Hrvatska je mala, ali lijepa europska država u kojoj deklaratorno vrijede ustav i zakon. Ustav svima jamči sve poznate slobode modernog svijeta, ali koje moćnici krše kada i kako hoće. Jer, para vrti svijet. Sve se kupiti može: hrana, odjeća, profesor, sudac, doktor, vijećnik...

Ovih je dana presudom Visokog upravnog suda u Zagrebu jasno i nedvojbeno utvrđeno da je slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, postupao protuzakonito kada je donosio akte kojima se regulira radni status službenika i namještenika . Žalosno je da cijeli postupak traje pet godina, a da pri tome, Upravna inspekcija, kao jedini nadzor Grada, ne donosi zakonom propisane mjere.

Možda se netko zapita: Tko je na snazi u gradskoj upravi Slavonskog Broda


Nedavno smo već vidjeli nezakonito postupanje gradonačelnika prema investitorima Lidla, kada su na sličan način odbili donijeti zakonita rješenja.

U ovom slučaju u pitanju je bio investitor koji ima sredstva voditi sudski postupak, dok se u slučaju pet otpuštenih službenika radi o ljudima koji zbog prestanka posla nemaju novaca. Samo upornošću došli su na korak do pravde.

Postavlja se pitanje kako gradonačelnik kao prvi službenik Grada, koji je položio zakletvu da će štititi ustav, zakone, statut Grada i sve građane, može provoditi samovolju, kršeći zakon? Što kada je gradonačelnik mala sitna duša, osvetoljubiva, puna mržnje, spreman i na kršenje zakona da provede svoju volju?

Zakonom o upravnim sudovima propisano je da je presuda obvezujuća za sve, a njeno nepoštivanje podliježe i kaznenom djelu. Ima li onaj tko bi se oglušio na ovu presudu takvu moć da će i nadalje institucije šutiti, čiji novac taj troši kako bi tu moć održavao? I na kraju zašto sve mora doći na sud.? Ne bi li gradska uprava trebala imati zaposlene stručne službenike koji moraju poštivati ustav i zakon i donositi odluke od općeg interesa, a ne pokorno slušati moćnika u strahu da i oni ne dobiju otkaz?!

Jadan je to osjećaj. Jer, kada čovjek nije slobodan, nije ni čovjek.