Ovih dana direktno ili indirektno sudionici smo u Javnoj raspravi o Nacrtu Akcijskog plana poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu koja rasprava još traje oko 10 dana. Da, uvjeren sam da svaki članak, svaka informacija, pa i komentari uz objavljene članke o spomenutom Nacrtu povećat će mogućnost sudjelovanja što većeg broja Brođana u Javnoj raspravi!

Mi; SBPeriskop, Eko-Integral, pa osobno i ja, pripadamo u onu aktivniju kategoriju. Da, prije dva tjedna sam napisao članak i SBPeriskop ga je objavio (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/saga-o-akcijskom-planu-za-poboljsanje-kvalitete-za-grad-slavonski-brod). Što još jako važno, članak izazvao puno-puno komentara. Bilo ih svakakvih…

Istovremeno smo mi u Eko-Integralu pripremili i već predali Prigovor na Nacrt Akcijskog plana jer ne želimo imati probleme ni s Gradom, ni s Ministarstvom oko nekih nepredviđenih prigovora.

Kako sam i ranije javio ispred članove Udruge Eko-Integral u Prigovoru ponavljamo prijašnje naše primjedbe kojim smo prošli put ukazali na uočene nelogičnosti kod izrade Akcijskog plana, također i s prijedlozima uz navedene mjere i projekte Akcijskog plana, a o njima sam još tada opširno pisao na SBPeriskopu (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/eko-integral-primjedbe-i-prijedlozi-za-akcijski-plan-za-poboljsanje-kvalitete-zraka).

No, da se vratim na trenutak na gore spomenute komentare. U tim komentarima vrlo često se spominju brodski onečišćivači u industriji, a posebno se ističe pitanje: “Kakav je plan … po pitanju utjecaja na rješenje problema ‘smrdljive deponije’ na Vijušu?”.

Prvo i osnovno, što moram odmah reći kako je sa strane Eko-Integrala zatraženo još početkom kolovoza, za vrijeme prve javne rasprave o nacrtu Akcijskog plana i sada na drugoj raspravi sve to je ponovljeno: “brodski industrijski kompleksi: PZC, SJI, ĐĐ Ljevaona, Slavonija DI, a i Komunalac d.o.o. – odlagalište otpada Vijuš… koji su mogući ‘proizvođači’ dijela brodskog onečišćenog zraka”, moraju biti uvršteni u analizu u Akcijskom planu.

Nadalje, da “spomenuti brodski industrijski kompleksi koji su mogući ‘proizvođači’ brodskog onečišćenog zraka, (tako i odlagalište otpada Vijuš) … budu podvrgnuti inspekcijskom nadzoru bar jednom godišnje!”.

U komentarima se i dalje spominje i Rafinerija nafte Brod, kao i njen status koji je nažalost Brođanima potpuno nepoznat. Da, vezano za Akcijski plan u Primjedbama spominjemo i tu problematiku. Kao i “problematiku Registra onečišćivača okoliša, odnosno također zvan i Katastra zagađivača.

Od njihovog prvog spominjanja, mi u Eko-Integralu nadali smo se daleko kvalitetnijim korištenjem istih. Što više, postoji više zaključaka i Povjerenstva za praćenje kvalitete zraka, kao (saborskog) Odbora zaštite okoliša da će se Slavonski Brod i Brod u Republici Srpskoj uzimati u razmatranje kao jedna cjelina i da će se poduzeti sva raspoloživa sredstva kako bi se to postiglo.”. Što se još uvijek nigdje ne čini! Nažalost, ne čini!!!

U to vrijeme stanje brodskog zraka ništa se ne poboljšava. Što više, sve dosadašnje teorije oko onečišćivača brodskog zraka više puta, a sada su i ponovo pale u vodu.

Kako inače tumačiti činjenicu, na koju smo ovih dana više puta ukazali da na karti Europske agencije za zaštitu okoliša (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index), neovisno da u studenom na mjernoj postaji na Jelasu (SB-1) uređaj za mjerenje lebdećih čestica PM2.5 osam dana bio izvan funkcije, podaci o onečišćenju od posljednjih 365 dana pokazuju da je zrak onečišćen točno ili više od 50% dana!

No, također se vidi i na grafikonu HAZO-a (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html, vidi i prilog) da je na mjernoj postaji na Jelasu (SB-1) u posljednjih 365 dana zrak je bio onečišćen 35,8%, jako onečišćen 9,8%, a izuzetno onečišćen 4,4%, što ukupno čini 50% dana onečišćenog zraka u godini dana!!!

Kad prevedemo to na svima razumljiv oblik, ispadne da: Svaki drugi dan u posljednjih godinu dana brodski zrak je onečišćen! I koga je briga za to? Izgleda nikoga jer ne bih se dogodilo da ovaj novi nacrt Akcijskog plana je već valjda 6. (slovima: šesti) nacrt!

A godine lete, a djelatnici Gradske uprave i izrađivači Akcijskog plana ‘uspješno gluvare’ na (ne)donošenju novih nacrta Akcijskog plana. Tako Slavonski Brod umjesto da je 2018. godine dobio novi Akcijski plan, dobit će (možda) 2022. godine! I tu smo, gdje smo!