Glavni uzroci iseljavanja građana iz Hrvatske su nezaposlenost, nizak životni standard i nemogućnost rješavanja stambenog pitanja. Cijena stanova u Hrvatskoj nerealno je visoka zbog čega su brojni stanovi prazni unatoč znatnom broju obitelji koje nemaju adekvatno riješeno stambeno pitanje. Stambeno zbrinjavanje građana ne može se riješiti modelom slobodnog tržišta. Zbog toga se u Hrvatskoj provodi državni program društveno poticane stanogradnje poznatiji kao POS. Svrha programa POS-a je da se građanima omogući sustavno rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih uz garantiranu kvalitetu i rokove izgradnje. Prednosti POS-a su mogućnost kupnje stana uz obročnu otplatu s nižim kamatama i povoljnijim rokovima otplate nego na slobodnom tržištu te mogućnost otkupa unajmljenog stana. Briga o stanovanju građana jedna je od temeljnih funkcija gradova. Unatoč tome u Slavonskom Brodu u proteklih 12 godina nije sagrađen ni jedan stan po modelu POS-a. U nekim drugim hrvatskim gradovima, poput Varaždina, sagrađene su stotine novih stanova po modelu POS-a. Brodska gradska vlast prepustila je Brođane lošoj ponudi preskupih stanova na slobodnom tržištu. Pohlepni investitori, željni lake zarade, otkupljivali su i rušili kuće, a potom su, na njihovom mjestu, gradili stršeće stambeno-poslovne zgrade. Posljedica takve politike je krezubom izgradnjom unakaženi grad čiji simbol je peterokatnica sagrađena pored Hrvatskog doma. Krivci za taj urbicid i dalje vladaju Slavonskim Brodom, a njihova politika upropaštavanja grada nemilosrdno se nastavlja.

Kako pomoći građanima da kvalitetno riješe svoje stambeno pitanje? Jedan od najvažnijih projekata u mom programu je pokretanje sustavne izgradnje niskoenergetskih stambenih zgrada i višestambenih kuća s vrtovima. Uzor za taj projekt može nam biti Grad Koprivnica koja svojim građanima nudi najbolje uvjete u Hrvatskoj. Cijena stanova u koprivničkom POS-u je 1000 eura po kvadratnom metru, a budući da su te zgrade energetski razred A+ troškovi režija su i do pet puta manji nego u drugim novogradnjama, a u odnosu na stare objekte čak i do deset puta. Mjesečne režije za dvočlanu obitelj u stanu od 60 kvadratnih metara iznose samo 400 kn. U zimskim mjesecima mjesečna cijena grijanja kreće se oko 100 kn.  Mjesečna rata za otplatu takvog stana, na rok od 19 godina, je oko 500 kn manja nego kod kupnje novog stana na slobodnom tržištu. Velike uštede za građane razlog su zašto je nužna izgradnja niskoenergetskih zgrada po POS modelu.  POS stanove moguće je unajmiti, a potom i otkupiti uz umanjenje cijene za dio plaćenog najma. Cijena najma POS-ovih stanova također je znantno niža nego na slobodnom tržištu. Višestambene kuće sastoje se od tri stana, a svaki stan ima svoj vrt površine stotinu kvadratnih metara. Kod takvih kuća cijena iznosi maksimalnih 8400 kn po kvadratnom metru.

Za pokretanje projekta izgradnje stanova po modelu  POS-a ključna je politička volja gradske vlasti jer ona je ta koja pokreće inicijativu. Uloga Grada je da osigura zemljište za izgradnju i komunalnu infrastrukturu, Vlada RH daje dio poticajnih sredstava iz državnog proračuna, a preostali iznos plaćaju kupci stanova. Naselje Andrija Hebrang počelo se graditi prije 33 godine i do danas nije dovršeno. Budući da u tom naselju postoje svi potrebni javni sadržaji prioritet je njegovo dovršenje izgradnjom novih blokova po modelu POS-a. Subvencijama iz gradskog proračuna i oslobađanjem od plaćanja komunalnog doprinosa cijenu stanova moguće je smanjiti na maksimalno 900 eura po kvadratnom metru. Višestambene kuće s vrtovima gradile bi se izvan prostora centra grada ovisno o interesu građana.

Projektom gradskih stanova za mlade gradonačelnik je prekršio koalicijski sporazum sa SDP-om. Zašto Roberto Lujić i Stribor Valenta ne reagiraju na to? Javno prozivam gradonačelnika da objasni brodskoj javnosti kako je moguće da je posao projektiranja stanova za mlade dobila tvrtka Ingart iz Gromačnika, a posao glavnog nadzornog inženjera njezin direktor Željko Devčić, s obzirom na to da je tvrtka Ingart izradila idejni projekt stanova za mlade, za potrebe gradonačelnikovog predizbornog letka iz 2013. godine, a da je tvrtka Ingart bila donator te gradonačelnikove predizborne kampanje? Što je to ako ne politički klijentelizam?

Koliko je gradonačelniku stvarno stalo do mladih vidljivo je iz toga da u tri mandata na čelu grada nije sagradio ni jedan stan po POS modelu. Pokretanjem izgradnje  zgradica s 12 stanova, namijenjenih isključivo najmu, i to samo nekoliko mjeseci prije izbora, bijedan je pokušaj kupovanja glasova onih koji su zbog takve politike prisiljeni na napuštanje grada.