Izgradnja podzemne javne garaže omogućila bi da Naselje Slavonija I dobije nova sportska igrališta, perivojni trg i park

Problemi slavonskobrodskog Naselja Slavonija 1 s nedostatkom parkirnih mjesta i drugih javnih sadržaja mogu se trajno riješiti jedino izgradnjom podzemne javne garaže na prostoru uz Pilarevu ulicu. Izgradnja podzemne javne garaže, kapaciteta 250 parkirnih mjesta, omogućila bi da se sva postojeća parkirališta uz Pilarevu ulicu, te parkiralište između nebodera i gimnazije, trajno uklone jer više ne bi bila potrebna. Time bi se drastično povećao broj parkirnih mjesta u naselju. Uklanjanjem navedenih parkirališta oslobodio bi se veliki prostor na kojemu bi se mogli sagraditi i urediti svi javni sadržaji koji nedostaju građanima u ovom naselju.

Na prostoru između Narodnih novina i Pilareve ulice mogao bi se formirati centralni perivojni trg koji bi postao mjesto okupljanja, druženja i javnih događanja. Na prostoru između tri nebodera i gimnazije mogao bi se urediti mali park s novim drvoredima uz cestu prema Pilarevoj ulici. Na mjestu sadašnjeg parkirališta, između gimnazije i Pilareve ulice, ima dovoljno prostora za izgradnju igrališta za mali nogomet i košarku. Igrališta bi bila udaljena 30 metara od gimnazije, a između njih bi bio zeleni pojas s drvećem pa ne bi bilo problema s bukom. Smatramo da bi Grad Slavonski Brod trebao otkupiti od Mercatora Hrvatska bivši trgovački centar Presoflexa u Vukovarskoj ulici. Spajanjem sa susjednim gradskim zemljištem otvorila bi se mogućnost da se na tom prostoru sagrade novi sportski tereni, a onda bi se prostor velikog parkirališta ispred gimnazije mogao preurediti u park s dječjim igralištem. Prostor oko spomenika rodi već sada se može preurediti u mali park. Realizacija ovih projekata dovela bi do potpune urbane preobrazbe Naselja Slavonija 1 i podizanja kvalitete življenja u njemu.

Izgradnja podzemne javne garaže mogla bi se financirati iz EU fondova uz minimalno sufinanciranje iz gradskog proračuna. Prema mišljenju stručnjaka, sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti, glavni nedostatak postojećeg autobusnog kolodvora je zastarjeli izgled. To dokazuje da je izgradnja novog autobusnog kolodvora potpuno nepotrebna i neopravdana. S novcem nepotrebno bačenim na populistički predizborni projekt izgradnje novog autobusnog kolodvora mogla se sagraditi podzemna garaža kapaciteta 180 parkirnih mjesta.

Brodska javnost saznala je za skandalozne planove gradske vlasti za Naselje Slavonija 1 tek nakon što smo na sjednici Gradskog vijeća postavile pitanje gradonačelniku zašto se prostor igrališta želi prenamijeniti. Gradonačelnik je u radio emisiji, održanoj 13. siječnja 2021., opet ponovio da namjerava izgraditi garažu, s košarkaškim igralištem na krovu, na mjestu postojećeg košarkaškog igrališta. Ta garaža, s krovnim igralištem, gradila bi se po uzoru na onu koju je gradonačelnik vidio u Šibeniku. Garaža ispod igrališta u Šibeniku ima samo tridesetak parkirnih mjesta. Izgradnjom takve garaže ne bi se riješio problem s nedostatkom parkirnih mjesta, a centar Naselja Slavonija 1 bio bi trajno unakažen i upropašten.

Planirane Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Slavonskog Broda mogu se provesti samo ako gradonačelnikovi koalicijski partneri nastave nekritički i bespogovorno podržavati svaki gradonačelnikov prijedlog. Naša nezavisna lista protivi se predloženim izmjenama i dopunama GUP-a. Za Naselje Slavonija 1 i okolne ulice, koje su sastavni dio centra grada, potrebno je izraditi novi detaljni prostorni plan na temelju dogovora struke i građana, a ne provođenjem gradonačelnikove samovolje.

Slavica Lemaić i Anica Radman, nezavisne vijećnice u Gradu Sl.Brodu