Dean Šoša i Nataša Vukas Stanojkovski podarili su gledateljima sjajan filmski dar – ciklus braće Taviani, uz koji je Šoša napravio intervju s Paolom Tavianijem. Redatelj i dalje vjeruje u ideje Francuske revolucije: ‘Bratstvo se odnosi samo na Vittorija i mene, no sloboda i jednakost za mene su još uvijek veliki ideali’


Otvoreno, HRT, 15. veljače, 22:30


Damir Smrtić je zaspao na mrtvoj straži, pa mu se iza obrambene crte ušuljao neprijatelj koji je razbucao cijeli koncept! U emisiju o havariji zvanoj Lex Agrokor pozvao je jednog jedinog suvislog kritičara specijalnog zakona i njegovih posljedica, financijskog stručnjaka Andreja Grubišića, ali je taj jedan jedincati potopio sve službene istine koje su u studiju promovirane. Na Fejs stranici ‘Otvorenog’ Grubišićev je nastup sheran 200 puta, a svih ostalih gostiju zajedno ni deset. To dovoljno govori. Evo nekoliko komentara s Facebooka: ‘M. K. Bilo je zanimljivo gledati lica političara kad im je g. Grubišić sasuo istinu u lice… Voditelj je pokušao zaštititi lik i (ne)djelo politike, ali nije mu išlo!’; ‘T. B. Andrej je sjajan, kamo sreće da takvi sjede u odborima i Vladi, no stručnost nije ono što se u ovoj zemlji cijeni, tako da imamo Jelušiće i Bačiće kao stručne eksperte… Way to go Croatia’; ‘M. B. Bravo majstore, sve nacrtano da i najgluplji može razumit al sitnozubi Hrvati će kao prave ovce na izborima opet zaokružit HDZ…’; ‘I. G. Kad Grubišić gostuje na Otvorenom, političarima bi trebalo podijeliti ako ne kišne kabanice a ono bar kape koje se daju prati na 60°C…’

Ciklus braće Taviani, HRT, 15. veljače, 22:50


Dean Šoša i Nataša Vukas Stanojkovski podarili su gledateljima sjajan filmski dar, poslasticu za ljubitelje klasičnih filmova – ciklus braće Taviani, uz koji je Šoša napravio intervju s Paolom Tavianijem. Prvi film ciklusa bilo je remek-djelo ‘Padre padrone’ (Zlatna palma u Cannesu), priča o pastiru sa Sardinije koji je žrtva surovog oca pa mu je namijenjeno da doživotno čuva ovce, no on se sa 18 godina opismenjuje i postaje doktor lingvistike. Drugi film, ‘Sveti Mihovil je imao pijetla’, govori o revolucionaru anarhistu koji provodi deset godina u samici i izdržava robiju zahvaljujući mašti, a kad izađe iz zatvora, vani ga čeka nova generacija revolucionara, onih koji se uzdaju u znanstveni socijalizam… Slavni je režiser u intervjuu rekao da i dalje vjeruje u ideale Francuske revolucije. ‘Bratstvo se odnosi samo na (brata) Vittorija i mene, no sloboda i jednakost za mene su još uvijek veliki ideali, dio su našega prošlog života, ali i današnjice. Ne znam hoću li još dovoljno živjeti da vidim postoji li put koji će dovesti do ostvarenja barem nečega od ovih dviju ideja u koje vjerujemo i Vittorio i ja’, rekao je Paolo Taviani.

Filmovi braće Taviani idu sve do sredine travnja, četvrtkom na Trećem programu HRT-a oko 22:40. Izvrsni ‘Kaos’ na rasporedu je 22. veljače, 1. ožujka je ‘Babilone, tu smo!’, potom 15. ožujka povijesna drama ‘Fiorile’. Film ‘Le affinità elettive’ bit će prikazan 22. ožujka, ‘Tu ridi’ na rasporedu je 29. ožujka. ‘Uskrsnuće’, povijesna drama nastala prema Tolstojevu romanu (braća Taviani obožavaju Tolstoja), predviđeno je za 5. travnja, dok ćemo 12. travnja vidjeti film ‘La masseria delle allodole’ koji govori o genocidu nad Armencima. Važna napomena: sadržaji HRT-a 3 odnedavno se mogu snimati na snimalici. Veliki plus!

