Premijer najavljuje „strukturne reforme“ koje će osnažiti naš položaj, želimo biti dio Schengena i Eurozone. Premijer traži podršku za „prosperitetnu i modernu Hrvatsku“. Prije 10-ak dana najavio je ovu godine, bez izbora, kao „godinu dubokih, korjenitih reformi“. Opa!


Među standardnim novogodišnjim čestitkama političara najviše pozornosti izazvala je ona zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića. On je, među ostalim, poručio da smo „u proteklih 28 godina samostalnosti dovoljno i vrlo često previše griješili“, ali misli „da smo sazrjeli“.

Pa kaže da je „došlo vrijeme da osim sna o samostalnosti Hrvatske sada od nje napravimo državu gdje će svi oni koji Hrvatsku osjećaju svojom domovinom moći ostvariti svoje snove bez potrebe da to traže drugdje, ali pritom se nikada ne smijemo odreći žrtve hrvatskih branitelja kako bi danas živjeli u miru te ljubavi i ponosa koji osjećamo jer smo pripadnici hrvatskog naroda“.

Vjerojatno Brkić ne misli da treba napraviti onakvu državu na kakvu je asocirao HVO-ov general i saborski zastupnik Željko Glasnović, a koja „još“ nije ostvarena. „Meni se hvali jedan crveni Kmer iz bivšeg sustava, sudac, da nije riješio nijedan slučaj u svojem mandatu u bivšoj državi. Prijatelju, ja bih njega strijeljao, a nažalost nemamo takvu državu još“, poručio je sa saborske govornice u rujnu taj Glasnović, inače u prošlom saborskom mandatu zastupnik izabran na HDZ-ovoj listi.

Dakle, „još“ takva država nije napravljena u kojoj će se strijeljati, možda kao i u NDH-a, ili pak klati ili udarati maljem, ne samo kako bi se štedjeli meci?

Sigurni smo da Brkić ne misli na takvu državu, iako vidimo, ima nekih takvih s (bivših) HDZ-ovih lista kojima su uzorne baš takve države u kojima se ubija.

Misli li Brkić da su takvi i slični izdanci jedna od tih prevelikih grešaka Hrvatske i HDZ-a koje sada spominje?

Ma, ne. Nikakvih tu grešaka za Brkića zapravo i nema, ili ih ne želi javno iskazati. On ovom izjavom na Facebooku samo želi nastaviti umjerenu, kontroliranu kritiku Plenkovićevog rada i vođenja vlade, tako što će upozoriti da se umjesto „zabijanja glave u pijesak“ omogući „ekonomska stabilnost, političko okruženje koje pruža poslove i karijerne mogućnosti jednako dobre kao one izvan naših granica“. Valjda, misli on - da budemo makar jednog dana jedna srednje razvijena europska zemlja, ali to korupcijom i klijentelizmom na svim razinama te ksenofobnom i nacionalističkom zaslijepljenošću ne ide, a neće ni ići.

Vrlo kratko i zapravo s njezinog mjesta najprimjereniju čestitku uputila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Najkraće: „Sretna Nova godina! Svima želim obilje zdravlja, veselja, mira te puno osobnog i poslovnog uspjeha!“

Andrej Plenković je i morao biti širi, pa je on Novu godinu stavio u kontekst stare i svega, naravno, pozitivnog što je u 2017. učinjeno. „Godina na izmaku obilovala je izazovima, no odgovornim potezima pronašli smo načine za njihovo rješavanje'', kazao je premijer.

Da stvarno, ako je ovo uspjeh - kako bi tek ova zemlja izgledala da Plenković i njegova vlada nisu uspjeli naći načine za rješavanje problema i izazova?

Premijer najavljuje „strukturne reforme“ koje će osnažiti naš položaj, želimo biti dio Schengena i Eurozone. Premijer traži podršku za „prosperitetnu i modernu Hrvatsku“. Prije 10-ak dana najavio je ovu godine, bez izbora, kao „godinu dubokih, korjenitih reformi“. Opa!

Na kraju krajeva, Brkić i Plenković najavljuju isto. Vidjet ćemo, rekli bi slijepci. A tko je to „često previše griješio“ proteklih 28 godina neće nam reći niti jedan niti drugi.

Plenković je čestitao Novu godinu „dragim Hrvaticama i Hrvatima, dragim mojim sugrađanima, svima vama u domovini i iseljeništvu“. To je naslijeđeni tuđmanovski novogovor, ali je pokojni Tuđman „uz Hrvatice i Hrvate“ ipak i gotovo uvijek oslovljavao i „građane“ ili „državljane“ Hrvatske.

Ali, Plenković je izgleda 'zaboravio' čestitati svim onim državljankama i državljanima Hrvatske koji su neke druge a ne hrvatske nacionalnosti a - ne žive u Zagrebu. Hm, možda je i nekakav lapsus, ali nismo u to sigurni. I kako se to baš lijepo uklapa u „prosperitetnu i modernu Hrvatsku“, u duh Schengena i u eurozonu, u „društvenu solidarnost i pravednost“, uz „optimizam u društvu“, riječju, uz sve ono što je predsjednik Vlade u svojoj čestitki naveo.

novilist