[caption id="attachment_123449" align="alignnone" width="460"] Stribor Valenta i Darko Daky Lončar[/caption]

NAPOMENA: Slavonskobrodski SDP usvojio je inicijativu Darka Lončara o pokretanju art buvljaka. O čemu se točno radi, možete saznati iz stranačkog priopćenja i Lončareve elaboracije projekta.

____________________________________-

Predsjednik GO SDP-a Slavonski Brod Stribor Valenta sa kolegama, sastao se jučer na Katarinskom sajmu sa predstavnicima humanitarnih Udruga koje djeluju na području našeg grada.

Na inicijativu Darka Dakya Lončara iz udruge Učinimo svijet boljim* GO SDP-a Slavonski Brod uvrstila je u svoj program organizaciju buvljaka* humanitarno-socijalnog karaktera pod nazivom “Art Buvljak”.

“Art Buvljak” bi GO SDP-a organizirala svake druge subote/nedjelje u mjesecu.
Na buvljaku* bi mogli sudjelovati kolekcionari, mali proizvođači raznih umjetnina, ručnih radova, rukotvorina, antikviteta, kolekcionarstva, licitara, proizvođači autohtonih domaćih proizvoda i drugih tradicijskih zanatskih proizvoda.
Osim socijalne dimenzije, turistički kao i povjesno kulturni značaj neke su od osnovnih ideja vodilja ovog projekta.
Idejno rješenje ovog buvljaka* biti će predstavljeno u 12 mjesecu a organizatori očekuju da bi se prvi trebao održati već u prvim mjesecima 2019 godine.

“Ovakve inicijative naših građana i simpatizera, GO SDP Slavonski Brod, rado će podržati i kao suorganizator dati maksimum u realizaciji projekta.
Radujem se suradnji s Darkom i hvala mu na ovoj odličnoj ideji.”
izjavio je predsjednik GO SDP-a Stribor Valenta

 

GRAĐANSKA INICIJATIVA  DARKA LONČARA

Socijalni, turistički i kulturno-umjetnički   projekt

ART BUVLJAK


SAJAM UMJETNINA, RUČNIH RADOVA, ANTIKVITETA, KOLEKCIONARSTVA, LICITARA, TRADICIJSKIH ZANATA I ALTERNATIVNIH ART PROIZVODA U STROSSMAYEROVU DOMU

Poštovani,

dozvolite mi da Vam predstavim idejnu osnovu, projekt ili radni prijedlog za inicijativu oko pokretanja prvog ART BUVLJAKA u našem gradu Slavonskom Brodu. Ideja je rođena na osnovu mog vlastitog višegodišnjeg izlaganja umjetničkih predmeta  i posjeta raznim sajmovima širom Lijepe naše, a ponajviše na Sajmu antikviteta u Osijeku, Vinkovcima, Splitu u Dioklecijanovoj palači, u našoj HVIDRI u Slavonskom Brodu, Požegi, pa i našem Katarinskom sajmu na kojem izlažem redovno svoje umjetničke proizvode i prirodne preparate zajedno sa svojom Udrugom Učinimo svijet boljim, već dugi niz godina.

Stekao sam tako jednu sliku i osjetio potrebu da i mi u Slavonskom Brodu POKRENEMO JEDAN SAJAM KOJI BI PO SVOJOJ PRIRODI I KARAKTERU BIO NAJSLIČNIJI ONOME Sajmu antikviteta u Osijeku.

Zašto baš u Osijeku?

Budući da mi kćer studira Croatistiku na Filozofskom fakultetu u Osijeku, onda sam tamo i redovni posjetitelj navedenog sajma, svake prve subote u mjesecu, te sam odmah mogao uvidjeti, prepoznati i osjetiti potrebu da bi jedan takav sličan sajam, a potpuno različit od Katarinskog, bio dobrodošao i u našem gradu. Koje su najvažnije karakteristike i obilježja toga sajma antikviteta u Osijeku?

On se službeno zove Sajam antikviteta Osijek, ali u svojoj suštini to je jedan ART BUVLJAK, jer na tom sajmu i fizičke i pravne osobe predstavljaju slijedeće proizvode:

-STARE ANTIKVARNE KNJIGE ALI I NOVIJEG DATUMA

-LICITARE I LICITARSKE PROIZVODE

-PROIZVODE STARIH UMJETNIČKIH ZANATA

-PROIZVODE TRADICIJSKIH STARIH ZANATA

-ANTIKVITETE I RAZNE STARINE OD STARIH GRAMAFONA, PLOČA, ANTIKNIH ZIDNIH SATOVA, FENJERA, AUSTRO-UGARSKIH PETROLEJKI, MILITARIJE, KERAMIČKIH I PORCUČLANSKIH FIGURICA ITD…

-NUMIZMATIKU I STARE KOVANE I PAPIRNATE NOVCE

-STAROHRVATSKE I DRUGE RUČNE RADOVE OD TKANIH NA STARINSKIM TKALAČKIM STANOVIMA PREKO HEKLANIH DO ŠTRIKANIH I VEZENIH NALIK ONIMA NA ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA

-PRELIJEPE DECOUPAGE DRVENE KUTIJICE, PREDIVNOG DIZAJNA KOJE SU IZRAĐENE U KUĆNOJ RADINOSTI itd. itd….

