Povodom svečano potpisanog ugovora o javnoj nabavi usluga pripreme projektne dokumentacije projekta Botaničkog vrta u Slavonskom Brodu od strane tvrtke Sangrad d.o.o. i gradonačelnika Mirka Duspare, portal SBPeriskop nudi prijedloge za nove investicije i projekte koji bi ga svrstali u europska urbanistička čuda.

Planinski vrh u centru grada kako bi se privuklo planinare, trgovce opremom, uživatelje čistog planinskog zraka, jer na brodskim ulicama ga nema.

Podvodni gradski trg koji bi do neslućenih mogućnosti razvio ronilački šport.

Zračna luka za leteće aute. Bila bi to najbolja priprema za dolazak i prihvat elektro automobila kada se pojave, i buduće budućnosti.

Stadion za svemirske utrke. Zamislite utrku od Broda do Mjeseca i nazad. Sada se odvija samo od Gradskog poglavarstva do Županije.

Most do Mjeseca. Ima li potrebe obrazlagati?!

Zatvoreni safari park. Ovaj park bi mogao biti dom za različite vrste divljih životinja koje ne bi mogle preživjeti u oštroj klimi grada. Posjetitelji bi mogli promatrati životinje iz sigurnosti posebno dizajniranih vozila. Traži se prijedlog kako utišati lavlju riku.

Zgrade s vertikalnim vrtovima. Zgrade bi mogle imati vrtove na svakom katu, pružajući zelenilo i prirodno okruženje unatoč oštroj klimi i manjku slavonske zemlje za obrađivanje-

Podzemni grad. Ako je klima previše oštra za život na površini, možda bi grad mogao biti izgrađen ispod zemlje. Ovaj grad bi mogao imati sve potrebne sadržaje, uključujući trgovine, restorane, parkove i stambene prostore. Običan pošteni svijet može se nadati da će uobičajeno brodsko podzemlje otići u Podzemlje.

Skele koje se ne skidaju ili vječne skele. Skele bi pojačavale dojam da se cijelu godinu nešto radi i gradi. Skele bi se stalno premještale odnosno bile bi mobilne. Iluzije o poduzetničkom gradu u vidu skela imale bi svrhu isticanja potencijala, a ne  (dosadašnjeg) obmanjivanja.

Zračna luka za dronove koji bi imitirali golubove. Kako je golubova sve manje i kako, desetkovani, sve manje seru po šetačima, bilo bi dobro eliminirati zabrinutost Brođana i turista za „vješte pilote od perja“, tako što bi dronovi po ulicama i trgovima ispuštali imitaciju dreka.

Adaptacija fontane na korzu u praonicu. Poslužila bi a) kao scenografija za legendarni roman Čudnovate zgode šegrta Hlapića (naime, nakon zgoda Hlapić i Bundaš bi se tu temeljito oprali), i b) kao praonica novca za projekt Botaničkog vrta.

_____________________________