američki utjecajni poslovni medij The Wall Street Journal piše kako se SAD pripremaju na uvođenje mjera ekonomskog kažnjavanja prema čitavom nizu država, koje su se drznule stati na put američkih financijskih tokova. Radi se o Europskoj uniji (kao cjelini) i pojedinim njenim državama izdvojeno, poput Austrije, Italije, Češke, Španjolske, Velike Britanije, a onda i protiv Brazila, Turske, Indije, Indonezije. Ono što je ponukalo Trumpovu administraciju na takav potez je činjenica kako se sve te zemlje pripremaju na uvođenje poreza u odnosu na američke internetske divove i njihove usluge u tim zemljama, s obzirom kako su one već godinama navikle na porezne privilegije pod čvrstom zaštitom Washingtona.

Naime, iznosi o kojima sada razmišljaju od Londona, Pariza, Rima, preko Brazilije i New Delhija do Jakarte kroz uvođenje posebnog poreza uistinu su astronomski. Porez bi se uveo protiv tehnoloških divova Google, Facebook, Amazon i Aple. Radi se o tzv. GAFA tax (prema početnim slovima imena spomenutih tvrtki), a Washington takav potez smatra protuameričkom politikom. I u tom je predsjednik SAD-a Donald Trump, iako i sam nerjetko žrtva njihovog propagandnog djelovanja u odnosu na njegovu cjelokupnu politiku, potpuno suglasan sa svojim demokratskim protukandidatom Joe Bidenom, te je spreman udariti i na takve američke saveznice, kakva je, primjerice, Velika Britanija.

Prošle je godine Francuska bila usamljena u najavi uvođenja spoemnutog poreza, što je izazvalo prijetnje SAD-a uvođenjem carina na francusko vino, sir i luksuzne proizvode, što je bilo dovoljno da se Pariz privremeno povuče unatoč oštroj retorici svoje državne politike koja je upozoravala kako je Francuska suverena država i nitko je nema pravo sprječavati u provedbi mjera koje se tiču njezinih unutarnjih stvari. Međutim, u međuvremenu su se stvari promijenile i sve je više onih u svijetu kojima se ne sviđa američka prijeteća politika koja iskače iz okvira međusobnog uvažavanja i suradnje. I ne samo što je sve više zemalja solidarno po pitanju uvođenja poreza američkim IT divovima, već se protiv njih pripremaju i puno oštrije mjere.

Tako WSJ u svom novom članku piše kako se Europska komisija priprema službeno optužiti Amazon zbog kršenja antimonopolnog zakona i iskorištavanja svog dominantnog položaja na tržištu, kako bi nadzirala uspješne proizvode europskih proizvođača i potom prodavala vlastite identične proizvode po nižim cjenama, time im onemogućavajući prihode, čak i na europskom tržištu.A tu se više ne radi o porezima, već o mogućim financijskim kaznama od desetke milijardi dolara ili čak zabrani obavljanja djelatnosti na teritoriju EU.

A jasno je kako pod slične optužbe, nakon Amazona, onda vrlo brzo mogu doći i ostale američke IT tvrtke na europskom tlu, koje se ponašaju na gotovo identičan način.

Dakle, svijet sve više pokazuje hrabrost u suprostavljanju američkoj „kaubojskoj“ politici, koja više ne preza ni od čega u zaštiti svojih ekonomskih interesa, čak kada je riječ i o svojim najbližim saveznicima. Neovisno o svemu Washington je sigurno u stanju službeno pokrenuti svoje sankcijske prijetnje ali se pritom otvara jedno drugo, važno pitanje: kamo će sve to u budućnosti odvesti američku politiku i protiv koga će ona uvoditi sankcije kada joj cijeli svijet okrene leđa?

geopolitika