Slučaj iz Zadra, razumljivo, bio je tema broj jedan hrvatskih i svjetskih medija, pa su se na ponašanje zadarske policije i prisilno privođenje predsjednika Vlade morali osvrnuti i čelnici Nacionalnog stožera civilne zaštiteGospodine premijeru, koji je vama kurac!? – izderao se zadarski policajac kad je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković prošle subote na teniskom turniru Adria Tour u Zadru krenuo pozdraviti najboljeg svjetskog tenisača Novaka Đokovića, te napraviti nekoliko fotografija s njim.

Premijer je pokušao izvući ruku iz čvrstog stiska, objašnjavajući ljutitom policajcu ‘značaj sporta i turizma za Hrvatsku i Zadar’ – sve ponavljajući kako je ‘sport model za rješavanje problema i jedan od načina za izgradnju mostova suradnje, povjerenja i prijateljstva, a Adria Tour primjer uspješne organizacije sportskog natjecanja s velikim odjekom u svijetu, sjajna poruka i izvrsna reklama za Hrvatsku, jer se trenutačno ne igra ni ATP Tour ni WTA, pa cijeli svijet danas gleda sliku ovog sportskog spektakla, a to je slika koju želimo poslati svima’ – sve dok policajac nije izgubio strpljenje i prekinuo Plenkovića, uhvatio ga za ruku, snažno protresao i povukao prema policijskom kombiju, urlajući mu u lice: ‘Gospodine premijeru, koji je vama kurac!? Ovo je za vaše dobro!’

U policijskom kombiju završila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je toga dana zajedno s predsjednikom Vlade posjetila zadarski turnir, ali i građanin Jakov Kitarović, koji je – zatekavši se u blizini zajedno sa suprugom i djecom – revoltiran ponašanjem policije priskočio u pomoć premijeru i ministrici, pa završio na tlu, s lisičinama vezanim iza leđa.

Slučaj iz Zadra, razumljivo, toga je dana bio tema broj jedan hrvatskih i svjetskih medija, pa su se na ponašanje zadarske policije i prisilno privođenje predsjednika Vlade morali osvrnuti i čelnici Nacionalnog stožera civilne zaštite. ‘Potrebno je da policija ponekad upozori one koji krše propisane mjere, te provodi mjere nadzora, pa možda i da ponekad privede nekoga. To je u interesu svih nas, pa i onih koji krše te mjere’, naizgled pretjeranu reakciju zadarskog policajca prema predsjedniku Vlade na redovnoj je konferenciji za novinare opravdao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, dok je ministar zdravstva Vili Beroš upozorio Plenkovića kako je ‘naša sudbina u našim rukama, i ukoliko poštujemo mjere, broj novooboljelih može biti manji’.

‘Nitko nema namjeru kršiti ljudska prava. Ukoliko ima situacija koje su suspektne, policija ima svoje instrumente poput unutarnje kontrole i svaki put će tako postupati. Ali policija je institucija na koju se možemo osloniti, obilazi i ulice i tržnice i upozorava kad vidi da se okupi veća skupina ljudi’, zaključio je pak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, dok se na ironično pitanje novinara je li možda uveden policijski sat, a da građani i premijer to ne znaju, ponovno javio Krunoslav Capak: ‘Naravno da se smije izaći, u skladu s uputama koje smo bezbroj puta objašnjavali. Izađite van, ali nemojte prilaziti drugima na manje od jedan metar. Ljudi smiju i prošetati, ako se drže mjere socijalnog distanciranja.’

O nemilom događaju na ekshibicijskom teniskom turniru Adria Tour u Zadru u hrvatskim novinama, jasno, niste pročitali ništa. Nekoliko je dobrih i važnih razloga za to, a možda i najvažniji jest to što se nikad nije dogodio.

Odnosno, da budemo precizniji: da, premijer je s ministricom kulture zaista bio na teniskom turniru u Zadru, zaista se susreo i fotografirao s Novakom Đokovićem, i da, zaista se – veličanstveno ignorirajući epidemiološke mjere – gužvao i gurao na punim tribinama. I da, policajac je zaista glasno izgovorio onu klasičnu rečenicu iz policijskog priručnika za postupanje pri privođenju građana: ‘Koji je vama kurac?!’ Samo što je revni službenik nije izgovorio neodgovornom predsjedniku Vlade prošle subote u Zadru, već neodgovornoj građanki Branki K. u Splitu prije tri mjeseca, na početku pandemije koronavirusa.

Nekoliko je, naime, velikih i važnih razlika između ta dva slučaja.

