Gledam nagomilano smeće oko kontejnera za smeće, usred grada, odvratna prljavština. Netko je shrpio četiri kontejnera jedan uz drugi iz kojih curi smeće i gomila se oko njih smeće. Oko smetlišta turobne zgrade iz čijih mračnih okna povremeno zasvjetlucaju božićne lampice; od jutra scenom nije prošao ni pas, a kamoli čovjek, prizor iz horora, ili barem one horor slikovnice iz djetinjstva, „Pale sam na svijetu“ se zvala.

Bliži se kraju i 2020., u smeću i pustoši, dolično HDZ-SDP pljački i vladavini podkapacitirane mafije koja je, na tragediju naroda, u politici i državnim poslovima pronašla način brzometnog bogaćenja. Drugdje se mafija bavi kurvarlukom i smećem, drogom, ratom i sličnim poslovima, ovdje joj je zakonodavstvo glavni izvor prihoda, nameti i harači, pljačka putem zakona, ako je i glupa i falsificiranje i varanje je uvela pod normalu u društvo; ovo joj je pametno, sisati i pljačkati preko računa, zakona i uplatnica za nepostojeće usluge, za propadanje, za ništa.

Bilo je i u Titinoj državi smeća, ali radili su studentski servisi i čistile su ga slatke studentice na ugovorima i zarađivale đeparac veći od današnjih HDZ-ovih minimalaca i ZOMO penzija. I muvalo se na sve strane, život, ljudi, djeca, zgrade i ulice vrvile su ljudima, danas vrve po Irskoj i Švedskoj, ovdje pustoš i tišina, a Božić je.

Kako je mafija ukrala ljudima Božić i pretvorila zemlju u Praznu zemlju, tragičnu pustoš ukrašenu kineskom LED jeftinjarom što visi i svjetluca po zapuštenim, polupraznim zgradama i praznim ulicama s napuštenim lokalima? Jedino duhovi u dubokoj noći izlaze iz svojih rupčaga i bacaju svoje smeće na hrpe smeća po mafijinim ghost cityjima. To druga generacija mafije useljava u u socijalizmu izgrađene, siromaštvom, deložacijama i iseljavanjem ispražnjene zgrade i stanove. Renoviraju si wc-e i kupaonice i bacaju po noći wc daske, wc školjke i pločice oko kontejnera. Tako ih naučilo kod kuće, da je u redu srati po drugima. Veli izreka da vrag uvijek sere na veliku hrpu, zato pod vladavinom mafije i njenim crijevnim i spolnim naporima rastu u HR samo drek, računi i brda smeća.