Katastrofalno stanje komunalne infrastrukture u pojedinim dijelovima Slavonskog Broda nije slučajnost, nego je posljedica stihijskog i iracionalnog ulaganja u komunalnu infrastrukturu, temeljenog na političkim umjesto na stručnim kriterijima. Nepravednim i neravnomjernim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu gradonačelnik Duspara podijelio je Brođane na građane prvog i drugog reda.

Na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća, održanoj u listopadu ove godine, javno smo razotkrili gradonačelnikovu golemu aferu s netransparentnim trošenjem novca na komunalnu infrastrukturu. Usporedbom službenih gradskih podataka došli smo do zapanjujućeg saznanja da je gradonačelnik godinama trošio silne milijune na komunalnu infrastrukturu bez odobrenja Gradskog vijeća!

Gradonačelnik je time prekoračio svoje ovlasti te samome sebi dao za pravo da, mimo odluka Gradskog vijeća, autokratski odlučuje o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu. Samo tijekom 2022. godine gradonačelnik je, mimo odluke Gradskog vijeća, potrošio 1.509.921,78 eura na komunalnu infrastrukturu, a u 2023. godini taj iznos je dosegnuo čak 5.004.990,34 eura!

Pod pritiskom naših pitanja o nezakonitim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, na sjednici Gradskog vijeća održanoj u ponedjeljak, vladajuća koalicijska većina je, na gradonačelnikov prijedlog, usvojila nezakonitu odluku o Programu modernizacije postojeće komunalne infrastrukture za 2023. godinu, čime su, na beskrupulozni način, pokušali retroaktivno opravdati gradonačelnikovo trošenje proračunskog novcamimo odluke Gradskog vijeća. U taj Program modernizacije ugurali su čak i izgradnju novog kružnog toka u Vukovarskoj ulici koja nema nikakve veze s modernizacijom. Zatim su usvojili i nezakoniti Program modernizacije postojeće komunalne infrastrukture za 2024. godinu. Gradsko vijeće ne može kazneno odgovarati za usvajanje nezakonitih odluka jer imaju imunitet.

Građani moraju znati da su ove odluke nezakonite jer u Zakonu o komunalnom gospodarstvu, na kojeg se gradonačelnik i njegova koalicijska većina pozivaju, ne postoji program modernizacije komunalne infrastrukture!

Modernizacija je zapravo drugi izraz za rekonstrukciju, a rekonstrukcija komunalne infrastrukture, po zakonu, mora biti planirana Programom građenja komunalne infrastrukture.

Iz Programa modernizacije postojeće komunalne infrastrukture, te iz Programa građenja, jasno se može vidjeti gradonačelnikovo nepravedno i neravnomjerno ulaganje proračunskog novca u rekonstrukciju i građenje komunalne infrastrukture. Gradonačelnik zanemaruje pojedine mjesne odbore, a pogotovo naselja s višestambenim zgradama koja su do kraja zapuštena i u očajnom stanju!

 Kako objasniti da u tim nezakonitim Programima modernizacije postojeće komunalne infrastrukture nije planirana rekonstrukcija ni jedne ceste i ni jedne pješačke staze u velikim brodskim naseljima? 

Zašto je gradnja nove ceste do gradonačelnikove vikendice bila važnija od gradnje cesta u ulicama u kojima ljudi stalno žive? Dok Naselje Slavonija II pliva u vodi nakon svake jače kiše gradonačelniku svih nas prioritet je da, pred kraj mandata, rekonstruira cestu u ulici u kojoj se nalazi njegova kuća.