Dakle, on se formalno pravno zove SAJAM ANTIKVITETA U OSIJEKU, ali u svojoj suštini to je zapravo jedan multimedijalni i polivalentni ART BIVLJAK svega gore navedenog, pa sam tako došao na ideju da i mi u Slavonskom Brodu pokrenemo jedan takav sličan.

SOCIJALNA I HUMANA DIMENZIJA PROJEKTA ART BUVLJAK:

Danas u našem gradu vlada velika nezaposlenost, besparica i mnogi naši građani vjerujem da bi sa velikim zadovoljstvom prihvatili ovaj sajam, na kojem bi mogli izlagati i prodavati svoje različite proizvode koji su nastali kao rezultat vlastitog umjetničkog dara i talenta, ali i stvari iz kućne radinosti ili obiteljske umjetničke ostavštine. Time bi bitno popunili svoj kućni budžet i za mnoge naše Brođane vjerujem da bi ovaj sajam postao odličan izvor dopunske zarade. Na taj način bi ovaj ART BUVLJAK  dobio sve odlike i karakteristike SOCIJALNOG SAJMA i svekolike socijalne pomoći građanima Slavonskog Broda što je svakako i u duhu socijaldemokratske misli i prakse humanih i solidarnih aktivnosti rada članova SDP-a.

 

TURISTIČKI ZNAČAJ BRODSKOG SAJMA ART BUVLJAK:

Osobno vjerujem da bi ovaj sajam vremenom dobio bitnu i značajnu odrednicu i turističkog značaja, budući da sam u razgovoru sa izlagačima i novinarima sa osječkog sajma dobio informaciju da na isti dolaze i kolekcionari iz mnogih drugih gradova širom Lijepe naše pa čak i inozemstva; iz Mađarske, Austrije, Njemačke….u lovu na neku rijetku ili skupocjenu starinu, antikvitet, ili vrijednu umjetničku sliku i slično.

Nadam se da bi to vremenom bio slučaj i sa našim ART BUVLJAKOM, te da bi vremenom isti bio uvršten u TURISTIČKU PONUDU NAŠEGA GRADA.

 

POVIJESNO ETNOGRAFSKI ZNAČAJ SAJMA ART BUVLJAK:

Ovaj sajam imao bi i svoju tradicijsku osnovu i povijesnu baštinu, budući da su se sajmovi nekada u starome Brodu na Savi do godine 192o. održavali NEDJELJOM, A NE SUBOTOM.

To bi dakle, simbolički gledano, bilo i vraćanje duha našega grada u neka davno prošla vremena kada su se naši Brođani nalazili, trgovali i družili nedjeljom, opuštali i prijateljevali na VELIKOJ PIJACI koja se tada u to vrijeme nalazila na korzu. Zašto da malo duh naše brodske povijesti ne vratimo i danas, UZ RAZNE RUČNE RADOVE I ETNOGRAFSKE ZBIRKE UMJETNIČKIH RUKOTVORINA NAŠIH STARIH BAKA?

KULTURNO-UMJETNIČKI ZNAČAJ SAJMA ART BUVLJAK:

Suvišno je i napominjati da bi ART BUVLJAK imao i svoj kulturno-umjetnički značaj za naš grad, jer bi mnogi izlagači predstavljali razne umjetnine visokog kulturno-umjetničkog značaja: od samih umjetničkih slika, vrijednih skulptura od keramike i porculana, antiknog namještaja itd. itd.

Moj radni prijedlog je da se ART BUVLJAK održava jednom mjesečno, nedjeljom, ako je prva subota u mjesecu sajam antikviteta u Osijeku, onda je možda najbolje rješenje da to bude druga nedjelja u mjesecu u Slavonskom Brodu.

Predlažem da se sajam održava u Strossmayerovu domu kod Janje mlina, a budući da je taj Dom sada pod ingerencijom SDP-a, uručujem ovaj dopis i radni prijedlog predsjedniku SDP-a gdinu Striboru Valenti na očitovanje i uvid, te se srdačno nadam da će ART BUVLJAK postati vremenom naš gradski, tradicionalan jednomjesečni sajam raznih umjetnina, ručnih radova, rukotvorina, antikviteta, kolekcionarstva, licitara i drugih tradicijskih zanatskih proizvoda, a na ponos grada i svih Brođana.

Eto, to su neka moja iskustva kao i iskustva naše Udruge Učinimo svijet boljim. Bilo bi mi jako drago da SDP prihvati ovu moju inicijativu, a ja osobno, sa svojim radom, trudom i angažmanom, rado ću sa zainteresiranim građanima i  članovima SDP-a dati svoj obol ovome projektu. Bilo bi također posebno drago da SDP sa svojim sugestijama, novim idejama i kritikama još bolje i još kvalitetnije osmisli ovaj sajam  i da svi skupa krenemo u realizaciju ovoga projekta, a na opće, socijalno, etnografsko, povijesno i kulturno-umjetničko zadovoljstvo mnogih građana i institucija grada Slavonskog Broda.   Hvala.

S poštovanjem!

Slavonski Brod, 18.11. 2018. god.                     Autor projekta: Darko Lončar