Predsjednik Gradskog vijeća Stribor Valenta 19. svibnja 2020. godine sazvao je izvanrednu elektroničku sjednicu Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda. Sjednica je održana 22. svibnja 2020. godine putem elektroničke pošte. Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi i Poslovnik Gradskog vijeća ne dopuštaju mogućnost održavanja sjednica putem elektroničke pošte. Izvanredna sjednica Gradskog vijeća održana je nezakonito jer su Odlukom Stožera civilne zaštite RH, od 11. svibnja, dopuštena javna okupljanja do maksimalno 40 osoba na jednom mjestu. Na sjednicama Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda, u punom sastavu, bude maksimalno 38 osoba. To znači da je predsjednik Gradskog vijeća mogao sazvati redovnu sjednicu Gradskog vijeća, u skladu s odredbama Poslovnika Gradskog vijeća. Bilo bi mjesta i za novinare, a time i  za radijski prijenos sjednice. Na taj način bi se postigla javnost održavanja sjednice. Grad Slavonski Brod u svom vlasništvu posjeduje niz objekata u kojima se mogla održati sjednica Gradskog vijeća, uz fizičku prisutnost vijećnika i vijećnica, a da se pri tome zadrži međusobna fizička udaljenost od dva metra. Unatoč tome predsjednik Gradskog vijeća, u dogovoru s gradonačelnikom, sazvao je i održao sjednicu putem elektroničke pošte. Time su postigli svoje ciljeve, a to su ušutkavanje oporbe i onemogućavanje javne rasprave o radu Stribora Valente kao predsjednika Gradskog vijeća.

Kao legalistice nismo mogle pristati na sudjelovanje u nezakonitoj sjednici kao ni na gušenje oporbenog djelovanja u Gradskom vijeću. Iz tih razloga bojkotirale smo i ovu elektroničku sjednicu Gradskog vijeća. Nesudjelovanjem na elektroničkoj sjednici Gradskog vijeća uskratile smo legitimitet Valentinom gaženju vijećničkih prava zajamčenih Poslovnikom Gradskog vijeća.

Dan prije održavanja sjednice Gradskog vijeća imale smo sigurnu informaciju da gradski vijećnik Roberto Lujić neće glasati za smjenu Stribora Valente s funkcije predsjednika Gradskog vijeća jer bi, u tom slučaju, mogao očekivati izbacivanje iz SDP-a. Naša dva glasa u Gradskom vijeću ne bi bila dovoljna za usvajanje odluke jer bi opet nedostajao još jedan glas, do potrebnih 13 glasova, za smjenu Stribora Valente.

Mi ne podržavamo Stribora Valentu kao predsjednika Gradskog vijeća iz razloga što konstantno krši Poslovnik i jer oporbenim vijećnicima oduzima prava zajamčena Poslovnikom Gradskog vijeća. Podsjećamo javnost da smo na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća 2017. godine glasale protiv izbora Stribora Valente za predsjednika Gradskog vijeća jer smatramo da čovjek kojem osobna i obiteljska egzistencija ovise od zaposlenja u gradskim poduzećima, i političkom odnosu s gradonačelnikom, ne može javne interese grada i građana staviti ispred svojih osobnih interesa. Na sjednicama Gradskog vijeća to se i potvrdilo. Gradonačelnik i Stribor Valenta već pune tri godine od javnosti skrivaju koalicijski sporazum. Budući da je SDP na lokalnim izborima nastupio bez predizbornog programa vladajuća koalicija sklopljena je na osnovu osobnih interesa, a ne na osnovu stranačkih programa.

Gradsko vijeće ima 25 vijećnika i vijećnica. Mnogi građani ne znaju da Stribor Valenta na sjednicama Gradskog vijeća ima i vijećničko pravo glasa. Stribor Valenta, kao gradski vijećnik, na elektroničkoj sjednici Gradskog vijeća glasao je protiv vlastite smjene s funkcije predsjednika Gradskog vijeća, ali je to prešućeno javnosti. Trenutno 12 gradskih vijećnika i vijećnica ne podržava Valentu kao predsjednika Gradskog vijeća stoga očekujemo od njega da sam podnese ostavku kao moralni čin. Pozivamo Roberta Lujića da se javno izjasni podržava li Stribora Valentu kao predsjednika Gradskog vijeća i da objasni javnosti zašto ga nije podržao glasanjem na sjednici Gradskog vijeća. Zbog svega navedenoga tražit ćemo od Ministarstva uprave da poništi nezakonito održanu izvanrednu elektroničku sjednicu Gradskog vijeća.

Slavica Lemaić i Karmen Dizdar-Grgurević, nezavisne vijećnice Gradskog vijeća Slavonskog Broda