Izgleda još jedno veliko onečišćenje je ‘protutnjalo’ u Slavonskom Brodu, u brodskom zraku! Satima i satima su se mjerile iznimno visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10, ali i povećane koncentracije sumporovodika i benzena! Brodske mjerne postaje su satima i satima bile u LJUBIČASTOM (ekstremno onečišćen zrak) i u ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak)!

Tri grafikona u prilogu mogli bi dati okvirnu sliku koliko je to onečišćenje veliko i općenito koliko su onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu u zimskim periodima česta i velika(?)!

Na prvom grafikonu s karte Europske agencije za zaštitu okoliša može se pročitati da u (posljednjih) tjedan dana (samo) u vrlo kratkom intervalu je brodski zrak bio malo ili nikako neonečišćen, možda nešto više od pola dana. Ali zato LJUBIČASTI interval na kraju tjedna trajao je duže od dan i pol!

Dok druga dva grafikona iz aplikacije Praćenja kvaliteta zraka od Ministarstva gospodarstva govore o onečišćenju u brodskom zraku izazvano visokim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5 u posljednja 3 tjedna. Sve to je bazirano na mjerenjima na brodskim mjernim postajama; na Jelasu i kod Stadiona kraj Save.

Na tim grafikonima se vidi da tamo oko 16. i 17. siječnja mjerene su također visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5, pa 24-satni klizni prosjeci tih koncentracije ne da su bili u LJUBIČASTOM, nego su bili iznad 100 µg/m3! Što stvarno govori o alarmantnom onečišćenju!

Na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save zrak je ’bio’ još u LJUBIČASTOM 20., 25., 28. siječnja i 05. veljače. Dok na mjernoj postaji na Jelasu 19. - 20. i 28. siječnja i 04. - 06. veljače. Također se vidi i to da je 24-satni klizni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 u jednom trenutku iznosio i 113 µg/m3! Što je previše, previše je!

Sada, kada ovaj članak pišem i pokušavam sve staviti na svoje mjesto, nedjelja je popodne.Samo su brodske mjerne postaje i nekoliko postaja u panonskom dijelu Hrvatske su u CRVENOM (onečišćen zrak).  Želio bih vidjeti, što se to sve dogodilo u posljednjih nekoliko dana, kako bi uspjeli točno zaokružiti bar jedan ciklus velikog onečišćenja u brodskom zraku.

Sve je počelo nakon što je noću 2. na 3. veljače došlo do prodora svježeg sjevernog zraka, a vjetar ponekad je bio brzine i iznad 10 m/s, pa je u cijeloj Hrvatskoj došlo do naglog poboljšanja stanja zraka. Bilo je za očekivati da one 2 - 3 postaje koje su još ostale u ŽUTOM (umjereno onečišćen zrak) za nekoliko sati biti će isto u ZELENOM!

No nakon samo desetak sati poslije baš kako su neki komentari na portalu i nagovijestili: “Vjetar će tijekom … popodneva promijeniti smjer iz N (sjever) u SW (jugozapadni), kao posljedica pritjecanja toplijeg zraka s Mediterana. Po prognostičkim materijalima doći će do povećanja naoblake … S obzirom na takvu situaciju … će se u zraku povećati koncentracija sumporovodika (H2S) i lebdećih čestica PM10 i PM2.5”!

Tako u Slavonskom Brodu noću 3. na 4. veljače su narasle koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5. Na brodskim mjernim postajama ponovo se mjerio onečišćen zrak, lebdeće čestice PM2.5 i iznad 120 i 150 µg/m3! Brodske i još neke postaje u panonskom dijelu Hrvatske ponovo su bile u CRVENOM (onečišćen zrak), a postaja na Jelasu i ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak)!

Sve ono što se do tada i kasnije dogodilo, svim ‘nevjernim Tomama’ trebao bi biti živi dokaz o tome što se to događa u brodskom zraku, ali i u zraku u panonskom dijelu Hrvatske! Kako je još ranije rečeno, jugozapadni (SW) vjetar je utjecao na brzo kretanje zraka iz BiH u Slavonski Brod i dalje na sjever. A od Slavonskog Broda nepunih 50 km u zračnoj liniji nalazi se Termoelektrana Stanari! Sve je bistro, jasno kao suza!!!

A već od 13 00 sati 4. veljače, nakon što su noću, ujutro i prijepodne na brodskim postajama mjerile se alarmantno visoke koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5, ali i sumporovodika(!) i dok su neke mjerne postaje u panonskom dijelu Hrvatske (Osijek, Kutina) bile u CRVENOM (onečišćen zrak), postaja kod Stadiona kraj Save je u ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak), na Jelasu postaja bila u LJUBIČASTOM (ekstremno onečišćen zrak)!

Nakon toga u Slavonskom Brodu 5. veljače od ujutro su obje mjerne postaje bile u LJUBIČASTOM (ekstremno onečišćen zrak)! A samo su još neke mjerne postaje u panonskom dijelu Hrvatske (Osijek, Kutina) bile dalje u CRVENOM (vidi prilog)!

Dok vezano za pristup odgovornih mogli smo zaključiti da ono što (ne)čine oni u ovoj državi i ovom Gradu s brodskim zrakom, potpuno je neodgovorno!!!