Spremnost za sudjelovanje u općem štrajku zbog donošenja Zakona o radu (ZOR) u predloženom obliku izrazilo je više od 92 posto, odnosno 252.780 članova od ukupno nešto manje od 372.000 članova sindikata koji su izašli na izjašnjavanje, izvijestili su danas čelnici pet sindikalnih središnjica.Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel ustvrdio je na konferenciji za novinare kako tolika potpora članstva znači pravo i obvezu sindikalnog vodstva da svim sredstvima spriječi donošenje ZOR-a koji je upućen u saborsku proceduru u dva čitanja.

Novosel je rekao da su od predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke zatražili da zaustavi proceduru donošenja ZOR-a dok ga, kao i saborske zastupnike, ne upoznaju sa svojim argumentima i mogućim posljedicama na zaposlene i buduće generacije. Leko je sindikalne čelnike pozvao na razgovor u srijedu, 5. veljače.

Novosel je najavio da će sindikati, ne prihvate li se njihovi argumenti, poduzeti sindikalne akcije, uključujući i štrajk za koji imaju mandat, no nije želio precizirati kada bi to moglo biti. "Nije nam cilj ni grčki niti ukrajinski scenarij, nego da prevlada razum", istaknuo je Novosel.

Požalio se da su tijekom dvotjednog izjašnavanja sindikati i članstvo bili izloženi raznim pritiscima i manipulacijama, od poslodavaca bili optuživani da su državni neprijatelji, a dio akademske zajednice tvrdio je da opći štrajk ne može biti zakonit. U Gredelju nisu ni pokušali organizirati izjašnjavanje u strahu da im neće biti produženi ugovori o radu, kaže Novosel.

Jučerašnje uhićenje predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića, zbog sumnje da je lažirao invaliditet, sindikati smatraju pritiskom na njih zbog tajminga u kojem je poduzeto. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je kako se radi o "očitom pokušaju opstrukcije i kopromitacije sindikata".

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je da će, donese li se ZOR u predloženom obliku, radnici biti obespravljeni na dulje vrijeme i izloženi na milost i nemilost poslodavaca, a tržište rada će se urušiti. Stoga nam ne preostaje ništa drugo nego da se tome odupremo svim sredstvima, pa i općim štrajkom, poručio je.

Vlast se svrstala uz nesposobne poslodavce koji ne znaju kako pokrenuti proizvodnju, ustvrdio je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš te naglasio kako potpora koju su dobili za organizaciju štrajka obvezuje i pokazuje da su na pravom putu te će na tome ustrajati.

Komentirajući istup premijera Zorana Milanovića, koji je prije tri godine kao oporbeni čelnik potpisao peticiju protiv izmjena ZOR-a, a sada tvrdi da je pogriješio, Sever je rekao da je Milanović pokazao nedosljednost.

Tada je to iskoristio kao priliku za samopromociju i kako bi se sa svojom svitom ukrcao na prepuni vlak, kad je vidio kako se stvari razvijaju. To pokazuje da sadašnja vlast ne bi trebala biti na vlasti, poručio je Sever.

Izvor: seebiz