Kao prvo, onoga dana kad je građanka Branka K. privedena zbog šetnje na splitskim Bačvicama, u Republici Hrvatskoj je bilo registrirano ukupno sedam stotina trinaest zaraženih koronavirusom, a preminulo njih šest; onoga pak dana kad predsjednik Vlade Andrej P. nije priveden zbog guranja i gužvanja zajedno s tisućama posjetitelja teniskog turnira na zadarskom Višnjiku, u Hrvatskoj je bilo registrirano ukupno dvije hiljade i tri stotine zaraženih, a preminulo njih stotinu i sedam.

Kao drugo, građanka Branka K. šetala je samo s jednom prijateljicom – na otvorenom, praznom ulicom, poštujući sve mjere socijalne distance, nikoga pritom ne pozivajući da joj se pridruži – dok se premijer Andrej P. gurao Zadrom zajedno s ministricom kulture, ministrom uprave, guvernerom Narodne banke, cijelom svitom domaćina i teniskim zvijezdama, potpuno ignorirajući mjere socijalne distance, na otvorenom i u zatvorenom, u masi građana i turista okupljenih na teniskom turniru kojemu ne samo da je prisustvovao, nego ga je i svojski politički podržao, pozivajući pritom cijeli svijet u Zadar riječima kako je ‘teniski turnir Adria Tour sjajna poruka, izvrsna reklama za Hrvatsku, slika koju želimo poslati svijetu, bla bla bla’, no čuli smo već.

Kao treće, nakon šetnje građanke Branke K. i njene prijateljice splitskim Bačvicama nije zabilježen nijedan jedini novi slučaj zaraze virusom, dok je nakon političke podrške premijera Andreja P. i njegove pompozne posjete turniru Zadar postao novo žarište drugog vala pandemije, iz kojega su zaraženi otišli i gledatelji i tenisači na čelu sa samim Novakom Đokovićem, sve šaljući u svijet onu, kako reče premijer, ‘sliku Hrvatske, sjajnu poruku i izvrsnu reklamu’.

Konačno, građanka Branka K. pustom je ulicom na Bačvicama šetala usred prvog vala epidemije koronavirusa, dva tjedna nakon što su u Hrvatskoj uvedene stroge epidemiološke mjere, dok je premijer Andrej P. teniski spektakl na Višnjiku i pohvalio i razglasio i politički podržao i osobno posjetio usred drugog vala epidemije koronavirusa, ali – eto četvrte i najvažnije razlike – dva tjedna prije nego što će se u Hrvatskoj održati parlamentarni izbori.

Slučaj iz Zadra, razumljivo, toga je dana bio tema broj jedan hrvatskih i svjetskih medija, pa su se na ponašanje premijera Andreja P. morali osvrnuti i čelnici Nacionalnog stožera civilne zaštite. ‘U slučaju Andreja Plenkovića, on je bio manje od tri minute u zatvorenoj prostoriji s Novakom Đokovićem’, srdačno je druženje premijera sa zaraženim tenisačem komentirao tako ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, isti onaj koji je prije samo tri mjeseca privođenje građanke Branke K. zbog obične šetnje pravdao riječima kako je ‘u interesu svih nas’ da ‘policija ponekad i privede nekoga’.

‘Ja tu nisam stručan, ali kontakt u epidemiološkom smislu po međunarodnim i našim standardima je više od petnaest minuta s dodirivanjem i rukovanjem. Predsjednik Vlade nije se rukovao ni s kim, pogotovo jučer ili prekjučer u Zadru. Ni s kim se nije zadržao više od deset do petnaest minuta’, objasnio je ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović. ‘Prema premijeru se postupa kao prema svakom drugom hrvatskom građaninu, i mislim da je tu stav epidemiološke struke potpuno jasan’, umirio je javnost na koncu ministar zdravstva Vili Beroš.

Ako vam se na trenutak učinilo da se prema predsjedniku Vlade Andreju P. baš i ne postupa ‘kao prema svakom drugom hrvatskom građaninu’, to je samo zato što niste vidjeli i čuli onog policajca koji je usred drugog vala pandemije zaprepašten ugledao gužvu na Višnjiku, pa se probio kroz protokol, razgrnuo osiguranje, i na Plenkovićeve riječi kako je ‘teniski turnir Adria Tour sjajna poruka, izvrsna reklama za Hrvatsku i slika koju želimo poslati svijetu’ uhvatio gospodina premijera za ruku, protresao ga i snažno povukao prema policijskom kombiju, urlajući mu u lice: ‘Gospodine premijeru, koji je vama kurac!?’

Za to pak – za to što niste vidjeli i čuli nikoga da se predsjedniku Vlade unio u lice i pitao ga ‘koji je njemu kurac’ – ima, kako ste dosad već i sami shvatili, nekoliko dobrih i važnih razloga.

Uključujući, dakako, i onaj najvažniji.

portalnovosti