RTL Direkt, 16. veljače, 22:15


Ispitivanje Martine Dalić i Ante Ramljaka na saborskom Odboru za gospodarstvo djelovalo je kao da bravari saslušavaju dva djelatnika NASA-e, kratko je i prilično točno Zoran Šprajc opisao događaj dana. Odbor je pokazao dramatičnu nedoraslost opozicije koja je, uz rijetke izuzetke, na sesiju došla pripremljena tek kraćim guglanjem. Zato nismo čuli neka važna pitanja, pa samim tim ni odgovore na njih. Prije svega zašto je Martina Dalić, koja je preuzela odgovornost za Lex Agrokor, iz talijanskog zakona, koji joj je odvjetnički ured Šavorić donio kao obrazac, izbacila gotovo sve odredbe usmjerene na zaštitu temeljnih pravila restrukturiranja. Talijanski zakon izrijekom zabranjuje angažman bivše tvrtke, prijatelja i rodbine. Zašto je ministrica isprva službeno odgovarala da ne zna tko je autor zakona, a potom priznala da ga je sama pisala? Kako je došlo do roll-upa? Je li Škegrin boravak u SAD-u prije Lexa imao veze s tim? Zašto je predsjednik Knightheada Wagner rekao da se više puta sastao s važnim ljudima ove priče prije donošenja zakona?

A kako bi trebao raditi krizni menadžment mogli smo vidjeti u nizu zapadnih primjera, od Parmalata do Leeja Iacocce, glasovitog američkog menadžera koji je 1978. preuzeo posao spašavanja Chryslera uz naknadu od jedan dolar, iako je imao pravo na 350.000 dolara. Tek kad je spasio Chrysler, uzeo je prvi milijun. Ramljak je milijunčić uzeo unaprijed…

Ususret ZagrebDoxu, HRT, 17. veljače, 23:00


U okviru programa kojim se najavljuje ZagrebDox (festivala, sada već možemo reći, koji svojim značajem nadilazi Pulu) prikazan je glasoviti dokumentarac ‘Švedska teorija ljubavi’. To je film o ekstremnim filozofijama života, koje se razvijaju u različitim društvenim okvirima. U Švedskoj, društvu obilja koje njeguje individualizam a djeca odmah nakon punoljetstva napuštaju roditeljski dom, masa pojedinaca živi sama, a vrhunac individualizma dosegnut je u razmnožavanju bez partnera, koje prakticiraju brojne švedske majke. Mnogi usamljenici umiru kao psi, pa ih posebne skupine traže po zgradama i šumama… S druge strane, u siromašnoj Etiopiji njeguje se duh zajedništva, bez kojeg ne bi bilo opstanka. Između krajnosti, srednji put sugerira glasoviti sociolog Zygmunt Bauman, koji tvrdi da je život u apsolutnoj sigurnosti, lišen izazova i napetosti, prazan i nesretan. Čovjek je na koncu balade ipak zoon politikon, društveno biće, i ako živi sam i siguran, prije će se ubiti od tuge i depresije nego skakati od sreće, premda Etiopija nije ideal. Sve, dakle, s mjerom.

TNT, N1, 18. veljače, 10:00


‘Povlačim svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa’, rekla je Dalija Orešković na N1 televiziji u stalno aktualnom TNT-u. Time smo ostali bez jedne od rijetkih, možda i jedine institucije koja radi svoj posao. ’Premalo se u javnosti postavljaju pitanja poput zašto je smijenjen Lozančić, do dan-danas to nismo saznali. Direktori pojedinih tvrtki poput Mršića, Kučka koji su smijenjeni, a svoje tvrtke su izvukli iz minusa… Mogu poručiti predsjedniku Vlade da uz pomoć svojih PR stručnjaka počne pripremati fraze na svih pet jezika da smo počeli tonuti na samo dno po pitanjima korupcije… Ovo nije razočarenje nego moja moralna pobjeda jer sam uspjela dokazati da su pale sve maske’, kazala je Dalija Orešković i – bila u pravu.