U vrijeme ono, kada sam, da bih preživo, prodavao tekstil na betonu gradske tržnice, prepoznatljiv kao trgovac na otvorenom (ispod vedrog neba) s najvišom stručnom spremom (dipl.politolog), zanemaren od indiferentnih rođaka i prijatelja, apsolutno neopravdano stigmatiziran od državi milog ološa, šljama, bagre (biraj izraz za svoju upotrebu, dragi štioče!), nenamjerno, u duhu vremena, podcijenjen od većine neobaviještenih, blesavih, vjernih, janhusovskih sancta simplicitas (1) spodoba, nisam se na štandovskom radnom mjestu prestajao šaliti, ili, kako se to jasnije i preciznije kaže, zajebavati. Na primjer, damama koje su s povjerenjem kupovale kod mene bluze, majice, tunike, suknje..., i koje bi imale sitne dileme, govorio bih: nije važna vreća, draga gospođo, nego krumpir. Vašoj divnoj figuri sve krasno stoji, tj. pada. Odjeća ne stoji, kako kaže moj prijatelj T. P., već pada.

Na epizodu s vrećom i krumpirom iz trgovačkog razdoblja mog života (moj život nije samo moja briga??!!), podsjetio sam se jutos (1. kolovoza) kada sam otvorio sbplus, vodeći lokalni news portal, očekujući zadnjom snagom vlastitog nadanja, da se velepoštovani imam Husret Hasanović ipak odvažio odgovoriti mi na polemički izazov. Nije se odlučio uglednik srušiti svoj ugled moralnog arbitra. On je time dobio, a ja izgubio. On je dobio na dosljednoj doktrinarnoj krutosti, a ja sam izgubio šansu da njegovo nazoviučenje o golotinji i stidu, zatupljujući i zadrti sustav razmišljanja, razmekšam dodatnim udarcima kritike. Ipak, prevladavajući dojam izazvalo je novo ruho portala, njegov friški, osuvremenjeni grafički izgled, popraćen smušenim obrazloženjem glavne urednice, ili, možda bolje zvuči kad bih rekao, obrazloženjem zbunjene glavne urednice. What ewer.

Ajme, koliki sam uvod naštrikao za nadodati tek nekoliko pompona zamjedbi.

Pompon prvi: Opći dojam je kako novi izgled portala nema neodoljivu privlačnost koja bi posjetitelje povukla za rukav, kako se kaže, zaustavila ih u mjestu dok nervozno, kaotično, neplanski surfaju (po) bespućima internetske zbiljnosti (O, Tuđmane, inspiracijo!), kako nova vanjština, ili koža (skin) nije dovoljno zavodljiva za glasno uzviknuti ono famozno wow(!). Novi look na prvu je solidan, ugodna kompilacija, ali ne i atraktivan, diskretan, ali ne i samosvojstven. Preglednost (mapa portala), po mnogočemu uvjetovana minulim radom, zadovoljava znatiželjnog posjetitelja. Font ugodan oku. Širina glavnog stupca optimalna. Povratak na prikaz svih do sada objavljenih kolumni, dobar je potez koji će omogućiti posjetiteljima da komparacijski provjere koje su preživjele kao trajnija vrijednost. „Povezani sadržaj“, smješten pored objava, uglavnom nema veze s otvorenim objavama.

Pompon drugi: Ne treba zaboraviti onu uvodnu anegdotu da je krumpir važniji od vreće, sadržaj od izgleda. U tom smislu sbplus nije izvršio promjenu identiteta. A samozadovoljstvo potkopava postojanost. Ispunjenost portala aktualnostima, obaviješćenošću, bez premca je među lokalnim konkurentima. Prezentirani sadržaj ima dvije manjkavosti. Pristranost i odsustvo kritičkog sadržaja. Nije li to isto? Pa i nije. Dosljedno i uporno portal je na strani aktualne vlasti, bez obzira na to je li ista u pravu ili nije. U slučaju očitih promašaja gradskog poglavarstva, portal o tome ne piše, on šuti kao zaliven. Portal je kritičan prema kritici gradonačelnika. A prešućivanje istine, skoro da je identično laganju. Džaba su krečili, ako to ne promijene.

Pompon treći: Sumnjam da će sbplus promijeniti svjetonazorsku ćud, kad je već vizualnu dlaku, jer dlaku je promijenio zahvaljujući djelomično i izdašnoj mjesečnoj pomoći gradskih vlasti Slavonskog Broda i njegovih javnih poduzeća.

Pompon četvrti: Ako/kada ponovo uvrsti servise, ne treba se portal time hvaliti kao s inauguriranjem novog „vizualnog identita“. Može, ali ne više tako neinventivno i banalno.

Sve u svemu, zatresla se brda promjena, rodio se miš klon.

________________________________

(1) Sanckta simpicitas: o sveta bezazlenosti (izgovorio, prema predaji, Jan Hus kada je vidio neku osobu kako domeće drva na lomaču pod njim; citira se kada se želi iskazati nečija prostodušnost spojena s velikom gorljivošću)