Za četiri projekta s kojima je Grad Šibenik aplicirao za sredstva iz europskih fondova odobreno je oko 1,7 milijuna eura, a Grad će ih sufinancirati s oko 788 tisuća eura, rekao je danas šibenski gradonačelnik Ante Županović, predstavljajući projekte koji će se realizirati uz pomoć europskog novca. 
Najviše novca, čak milijun eura iz europskog IPA IIIc fonda, dobio je projekt uređenja pozornice na tvrđavi sv. Mihovil, koji Grad provodi samostalno. Nakon tog projekta, Grad Šibenik aplicirao je i dobio novac za još tri projekta, Next, Jewel i Intermodal, koje će provoditi u svojstvu partnera, dva iz Adriatic prekogranične suradnje i jednog iz fonda za Jugoistočnu Europu.

Projekt Next, koji će Europa sufinancirati sa 325 tisuća eura, predviđa izradu online platforme za transfer znanja i tehnologija između znanstveno - istraživačke zajednice na sveučilištima i poduzetnika koja bi obuhvatila čitav prostor Jadranskog mora. Uključuje 11 partnera iz šest zemalja - Italije, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Projekt Jewel, za koji je odobreno 193 tisuće eura, odnosi se na razvoj stare gradske jezgre u vidu razvoja poduzetništva, a napravljen je po uzoru na urbani centar Perugie. Uključuje komunalnu obnovu, poboljšanje uvjeta stanovanja i brigu o poduzetnicima radi oživljavanja stare gradske jezgre i njene transformacije u urbani centar Šibenika. U središtu pozornosti projekta je potpora za razvoj novih poduzeća u poljima kreativne industrije poput novih medija i novih tehnologija.

U sklopu projekta Intermodal, za koji je odobreno 170 tisuća eura, izradit će se prometna studija pomoću koje bi Šibenik u budućnosti integrirao više vrsta prijevoza u svoj sustav. Projekt predviđa provedbu zajedničkih aktivnosti usmjerenih na identificiranje najboljih metoda postizanja efikasnosti sustava lokalnog transporta, primjerice novih brodskih linija.

Ta četiri projekta, kazao je šibenski gradonačelnik, pozitivno su iskustvo za buduće aplikacije u okviru pristupnih fondova EU.

 

Izvor: Bussines