[caption id="attachment_142868" align="aligncenter" width="550"] Ljevičar Lujić na fotografiji je desno[/caption]

Prije nešto manje od tjedan dana održana je povijesna 16. sjednica Gradskog vijeća Slavonskog broda. Povijesnom je proglašavam, jer su po prvi put vijećnici-kontrolori gradonačelnika dr Mirka Duspare, općili na daljinu. Iako su arhitekti daljinskog održavanja nadsumativnog komuniciranja uz pomoć e-mailova, pokriće imali u Ministarstvo uprave koje je dopisom potvrdilo relativnu regularnost takve sjednice Gradskog vijeća, od samog početka se znalo da se podiže klimava i nepotrebna demokratska forma, građevina bez prozora i ventilacijskih otvora – idealna za gušenje debate.

Pod izlikom da u doba korone treba osigurati socijalni razmak i tako smanjiti rizike zaraze, inicijatori bezdodirne sjednice onemogućili su raspravu o izuzetno važnim pitanjima, eliminirali nezavisne oponente gradske politike, politike koja sve više pokazuje svojevrsnu dotrajalost zbog crvljivosti. I upravo je pušljivost zarazna i opasna po zdravlje javnosti i Brođana, a ne izravno, živo pretresanje problema oči u oči, s mogućnošću višestrukog javljanja za riječ.

Kao što sam najavio u tekstu  Donijet će se odluka o obustavi naknade članovima Gradskog vijeća Slavonskog Broda. A kada će iz istih razloga gradonačelnik smanjiti svoju plaću?  najviše interesa izazvala je točka 6. odnosno Prijedlog Oduke o obustavi isplate naknade članovima Gradskog vijeća i članovima radnih tijela Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda. U masturbiranju na daljinu najviše je dobacio SDP-ov zadihani i borbeni povratnik u politički život, vijećnik Roberto Lujić. Ova junačina našeg koronarnog doba, složila se s (opravdanim?!) prijedlogom da se vijećnicima ukine naknada, rastegnuvši ga nastojanjem da obustavu naknade ne treba zaustavljati sve do kraja njihovih mandata. Posebno mjesto u osvetničkoj preporuci Roberta Lujića, kako su je već nazvali u stranačkim kuloarima, ima navod da je prijedlog obustavi naknade potaknut od SDP-a još 2. travnja na portalu e-brod, a što je Upravnom odjelu za lokalnu samoupravo i poslužilo za njegovo službeno oblikovanje koje je uvršteno na masturbatorsku sjednicu GV-a. Stoga se logično postavlja pitanje kako to da SDP nije o svom humanitarnom prijedlogu službeno obavijestio sve medije, već je upotrijebio samo jedan portal?

Također dobro je znati da Roberto Lujić – pravdoljubivi antikorona osvetnik, na dopisnoj sjednici GV-a o ničem drugom nije diskutirao, a nije ni pokrenuo, naravno, u ime socijaldemokrata, partnera većine u vijeću, partnera na blizinu odnosno interesno trljanje, pitanje smanjenja plaće gradonačelnika Duspare i ekipe, za što se trebao voditi primjerima uzoritih gradova? Iz istih zlobnih kuloara saznajem da to pitanje nije pokrenuo, jer je on upravo na suprotnim pozicijama - za povećanje plaće gradonačelniku. Eto, koliki su dometi 25 Dusparinih kontrolora na čelu s Lujićem. Oni ljigavi sadržaj svog rada dobace sebi na cipele.